S. Skvernelis karantino sąlygas sušvelninti žada po Velykų | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis karantino sąlygas sušvelninti žada po Velykų

BNS 2020/04/08 17:15
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad priklausomai nuo karantino sąlygų paisymo per Velykas, kitą savaitę galėtų būti labiau sušvelninti prekybos ribojimai, tačiau ne didžiuosiuose prekybos centruose.

Premjeras teigė, kad dar šią savaitę bus paskelbtos konkrečios sąlygos, kaip toliau galėtų būti švelninami ribojimai prekyboje.

„Kalbant apie sąlygų atpalaidavimą, turime keturias-penkias dienas, kurios bus esminės ir taip, numatyti galbūt keli sektoriai, kuriems galėtume po Velykų iškart atpalaiduoti tam tikrą režimą. Tai būtų prekybos sektorius, nekalbant apie didžiuosius centrus, kaip pavyzdys, „Akropolis“, „Panorama“ ir panašaus pobūdžio paviljonai, pramogų centrai, kur sutraukia daugelį žmonių. Tai būtų sąlygos kitokios. Apie tas sąlygas dar šią savaitę paskelbsime“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams trečiadienio sakė S. Skvernelis.

„Taip, mes kalbame apie sušvelninimą, bet šitos dienos nutarime to dar tikrai nėra padaryta ir bus padaryta, jeigu bus sėkmingas savaitgalis, tai iš karto pirmas dienas po Velykų (…) Kalbėtume apie balandžio 14-15 dieną – pradžią“, – patikslino premjeras.

Jis priminė, kad panaikinus dalį ribojimų vis tiek bus būtina paisyti saugumo.

„Atskiri patekimai į prekybos vietas, pirkėjų skaičiaus ribojimas, tiek pirkėjų, tiek pardavėjų dėvėjimas būtinų apsaugos priemonių, temperatūros režimo matavimas ir panašūs dalykai. Tai tos sąlygos bus nustatytos ir paskelbtos dar iki Velykų“, – vardijo S. Skvernelis.

Pasak jo, pamažu galėtų būti lengvinamos sąlygos ir paslaugų sektoriuje, tačiau lauko kavinėms tai kol kas negalios.

„Lygiai tas pats liečia ir paslaugų sektorių – pirmiausia kalbame galbūt apie kirpyklas, smulkų verslą, raktų gamybą, valyklas ir panašias priemones, – atskirus sektorius mes tikrai kalbame, kad galėtume atpalaiduoti, jeigu viskas bus sėkmingai. Nekalbėjome niekada apie lauko kavines – tikrai, kalbant apie restoranų, kavinių verslą, deja, kol kas tokio palengvinimo nenumatome, tai galėtų būti vėliau“, – aiškino S. Skvernelis.

S. Skvernelio teigimu, tvarka, pagal kurią galėtų būti mažinami ribojimai kitose srityse, pavyzdžiui, švietimo, sporto paslaugų ir kitur, paaiškės taip pat vėliau.

„Jeigu pradėsime atpalaiduoti režimą kitą savaitę po Velykų, tada paskelbsime preliminarias datas, kaip sektoriai galėtų įsijungti į mūsų gyvenimą (…) Tai, sakykime, bus preliminarios datos, kada galėtų pradėti veikti na, kažkokie sporto renginiai, sporto klubai, kultūros renginiai, kada galėtų atsirasti galimybė galbūt ir mokymo įstaigoms pradėti funkcionuoti – galbūt vėlgi pagal atskiras klases. Bet tai yra jau vėlesnis etapas“, – aiškino premjeras.

Vyriausybė trečiadienį leido augalų, sėklų, trąšų prekyba lauko sąlygomis specializuotose vietose. Jos galės pradėti veiklą dar šią savaitę. Iki šiol per karantiną bet kokia prekyba, išskyrus maisto ar kitas būtinas prekes, kaip degalai, nebuvo leidžiama.

„Įsigaliojus nutarimui, tie stacionarūs paviljonai, vadinamos lauko prekybos vietos prie prekybos centrų, prie parduotuvių – laikantis vėlgi numatytų apsaugos sąlygų – galės pradėti veikti iki Velykų“, – kalbėjo premjeras.

S. Skvernelis pabrėžė, kad šis sprendimas yra padiktuotas sezono.

„Čia nieko neturi bendra – sodinukai, augalai ir trąšos – su švelninimu. Turime paketą iš asociacijų, iš atskirų subjektų teikimus, ką norėtų atlaisvinti, kokiomis sąlygomis atlaisvinti. Šitas sprendimas yra susijęs su tuo, kad dabar tas metas, kada reikia sodinti, tręšti, sėti ir dėl to, tas palengvinimas įvedamas dar iki Velykų“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Vyriausybė trečiadienį dar dviem savaitėms pratęsė karantiną – šįkart iki balandžio 27 dienos imtinai.

Siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, Lietuvoje karantinas įvestas kovo 16 dieną. Jo metu uždarytos mokyklos, darželiai ir universitetai, draudžiama daugumos parduotuvių, kavinių veikla.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA