Kauno technologijos universiteto mokslininkas: didžioji dalis Lietuvą pasiekiančių respiratorių – prastos kokybės | Kas vyksta Kaune

Kauno technologijos universiteto mokslininkas: didžioji dalis Lietuvą pasiekiančių respiratorių – prastos kokybės

BNS 2020/04/08 08:53
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Didžioji dalis Lietuvą šiuo metu pasiekiančių respiratorių yra prastos kokybės, sako Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkas Dainius Martuzevičius.

„Pagaminimo kokybė, šių priemonių, kurios pasiekė Lietuvą, didžiosios dalies yra žymiai suprastėjusi, lyginant su priešpandeminiu laikotarpiu, kur didžiųjų gamintojų pagaminta tikrai gerai kaukė. Šiuo metu matosi, kad siekiant patenkinti ta rinkos poreikį, ta kokybė stipriai susilpnėjusi ir tai gali lemti prastesnę apsaugą“, – trečiadienį LRT radijui sakė Aplinkosaugos technologijos katedros profesorius, su kitais mokslininkais vertinantis gydymo įstaigoms dalijamas apsaugos priemones.

Jis pabrėžė, jog gerai priglundantys respiratoriai tvirtinami gumomis už galvos, o šiuo metu gaunami nėra brokuoti, bet jie tvirtinami už ausų, o tai jų teikiamą apsaugą sumažina maždaug per pusę. Mokslininkas sako, kad vertinama dešimt respiratorių parametrų, svarbiausias jų yra filtravimo apsaugos efektyvumas.

D. Martuzevičius sako, kad mokslininkai taip pat nustatė, jog kartą sterilizuoti prieš koronaviruso pandemiją Lietuvą pasiekę respiratoriai yra tinkami naudoti antrą kartą ir kartais gali būti netgi efektyvesni už naujus, atgabentus jau siaučiant pandemijai.

„Mes ištyrėme, kad tokiais būdais, kaip jos yra standartiškai sterilizuotos medicinos įstaigose, jos atlaiko tą sterilizavimo režimą ir jas galima naudoti antrą` kartą, tai neturėtų pabloginti filtravimo efektyvumo ir kaukės prigludimo“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga jau anksčiau patvirtino, kad dalis iš Kinijos atgabentų respiratorių yra netinkami ir vietoje jų gamintojai atneš naujus. Jau gauti respiratoriai, pasak jo, galės būti naudojami kaip mažesnio lygio apsaugos priemonės – medicininės kaukės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA