Apeliacinis teismas atmetė sprendimą atnaujinti H. Daktaro bylą | Kas vyksta Kaune

Apeliacinis teismas atmetė sprendimą atnaujinti H. Daktaro bylą

BNS 2020/04/08 14:10
DELFI nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį pranešė, kad panaikino Vilniaus apygardos teismo vasario 13 dienos sprendimą ir neleido atnaujinti iki gyvos galvos nuteisto Henriko Daktaro bylos.

Henrikas Daktaras ir jo gynėjas siekė atnaujinti baudžiamąją bylą esą paaiškėjus naujoms aplinkybėms, jog Rimantas Ganusauskas, dėl kurio nužudymo H. Daktaras yra nuteistas, vis dar yra gyvas. Buvo prašyta apklausti liudytoją, įvertinti įrašą knygoje, kurioje, anot pareiškėjų, 1996 metais buvo įrašyta R. Ganusauskui skirta dedikacija.

Apeliacinis teismas nurodė, kad skirtingų asmenų parodymai dėl neva matyto gyvo R. Ganusausko po jo nužudymo datos visų instancijų teismų buvo motyvuotai paneigti ir pripažinti gynybine nuteistojo ir jo gynėjo pozicija. Konstatuota, kad H. Daktaro versija dėl R. Ganusausko nužudymo buvo išanalizuota ir paneigta visuose bylą nagrinėjusiuose teismuose.

Teismas taip pat pažymėjo, kad baudžiamosios bylos atnaujinimo dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių institutas nėra priemonė dar kartą pasibylinėti, suteikianti galimybę vis iš naujo įrodinėti nusikaltimo padarymo aplinkybes iki tol, kol teismas jas įvertins palankiai nuteistajam.

Generalinis prokuroras praėjusių metų gruodžio 3 dieną atsisakė pradėti procesą dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių ir teigė, kad pateiktame pareiškime nenurodyta jokių naujai paaiškėjusių aplinkybių. H. Daktarui apskundus šį sprendimą, Vilniaus apygardos teismas vasario mėnesį panaikino prokuroro sprendimą ir leido bylos nagrinėjimą atnaujinti.

Generalinis prokuroras tuomet kreipėsi į Apeliacinį teismą su prašymu panaikinti žemesnės instancijos teismo nutartį.

Už nusikalstamo susivienijimo organizavimą ir vadovavimą jam, 1993 metais įvykdytą R. Ganusausko nužudymą bei kitus sunkius ir labai sunkius nusikaltimus Henrikas Daktaras 2013 metais buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra neskundžiama.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA