Uždaryti miestai lietuviams ne kliūtis: tūkstančiais bando keliauti į kitus miestus | Kas vyksta Kaune

Uždaryti miestai lietuviams ne kliūtis: tūkstančiais bando keliauti į kitus miestus

delfi.lt 2020/04/11 13:39
Asociatyvi / R. Pūko nuotr.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą Lietuvoje, nuo penktadienio vakaro tarp savivaldybių pradėtas riboti piliečių judėjimas. Visoje šalyje įrengta 300 patikros postų, kuriuose pareigūnai tikrina įvažiuojančius į miestus ir miestelius. Viename jų šeštadienį popiet apsilankė policijos atstovai ir komentavo, kaip sekasi vykdyti gyventojų patikras.

[galerija kiek=”8″]

Šeštadienį popiet policijos generalinis komisaras Renatas Požėla lankėsi patikros poste kelyje Panevėžys-Vilnius, kur kartu su Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininku Sauliumi Gagu komentavo, kaip policijai sekasi vykdyti patikras šalies miestuose ir miesteliuose.

Policijos generalinis komisaras R. Požėla įsitikinęs, kad ši priemonė reikalinga, mat žymiai apribotas asmenų judėjimas šalyje. Tūkstančiai transporto priemonių jau patikrinta.

„Šimtais skaičiuojame važiavusius asmenis, kuriuos teko apsukti. Ypatingų konfliktinių situacijų nebuvo. Gyventojai pakankamai supratingai žiūri į draudimus. Virš 120 protokolų surašyta nuo vakar. Protokolai rašomi tada, kai kitos priemonės neveikia“, – tikina jis.

Į Vilnių, anot jo, bandė įvažiuoti apie 7 tūkst. gyventojų, 200 iš jų policija neįleido.

Žmonės nevykdė reikalavimų neišvykti iš savo savivaldybės ir neatitiko kriterijų, kodėl žmonėms teko apsisukti, komentuoja R. Požėla. Tačiau konfliktinių situacijų nebuvo.

„Vienas dviratininkas iš Anykščių važiavo į Ukmergę, ir, deja, teko jį apsukti“, – apie pasitaikiusius kuriozus pasakoja jis.

Buvo sulaikyta ir neblaivių vairuotojų. Tačiau pagrindiniai pažeidimai – draudimų nesilaikymas, kaukių nedėvėjimas.

„Marijampolės apskrityje buvo situacija, kai ėjo trys jaunuoliai, nesilaikydami saugaus atstumo, nedėvėjo kaukių. Perspėjus, jie elgėsi pakankamai įžūliai, nesuprato reikalavimo. Tokiais atvejais mums tenka rašyti protokolus. Tikiu, kad ir likusios situacijos buvo analogiškos“, – pažymi jis.

„Žmogus aiškina, kad gyvena pačiam kaime ir nepateikė įrodymų. Tai mūsų pareigūnas paklausė, nes tame kaime yra viena degalinė, kokia tai degalinė. Žmogus susimąstė ir nepataikė. Tai teko apgręžti jį. Taikome visas įmanomas priemones“, – apie žmonių bandymus meluoti pasakoja R. Požėla.

Policija prašo laikytis karantino nurodymų, likti namuose ir susilaikyti nuo nebūtinų kelionių.

Kaip informavo Klaipėdos apskrities policija, Klaipėdos apskrityje patikros postų įrengta 34, septyni iš jų – Klaipėdos mieste.

Nuo vakar vakaro postuose budintys Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai tikino, jog dauguma vairuotojų situaciją supranta, reaguoja ramiai ir geranoriškai, kone visi turi kelionės būtinumą pagridžiančius dokumentus – darbo pažymėjimus ar nekilnojamo turto dokumentus, rašoma pranešime.

Visgi iki šio ryto visoje apskrityje į norimą miestą neturint rimtos priežasties nepateko apie 300 vairuotojų, 80 iš jų negalėjo įvažiuoti į uostamiestį, dar 120 nepateko į Palangą, mat nurodė tiesiog norintys prasiblaškyti ar pailsėti.

Vienas klaipėdietis, vykstantis į Palangą aplankyti savo draugės, dar ir buvo neblaivus – alkoholio matuokliu jam nustatytas 1,04 prom. Neblaivumas, praneša Klaipėdos apskrities policija.

„Kas vyksta Kaune“ primena, jog netrukus galėsite stebėti tiesioginę transliaciją Kaune, kurioje apie blokadas mieste kalbės Kauno policijos vadas E.Jablonskas.

[susije_video kurie=””]

„Delfi“ primena, kad Vyriausybės nutarimu, visas tris šventines dienas – nuo penktadienio 20 val. iki pirmadienio 20 val. – uždrausta gyventojams vykti į kitus miestus. Į kitas savivaldybes patekti bus galima keliais išskirtiniais atvejais. Taip apribojus gyventojų judėjimą, raginama likti namuose ir siekiama užkirsti kelią koronaviruso plitimui.

Policijos departamentas pranešė, kad šį savaitgalį keliuose dirbs daugiau nei 3 tūkst. pareigūnų, o įvažiuojant į miestus ir miestelius bus įrengta apie 300 policijos postų. Iš jų dvylika – Vilniuje. Policijai taip pat padeda karo policija ir šauliai.

„Policija pasirengusi užtikrinti karantino reikalavimų laikymąsi ir kontroliuoti asmenų judėjimą tarp savivaldybių, tačiau tikime žmonių sąmoningumu ir manome, kad didžioji dalis piliečių liks namuose ir nerizikuos savo artimųjų sveikata. Tiems, kam dėl rimtos priežasties bus būtinybė nuvažiuoti į kitą savivaldybę, kartu su partneriais pasistengsime sudaryti tinkamas sąlygas“, – sakė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Atvykti į miestus ir miestelius ten negyvenantiems žmonėms galima dėl artimųjų giminaičių mirties, darbų, ar siekiant suteikti būtinąją medicinos pagalbą. Vykti į kitą, nei gyvenama, savivaldybę gali tie, kurie jame turi nuosavo nekilnojamojo turto.

Asmenys, kuriems numatytos išimtys, turi turėti tai įrodančius dokumentus. Tai gali būti tiek popieriniai dokumentai, tiek nufotografuoti dokumentai elektroninėse laikmenose (pavyzdžiui, mobiliajame telefone, planšetėje ir pan.).

Asmenims, kurie neturės dokumentų, teks įrodyti, kad jie turi atitinkamą pagrindą važiuoti į kitos savivaldybės teritoriją, todėl jiems teks užtrukti ilgiau bendraujant su pareigūnais.

Policija teigia, kad fiziškai sukontroliuoti visų įvažiavimų galimybės nėra, bet bus naudojamos ir techninės stebėjimo priemonės. Esant dideliam srautui, siekiant išvengti spūsčių, gali būti tikrinami ir ne visi automobiliai.

„Jei žmonėms kils klausimų, specialiai visą šventinį savaitgalį dirbs policijos informacijos centras ir teiks žmonėms būtiną informaciją. Jei žmonėms reikia vykti ir jie turi klausimų, raginame paskambinti mūsų specialistams policijos informacijos tel. 8700 60 000, susirinkti visą būtiną informaciją, kad galėtų ramiai leistis į kelionę“, – kviečia policijos vadovas R. Požėla.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA