Seimas nusprendė: kokios subsidijos bus skiriamos darbdaviams už prastovas | Kas vyksta Kaune

Seimas nusprendė: kokios subsidijos bus skiriamos darbdaviams už prastovas

delfi.lt / Raminta Rakauskė 2020/04/07 18:28
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Antradienį Seimas galutinai apsisprendė ir kaip atrodys subsidijos darbo vietas išlaikantiems darbdaviams, dėl koronaviruso paskelbusiems prastovas. Nubalsavus buvo patvirtintos 70 ir 90 proc. subsidijos iš valstybės. Už balsavo 106, prieš – 0, susilaikė – 2.

Užimtumo įstatymo pataisos numato, kad darbdaviams, paskelbusiems prastovas ir jos metu išlaikantiems darbo vietas, iš biudžeto būtų mokama 70 proc. darbuotojo atlyginimo subsidijos.

Svarbu, kad valstybės išmoka negalėtų sudaryti daugiau nei 1,5 minimalios mėnesinės algos (MMA), kas sudaro 910,5 Eur popieriuje arba 656 Eur į rankas ir būtų skiriama tik tiems darbdaviams, kurie sutinka patys mokėti 30 proc. algos ir darbo vietas po karantino išlaikyti bent pusmetį.

Darbdaviams taip pat išliks galimybė prie darbuotojų atlyginimų prisidėti ir mažesne suma – 10 proc.

Tuo atveju valstybė kompensuotų 90 proc. atlyginimo, tačiau išmokama suma negalėtų būti didesnė nei MMA, kas sudaro 607 Eur popieriuje arba 437 Eur į rankas. Tokią subsidiją gavęs darbdavys darbo vietą turėtų išlaikyti bent tris mėnesius.

Taip pat Seime buvo pritarta M. Navickienės pasiūlymui, kad karantino pradžioje darbuotojus atleidę arba juos į neapmokamas atostogas išleidę verslai taip pat galėtų pretenduoti gaunant subsidiją dėl prastovos.

Išmokas taip pat galės gauti ir savarankišką veiklą vykdantys asmenys. Jos sieks 257 Eur per mėnesį. Taip pat įstatyme teigiama, kad išmoka savarankiškai dirbančiam asmeniui bus mokama kas mėnesį už praėjusį kalendorinį mėnesį ir bus lygi vieno einamųjų metų minimalių vartojimo poreikių dydžiui, apskaičiuotam Lietuvos Respublikos socialinės paramos išmokų atskaitos rodiklių ir bazinio bausmių ir nuobaudų dydžio nustatymo įstatymo nustatyta tvarka.

Teikė siūlymus

Seimo narys Sergėjus Jovaiša siūlė iki tol kalbėtą 90 proc. valstybės subsidiją verslui didinti iki 100 proc., be paties verslo prisidėjimo, tačiau ji galėtų siekti ne daugiau nei MMA. Seimas tokiam pasiūlymui nepritarė.

Taip pat Mykolas Majauskas siūlė trumpinti laiką, kurį darbdaviai privalo savo darbo vietoje išlaikyti darbuotoją, jei yra gaunama subsidija. Seimo narys laiką siūlė trumpinti iki 2 mėnesių tiek gaunant 70, tiek 90 proc. subsidiją prastovoms. Seimas balsuodamas siūlymui nepritarė. Už balsavo 36, prieš – 26, susilaikė – 42.

Mindaugas Puidokas pasisakė balsuoti prieš įstatymo projektą. Jis teigė, kad šiame įstatymų projekte šiandien vis dar yra labai daug neaiškumų, taip pat neaišku, kokia tvarka subsidijos bus realizuojamos. Taip pat, jo tikinimu, verslo įmonės nežino ir kaip veiks visas mechanizmas dėl subsidijų teikimo.

Gintarė Skaistė pasisakė už pakeitimus. Anot jos, įstatymas tikrai reikalingas ir geresnis, nei buvo prieš tai.

„Kompensavimas už prastovas tapo lankstesnis“, – sakė ji.

Perspėjo dėl galimo atlyginimų vėlavimo

„Delfi“ primena, kad Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė Daiva Čibirienė anksčiau teigė, jog dėl to to, kad praėjusį antradienį Seimas galutinai neapsisprendė dėl subsidijų tvarkos ir paskelbė pertrauką iki kito posėdžio, gyventojai atlyginimus už kovo mėnesį gali gauti kiek vėliau nei įprastai.

Pasak jos, esantis neapibrėžtumas verslininkus ir darbdavius skatina imtis tam tikrų atsargumo priemonių.

„<...> Verslui taip pat nėra aišku, kokio dydžio subsidiją už prastovų apmokėjimą gaus. Darbdavys negali apsispręsti, ar darbuotojui mokėti minimalią algą ir pretenduoti į 90 proc. subsidiją, ar mokėti truputį daugiau ir pretenduoti į 70 proc. subsidiją“, – tada apie situaciją kalbėjo D. Čibirienė.

Kalbėdama apie atlyginimus, ji prognozavo, kad jie, ko gero, gyventojams vėluos, nes verslas paprasčiausiai nespės gauti subsidijuojamų paskolų dėl jų išmokėjimo.

„Įrankiai dėl paskolos darbo užmokesčiui išmokėti nėra parengti iki galo. Išlieka nerimas, kad gal įmonė neatitiks reikalavimų subsidijai.

Gali būti, kad kol subsidijavimo detali tvarka nėra paskelbta, verslas iš viso nemokės algų. Sunku pasakyti, tačiau visko gali būti. Čia įsijungia ir psichologiniai dalykai.

Yra ir tokių verslų, kurie įjungia tokį atsargumo režimą, kad net sąskaitoje ir turėdami pinigų pradeda nebemokėti tiekėjams pinigų, nors lėšų turi pakankamai.

Jeigu būtų kovo 31 d. priimtas Užimtumo įstatymas, būtų buvę aiškumo, o dabar yra neaišku, o Užimtumo tarnyba negali paskelbti tvarkos, nes nėra priimta naujojo įstatymo“, – sakė ji.

Kad kol kas delsia išmokėti atlyginimus redakcijai dar pirmadienį sakė ir picerijų, restoranų ir blyninių tinklą valdančios „Amber Food“ bendrovės direktorius Gediminas Balnis.

„Štai Jungtinėje Karalystėje algos jau yra išmokėtos ir valstybė jas tiesiai moka savo darbuotojams. O pas mus yra taip, kad pradžiai algas turime išmokėti mes, o paskui valstybė kompensuos kažkiek, nors, baisiausia, dar neaišku ir kiek.

Balandžio 7 dieną jie spręs dėl algų už kovo mėnesį, kai pas mus yra 1 tūkst. darbuotojų, kuriems viską reikia dar ir apskaičiuoti, taikyti metodikas. Čia net ir ne tūkstantį turint, o keliasdešimt, reikia viską sužiūrėti. Ne viskas per vieną dieną vyksta“, – kalbėjo jis ir sakė, kad jo įmonės darbuotojai algų už kovą šiandien taip pat dar negavo, nes paprasčiausiai dar neaišku, kokia formule jas skaičiuoti.

„Laukiame valdžios sprendimo“, – vakar sakė jis.

Žadėjo išmokėti iki Velykų

Praėjusią savaitę vykusioje Vyriausybės spaudos konferencijoje apie subsidijas esantiems prastovose pasisakė ir socialinių reikalų ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Jis teigė, kad įstatymas dėl 70 ir 90 proc. subsidijų bus priimtas antradienį.

„<...> turime pilną patikinimą iš Seimo, kad balandžio 7 dieną, kai vyks Seimo posėdis, šioms nuostatoms, jog visiems darbdaviams būtų taikoma prastovų subsidija 90 proc., jeigu išmoka yra iki MMA, ir 70 proc., jeigu iki 1,5 MMA, ir 257 Eur visiems savarankiškai dirbantiems, tai turime patikinimą iš valdančiųjų, kad Seime antradienį joms bus pritarta ir mes galėsime išmokėti išmokas ir subsidijas, pagal šias nuostatas“, – sakė ministras ir žadėjo, kad subsidijos ir kitos išmokos turėtų būti išmokėtos iki Velykų.

Dėl prastovų subsidijų darbdaviai nuo balandžio 6 dienos gali kreiptis į Užimtumo tarnybą. Jos bus skaičiuojamos nuo karantino paskelbimo pradžios, kovo 16-osios.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA