Netikra informacija apie koronavirusą: 7 patarimai, kaip atskirti faktą nuo melo | Kas vyksta Kaune

Netikra informacija apie koronavirusą: 7 patarimai, kaip atskirti faktą nuo melo

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Internete vis daugėjant melagingų pranešimų apie koronavirusą, ekspertai rekomenduoja laikytis taip vadinamos informacijos „higienos”. Pristatome 7 patarimus iš nacionalinio Jungtinės Karalystės transliuotojo BBC, kurie leis jums prisidėti prie faktų neatitinkančios informacijos pažabojimo bei būti tikriems, kad netapsite šių manipuliacijų auka.

1. Radus naujos informacijos, neskubėkite ja dalintis, ją apgalvokite

Visi nori padėti savo šeimai ir draugams sužinoti naujausią informaciją, todėl gavus kokius nors naujus patarimus per el. paštą ir socialinių tinklų platformas, kaip „Facebook” ar „Twitter” daugelis nori kuo greičiau juos perduoti.

Tačiau ekspertai teigia, kad nereikėtų iš karto manyti, kad faktai atitinka realybę. Vienas iš būdų, kaip kiekvienas iš mūsų gali pristabdyti netikros informacijos plitimą yra apgalvoti ar ji yra patikima. Kilus abejonėms, visada reikėtų savarankiškai ją paanalizuoti.

2. Tikrinkite šaltinį

Prieš pasidalinant turiniu, pasvarstykite koks tai informacijos šaltinis, iš kur ji atsirado.

Ypač didelių abejonių turėtų sukelti tokie šaltiniai, kaip “mano draugo draugas” ar “mano tetos kolegės kaimynas”. Vienas iš pavyzdžių, kada netikra informacija greitai pasklido buvo įrašas, kuris nurodė, kaip išvengti apsikrėtimo. Juo pasidalinęs asmuo teigė, kad informacija yra jo dėdės, kuris turi medicinos magistro laipsnį ir dirbo Wuhane.

Nors dalis faktų atitiko realias rekomendacijas, kitos detalės buvo išgalvotos: įraše buvo nurodyti potencialiai gyvybei pavojingi būdai, kaip diagnozuoti virusą.

Patikimiausi šaltiniai yra oficialios organizacijos, kaip Pasaulio Sveikatos organizacija ar Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija. Nors šios organizacijos kartais gali padaryti klaidų, jos yra gerokai patikimesnės, negu tolimas giminaitis WhatsApp’e.

3. Mąstykite kritiškai – gal tai melaginga naujiena

Išvaizda kartais gali būti melaginga. Šiais laikais yra gana lengva apsimetinėti oficialiomis organizacijomis, patikimais asmenimis ir naujienų šaltiniais ar net valstybes vyriausybe. Ekrano nuotraukos gali būti taip padirbtos, kad pateikta medžiaga atrodo įtikinamai.

Patartina nuolat tikrinti tik oficialiai pripažintus profilius ir svetaines. Jeigu informacijos, kurią tikrinate oficialiuose šaltiniuose nerandate – didelė tikimybė, kad tai melaginga naujiena.

Įtartini įrašai socialiniuose tinkluose, vaizdo medžiaga ar nuorodos taip pat gali atskleisti informacijos netikrumą.

Dar keli netikro įrašo bruožai yra neatitinkantys šriftai ar rašymas tik didžiosiomis raidėmis.

4. Abejojate ar faktai tikri? Nesidalinkite

Nesidalinkite informacija, dėl kurios abejojate. Dalinantis informacija, kuri galbūt paaiškės esanti netikra, galima padaryti daugiau žalos negu naudos.

Tokias įrašais patartina pasidalinti su tos srities ekspertais išreiškiant savo abejones dėl faktų patikimumo.

5. Patikrinkite kiekvieną faktą

Neseniai internete paplito įrašas, kuriame teigiama, kad autorius dalijasi kolegės, kuri turi draugę, dirbančią ligoninėje, patarimais. Tačiau skelbiama informacija, nors turinti ir teisingų faktų, pasižymi neatitikimais.

Kada jūs gaunate ilgą sąrašą patarimų ir randate bent vieną faktą, kuris jūsų žiniomis yra tikras, visi kiti faktai atrodo tikri ir taip yra lengva apsigauti.

Todėl, visada išreikškite abejones ir pasidomėkite tema daugiau.

6. Venkite emocija užkrautų įrašų

Dažniausiai naujienos, kurios verčia mus jausti baimę, nerimą ar net džiaugsmą tampa populiariomis.

Pasak organizacijos, kovojančios su netikra informacija žiniasklaidoje “First Draft” atstovės Claire Wardle – baimė yra vienas iš pagrindinių įrankių, leidžiančių dezinformacijai klestėti.

Skatinimas imtis staigių veiksmų yra sukurtas tam, kad keltų nerimą. Todėl tokie įrašai yra pavojingi.

Atstovė taip pat pridūrė, kad visi mes norime padėti savo artimiesiems išlikti saugiems. Todėl pamačius antraštę “Patarimai, kaip išvengti viruso!” ar “Naudokite šį papildą ir liksite sveiki!” kyla noras tokiais įrašais dalintis.

7. Pagalvokite apie šališkumą

Ar jūs dalinatės informacija, nes žinote, kad ji yra teisinga, ar dėl to, kad su ja sutinkate? Vyriausias ekspertų grupės „Demos” tyrėjas Carl Miller teigia, kad mes esame linkę labiau dalintis įrašais, kurie atitinka mūsų nuostatas ir mąstymą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA