Kulminacija tragiškos avarijos byloje: Šančiuose vaiką partrenkusiai moteriai paskirta bausmė | Kas vyksta Kaune

Kulminacija tragiškos avarijos byloje: Šančiuose vaiką partrenkusiai moteriai paskirta bausmė

DELFI, archyvo nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Kauno apylinkės teismas išnagrinėjęs bylą, pripažino kaunietės Aidos Statkevičiūtės kaltę, kuomet 2018-ųjų vasarą, moteris pažeidė kelių eismo saugumo taisykles ir sukėlė eismo įvykį, pareikalavusį nepilnamečio asmens žūties.

Kaip rašoma Kauno apylinkės teismo pranešime žiniasklaidai, kaltinamoji A. Statkevičiūtė 2018 m. liepos 31 dieną apie 14.40 val., vairuodama automobilį pažeidė Kelių eismo taisyklių 30 ir 129 punktų reikalavimus tuo, kad viršijo maksimalų leistiną greitį gyvenvietėje, važiuodama tiksliau ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu greičiu, tačiau ne mažesniu, nei 56 km/h ir ne didesniu, nei 68 km/h.

Moteris artėdama prie nereguliuojamos pėsčiųjų perėjos antra eismo juosta nesulėtino greičio, nesustojo prieš kelio ženklą „Pėsčiųjų perėja“, nepraleido iš dešinės pusės, pagal jos vairuojamo automobilio važiavimo kryptį, perėjoje judėjusio pėsčiojo Al. S. jį parbloškė ir padarė sužalojimus, nuo kurių jis tą pačią dieną gydymo įstaigoje mirė.

Kaunietė pripažino viršijusi leistiną greitį ir nesustojusi prieš kelio ženklą „Pėsčiųjų perėja“, tačiau tikino, jog pėstysis elgėsi neapdariai. Nepaisant to, jog Al. S. elgėsi neatsakingai ir nesaugiai, teismas pripažino, jog vis tik A. Statkevičiūtės veiksmai – važiavimas viršijant leistiną greitį ir artėjant prie pėsčiųjų perėjos, kurios matomumą jai užstojo pirma eismo juosta važiavęs autobusas, nesumažintas važiavimo greitis, dėl ko ji įvažiavusi į perėją partrenkė tuo metu buvusį pėsčiąjį –buvo pagrindinė šio eismo įvykio kilimo sąlyga.

Teismas kaltinamajai paskyrė trijų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams, įpareigojant A. Statkevičiūtę visą bausmės vykdymo laikotarpį dirbti (mokytis), tęsti darbą ar mokslą, neišvykti už gyvenamosios vietos (miesto) rajono ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Taip pat nuosprendžiu paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – uždraudimas naudotis specialia teise vairuoti kelių transporto priemones trims metams, o kaltinamosios vairuotas automobilis perduotas civilinio ieškinio padengimui. Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad A. Statkevičiūtė ankščiau neteista, neturi galiojančių administracinių nuobaudų, vairavo blaivi, padarė neatsargų nusikaltimą, augina mažametį vaiką.

Teismas nuosprendžiu išsprendė civilinio ieškinio klausimus ir juos tenkino iš dalies. Kaltinamoji turės atlyginti: nukentėjusiesiems – žuvusiojo tėvams E. B. ir S. S. po 20 000 eurų neturtinės žalos, nukentėjusiajam, žuvusio broliui A. B. 7 000 eurų neturtinę žalą, nukentėjusiajai – žuvusio tetai T. B. – 5 000 eurų neturtinę žalą, nukentėjusiajai – žuvusio močiutei L. K. – 5 000 eurų neturtinę žalą.

Diferencijuojant patirtos neturtinės žalos sumas teismas atsižvelgė į nukentėjusiųjų ryšį su žuvusiuoju ir dėl to kilusias pasekmes. Trijų nukentėjusiųjų – tėvo sesers, mamos pusbrolio ir močiutės sesers civiliniai ieškiniai atmesti, nenustačius sunkių pasekmių sveikatai ar ypač didelių nepatogumų ir išgyvenimų dėl mažamečio žūties.

Kaltinamoji A. Statkevičiūtė nukentėjusiajai E. B. taip pat turės atlyginti 1 512,30 eurų proceso išlaidų, o civilinis atsakovas – 2 883,47 eurų patirtą turtinę žalą.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui, apeliacinį skundą paduodant per Kauno apylinkės teismo Kauno rūmus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA