Teisininkai atsako, ar karantino metu įmanoma susitvarkyti skyrybų dokumentus | Kas vyksta Kaune

Teisininkai atsako, ar karantino metu įmanoma susitvarkyti skyrybų dokumentus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Žmogus kreipėsi, norėdamas išsiaiškinti kaip karantino metu yra tvarkomi skyrybų dokumentai. Teisininkai atsako, ką tokiu atveju reikėtų daryti ir kaip vykdomas skyrybų procesas šiuo laikotarpiu.

„Dar prieš paskelbiant šalyje karantiną planavau skirtis su sutuoktiniu. Tačiau taip ir nespėjome suruošti dokumentų teismui. Ar yra kokia galimybė išsiskirti karantino laikotarpiu ar bent inicijuoti šį procesą?“, – klausimą uždavė keblioje situacijoje atsidūręs žmogus.

Taip tokia galimybė yra. Pažymime, jog santuoka gali būti nutraukta sutuoktinių bendru sutikimu arba esant ginčui tarp sutuoktinių – vienam iš sutuoktinių inicijuojant bylą teisme, dėl santuokos nutraukimo, dėl abipusės sutuoktinių kaltės arba dėl vieno iš sutuoktinių kaltės.

Priklausomai, ar yra šalių bendras sutarimas nutraukti santuoką, iš esmės skiriasi ir ginčo teisena. Bylos dėl santuokos nutraukimo abipusiu sutuoktinių sutarimu yra nagrinėjamos supaprastinto proceso tvarka.

Šis procesas yra žymiai trumpesnis nei nagrinėjant bylą ieškinio ginčo tvarka, kuomet nėra bendro šalių sutarimo nutraukti santuoką. Tačiau nutraukti santuoką bendru sutuoktinių sutikimu galima, jeigu yra visos šios sąlygos.

1) nuo santuokos sudarymo yra praėję daugiau nei vieneri metai; 2) abu sutuoktiniai yra sudarę sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių, kuria išsprendžiami tokie klausimai kaip turto ir kreditorinių įsipareigojimų padalijimo, vaikų išlaikymo ir pan.; 3) abu sutuoktiniai yra visiškai veiksnūs šioje srityje.

Taigi, santuokos nutraukimas bendru sutikimu yra bendras abiejų sutuoktinių sprendimas gera valia ir be konflikto susitvarkyti teisinius formalumus ir visais atvejais santuoka tokiu būdu gali būti nutraukta tik tada, kai nėra ginčo nei dėl santuokos nutraukimo, nei dėl teisinių jos nutraukimo padarinių.

Toks santuokos nutraukimas laikytinas pačiu neskausmingiausiu sutuoktiniams santuokos nutraukimo būdu. Tokios bylos gali būti išnagrinėtos rašytinio proceso tvarka. Tokiu atveju santuoka gali būti nutraukta ir per kelis mėnesius.

Esant ginčui tarp šalių yra galimybė vienam iš sutuoktinių kreiptis į teismą su ieškiniu, dėl santuokos nutraukimo, dėl abiejų sutuoktinių kaltės arba dėl vieno iš sutuoktinių kaltės.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Tokiu atveju teismui yra teikiamas ieškinys, kuriuo išreiškiami šalies reikalavimai, susiję su santuokos nutraukimo pasekmėmis, t.y. su kuo liks gyventi nepilnametis vaikas, kaip bus padalintas turtas ir kt. Pateikus teismui ieškinį, kitas sutuoktinis bei kiti proceso dalyviai teismo yra įpareigojami parengti atsiliepimą į pareikštą ieškinį.

Dažniausiai atsiliepimui parengti skiriamas 14 (keturiolikos) arba 20 (dvidešimties) dienų terminas. Tik gavus kitos šalis atsiliepimą yra paskiriamas parengiamasis teismo posėdis ir toliau nagrinėjama byla.

Taigi, nesant sutuoktinių nutraukti šalių santuoką bendru sutikimu, santuokos nutraukimo procesas užtrunka žymiai ilgiau, priklausomai nuo ginčo dydžio gali trukti iki metų ar net ilgiau, kai tuo tarpu bendru šalių sutarimu santuoka gali būti nutraukta ir per kelis mėnesius.

Pažymime, kad dėl šalyje paskelbto karantino Lietuvos teismų darbas nesustojo, tačiau siekiant užtikrinti teisingą balansą tarp asmens ir visuomenės sveikatos apsaugos užtikrinimo ir asmens teisės kreiptis į teismą, Lietuvos teismams yra paskelbtos rekomendacijos dėl teismo darbo organizavimo karantino režimo laikotarpiu.

Buvo atšaukta dauguma karantino laikotarpiu suplanuotų teismo posėdžių bylose, nagrinėjamose žodinio proceso tvarka, išskyrus įstatymuose nustatytus neatidėliotinus atvejus (pavyzdžiui, dėl klausimų, susijusių su suėmimu, vaiko paėmimu iš nesaugios aplinkos, sprendimo ir kt.).

Tuo tarpu teismo posėdžiai rašytinio proceso tvarka yra organizuojami įprastine tvarka, maksimaliai vengiant socialinių kontaktų teismo patalpose, imantis visų atsargumo priemonių, siekiant išvengti viruso COVID-19 plitimo.

Kaip jau buvo minėta, byla dėl santuokos nutraukimo bendru šalių sutarimu nagrinėjama supaprastinto proceso tvarka ir gali būti išnagrinėta rašytinio proceso tvarka. Tad net ir esant nustatytam karantinui yra galimybė nutraukti santuoką šiuo būdu.

Taip pat esant nustatytam karantinui yra galimybė kreiptis į teismą su ieškiniu, dėl santuokos nutraukimo abipusiu sutarimu ar dėl vieno iš sutuoktinių kaltės, kadangi teismas procesinius dokumentus priima, juos nagrinėja, vienintelis apribojimas – neskiria teismo posėdžių žodinio proceso tvarka.

Svarbu pažymėti ir tai, kad yra galimybė procesinius dokumentus pateikti nuotoliniu būdu per Lietuvos teismų elektroninių paslaugų portalą tokiu būdu užtikrinant mūsų visų saugumą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA