Paskelbta apie 17-ąją koronaviruso auką – mirė žinomas imtynių treneris V. Jasotis | Kas vyksta Kaune

Paskelbta apie 17-ąją koronaviruso auką – mirė žinomas imtynių treneris V. Jasotis

delfi.lt 2020/04/10 13:30
DELFI nuotr.

Penktadienį paskelbta informacija, kad nuo koronaviruso Lietuvoje mirė 17-as žmogus. Lietuvos imtynių federacija pranešė, kad mirusysis – imtynių treneris, Šiaulių rajono Gruzdžių miestelyje gyvenęs 61-erių Valdas Jasotis. Vyras priklausė rizikos grupei, koronavirusas nustatytas jau po jo mirties.

Užuojautą artimiesiems sunkią valandą išreiškė Šiaulių rajono Kuršėnų sporto mokyklos bendruomenė, kurioje ne vienus metus dirbo V. Jasotis.

„Du dešimtmečius dirbo Šiaulių rajono Kuršėnų sporto mokykloje. Darbo vieta buvo Gruzdžių gimnazija. Valdas buvo žinomas ne tik rajone. Mokytojas ir treneris jaunystėje pats aktyviai sportavo, pasiekė aukštus rezultatus.

Jo paruošti imtynininkai yra tarptautinių varžybų dalyviai ir nugalėtojai. Treneris daug metų teisėjavo respublikinėse ir tarptautinėse varžybose. Ruošė ne tik sportininkus, trenerius ir teisėjus. Sporto mokykla gedi balandžio 9 dieną mirusio kolegos”, – gedi Kuršėnų sporto mokykla.

Netrukus jautrų atsisveikinimą su mirusiuoju paskelbė Vilniaus imtynių klubas.

„Žodžiai stringa gerklėje. Apie tai sunku kalbėti. Pernelyg artimas mums visiems. Paskutinėmis gyvenimo dienomis taip ir nesuprato, kaip jo darbdaviai gali reikalauti vesti imtynių treniruotes internetu. Užuot kivirčijęsis, jis išėjo atostogų. Ilgam.

Išėjo dideliausias vaikas. Na ne didžiausias, būtent, dideliausias. Vaikas, kupinas ambicijų ir planų. Ir entuziazmo. Todėl, kad gyveno imtynėmis ir įprasmino save imtynėse.

Apie Gruzdžius žinau tiek – ten yra bažnyčia ir imtynių treneris Jasotis. Treneris, kuris surasdavo perliukų ir išleisdavo juos į gyvenimą. Toje nedėkingoje aplinkoje, kupinoje pagundų, Didysis Valdas rasdavo priėjimą prie mažų širdučių. Treniruočių sąlygos, švelniai tariant, buvo skurdokos. Atsakymą, kodėl vaikai grūsdavosi ant kilimo nedidukėje teritorijoje paprastas – TRENERIS.

Jis turėjo charizmos. Be jo imtynių renginiai būdavo kažkokie nuobodoki. Valduko balsas tapo savotišku varžybų talismanu.

Mikrofono amatą jis įvaldė tiek puikiai, kad jam buvo patikėtos 2009 metų Europos imtynių čempionato, vykusio Vilniuje, pranešėjo pareigos. Tąsyk žymus diktorius Juozas Šalkauskas stebėjosi: „Mano paslaugų čia nereikia, Valdas rišliai ir nuostabiai tarmiškai kalba, puikiai žino sportininkus, supranta, kas vyksta ant kilimo. Tegul komentuoja“, – rašoma Vilniaus imtynių klubo In Memoriam, skirtame V. Jasočiui.

Mirusį trenerį puikiai pažinojo Lietuvos imtynių federacijos prezidiumo narys Valdas Malinauskas.

„Širdis ir viršsvoris, ko gero, mirtis nesusijusi su virusu. Pasijuto blogai, jo draugas šiaulietis skambino jam kelis kartus, neatsiliepė, nuvažiavo iki Gruzdžių, matyt, bloga nuojauta pakuždėjo.

Atvyko, atidarė duris, jau tada Valdo savijauta buvo prasta, greitai įkėlė į automobilį, atvyko per vėlai. Dar buvo gyvas, bet gyvybė užgeso ligoninėje. Greičiausiai infarktas. Nesu gydyojas, bet pagal artimų žmonių patirtį ir medikų komentarus galima spręsti, kad būtent tai lėmė mirtį. Juolab turėjo didžiulį viršsvorį“, – kalbėjo V. Malinauskas.

Treneris išugdė ne vieną Lietuvos rinktinės narį bei kandidatą į nacionalinę komandą. Prieš dešimt metų daug vilčių teikė Eividas Sėkus, Europos jaunimo čempionate iškovojęs 5 vietą, taip pat ne kartą medaliais tarptautinėse varžybose džiugino Remigijus Guntis.

BNS cituoja Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorių Remigijų Mažeiką, kuris sako, kad patvirtintas septynioliktasis mirties nuo koronaviruso yra „įdomus ir keistas“.

„Labai įdomus ir keistas atvejis, kadangi mažas miestelis, namie buvimas, o iš kur virusas – tiesiog neaišku. Labai svarbus epidemiologinės situacijos surinkimas, kontaktų surinkimas“, – spaudos konferencijoje žurnalistams sakė R. Mažeika.

Anot jo, koronavirusas pacientui nustatytas jau po mirties, jis priklausė rizikos grupei – buvo vyresnis nei 60 metų amžiaus.

„Vakar per pietus į Šiaulių ligoninę buvo atvežtas iš Gruzdžių, nedidelio miestelio. Mes turime labai nedaug informacijos apie jo anamnezę. Pasakojo sūnus, kad pacientas apie 30 metų nesilankė pas medikus, nes bijojo, taip pat labai mažai vaikščiojo“, – sakė ligoninės vadovas.

„Sūnus atveždavo maisto jam į namus. Vakar dieną nebeatsiliepė į skambučius. Sūnus nuvažiavo į namus, rado sujauktus namus, bendrauti buvo sunku su pacientu, į klausimus atsakinėjo neadekvačiai, todėl buvo iškviesta greitoji ir buvo atvežtas į Šiaulių ligoninę“, – pasakojo jis.

Kaip teigia R. Mažeika, pacientui buvo atlikta krūtinės ląstos rentgenograma – rastas plaučių uždegimas, taip pat atlikta kardiograma, kuri parodė prieširdžių virpėjimą, širdies nepakankamumo požymius.

„Buvo atliktas kompiuterinės tomografijos tyrimas ir grįžus po tyrimo įvyko staigi klinikinė mirtis“, – teigė ligoninės vadovas.

„Kadangi buvo įtariamas COVID-19, nors pacientas vienas gyveno ir tokiame nedideliame miestelyje, vis tiek buvo imamas tepinėlis, ryte paaiškėjo, kad jis – teigiamas. Tokiu atveju fiksuojama, kad tai yra koronaviruso mirtis“, – pridūrė jis.

Mirusiojo sūnus, pasak R. Mažeikos, bus tiriamas dėl koronaviruso.

„Kad sūnus kontaktą turėjo, tai akivaizdu. Sūnus, be abejo bus tiriamas“, – sakė jis.

Ligoninės vadovas sako, kad „visos medikų komandos naudojo apsaugos priemones pagal apsaugos lygius.

„Jokių problemų mes dėl to neturėsime. Jie yra pasiruošę tokiems susitikimams su sergančiaisiais“, – teigė R. Mažeika.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA