Turininga saviizoliacija: pradeda veikti mobilioji programėlė „Karantinas“ | Kas vyksta Kaune

Turininga saviizoliacija: pradeda veikti mobilioji programėlė „Karantinas“

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Siekiant palengvinti dėl koronaviruso saviizoliacijoje esančių asmenų kasdienybę, sukurta ir pradeda veikti mobilioji programėlė telefonams „Karantinas“. Ši programėlė bus naudinga ne tik tiems, kurie priversti laikytis karantino ir izoliuotis namuose, bet ir visiems, kas rūpinasi savo bei aplinkinių sveikata.

Iniciatyva išmaniąsias technologijas pritaikyti karantinuotų asmenų izoliavimui kilo suvienijus bendras Vyriausybės, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), sveikatingumo programėlės „Lympo“ komandos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikos ir Vilniaus miesto savivaldybės pastangas. Programėlė „Karantinas“ skirta kasdien sekti koronaviruso simptomus, taip pat prevenciniams veiksmams skatinti ir saviizoliacijos priežiūrai, rašoma Visuomenės informavimo grupės pranešime žiniasklaidai.

„Siekiame paskatinti žmones savanoriškai izoliuotis ir gavus jų sutikimą realiu laiku rinkti duomenis apie jų buvimo vietą. Atsiradus programėlei ir ja aktyviai naudojantis gyventojams, taip pat tikimės sumažinti NVSC skambučių centro darbų renkant šiuos duomenis mastą.

Be to, tikimės, jog šis įrankis turės teigiamą socialinį poveikį visuomenėje. Prie tolesnio programėlės tobulinimo, naudojimo, sklaidos kviečiamos jungtis visos savivaldybės, asociacijos ar verslai. Tikimės, kad kasdienis sveikatos stebėjimas padės sustabdyti COVID-19 plitimą“, – sako NVSC direktorius Robertas Petraitis.

„Pagrindinė mūsų vizija yra suvienyti tautą kovai su viruso plitimu. Džiugu, kad naudodami naujus technologinius sprendimus ir žaidimo elementus galime saviizoliacijos procesą paversti prasminga ir vertinga patirtimi“, – priduria „Lympo“ vadovė Ada Jonušė.

Programėlės vartotojai, davę sutikimą dėl duomenų perdavimo, kiekvieną dieną joje galės rasti informacijos apie sveikatos iššūkius, Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, kaip elgtis norint sumažinti viruso plitimą, kur kreiptis, jei atsirastų pirmieji simptomai, patarimus, kaip išlikti sveikiems ir stiprinti imunitetą namuose.

„Karantine“ taip pat nuolat bus skelbiama naujausia oficiali informacija apie padėtį šalyje, susijusią su koronavirusu. Už visus veiksmus, informacijos apie savo sveikatos būklę suteikimą programėlės „Karantinas“ vartotojai bus apdovanojami taškais, kuriuos galės iškeisti į apdovanojimus ir nuolaidas programėlės parduotuvėje.

Pažymėtina, kad programėlė kol kas neteikia medicininių konsultacijų, tad blogai pasijutus iš karto reiktų skambinti Koronaviruso karštąja linija 1808.

Tikimasi, kad programėlė taps ir reikšmingu įrankiu esantiems privalomoje 14 dienų saviizoliacijoje. Panaši praktika jau taikoma kitose užsienio šalyse. Kiekvienas, sutikęs karantinuotis namuose su programėle „Karantinas“, joje fiksuos savo izoliavimosi vietą.

[susije_video kurie=””]

Su šiuo asmeniu gali būti bet kada susisiekta ir paprašyta atsiųsti įrodymą, kad jis nepakeitė savo buvimo vietos – taip bus galima papildyti fizinius saviizoliacijoje esančių asmenų patikrinimus, kuriuos šiuo metu vykdo savivaldybių pareigūnai.

Apie asmenis, kurie nesilaikys saviizoliacijos, programėlės operatorius turės teisę pranešti policijai, o ši – imtis atitinkamų priemonių. Programėlė ypač galėtų būti naudinga tolimųjų reisų vairuotojams, kurie grįžta į Lietuvą ir turi būti privalomoje izoliacijoje 14 dienų arba iki kito išvažiavimo.

Nemokamą atnaujintą programėlę „Karantinas“, kuri jau veikia lietuvių ir anglų kalbomis, o artimiausiu metu veiks rusų ir lenkų kalbomis, galima parsisiųsti iš „App Store“ ir „Google Play“ parduotuvių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA