Seimas pakėlė algas koronaviruso židiniuose dirbantiems medikams | Kas vyksta Kaune

Seimas pakėlė algas koronaviruso židiniuose dirbantiems medikams

BNS / Milena Andrukaitytė, Jūratė Skėrytė 2020/04/07 18:10
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas antradienį 60–100 proc. padidino atlyginimus per karantiną koronaviruso židiniuose dirbantiems sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, įskaitant gydytojus rezidentus.

Už tai pasisakė tiek valdantieji, tiek opozicija. Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisos priimtos vienbalsiai – 120 balsais „už“.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovės „valstietės“ A. Kubilienės bei jos frakcijos kolegos Dariaus Kaminsko pataisos ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbančių medikų atlyginimų koeficientus didina nuo 60 iki 100 procentų.

Didesnes algas gaus darbuotojai, karantino metu organizuojantys ar teikiantys sveikatos priežiūros paslaugas ypač pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis sergantiems pacientams, vykdantys epidemijų profilaktikos priemones ligos židiniuose.

Didesni koeficientai bus mokami per karantiną – nuo jo pradžios kovo 16 dieną.

Šis naujas siūlymas parengtas, kai ankstesnės algas sveikatos priežiūros darbuotojams keliančios pataisos praėjusią savaitę strigo dėl valdančiųjų ir opozicijos ginčo.

Opozicija siekė, kad atlyginimas būtų didinamas visiems sveikatos priežiūros darbuotojams, antradienį naujas pataisas jie palaikė kaip kompromisines.

Konservatorius Antanas Matulas antradienį apie naujas pataisas sakė, kad „balsuoti „prieš“ neišeina, nes įstatymo projektas gerokai patobulintas“.

„Situacija rimta, ir neduok Dieve, kad neatsitiktų taip, kad situacija užsitęs ir nebeliks medikų. Šiandien mes turime apie 130 susirgusių medikų, tūkstantis karantinuota. Ką mes pirmiausia turime skatinti, ką turime mylėti, ką turime gerbti ir atitinkamai atlyginti – tai medikus“, – kalbėjo opozicinių konservatorių atstovas.

„Aš džiaugiuosi su visais, kad šiandien Seimo salėje mes vieningai apsvarstėme galimybę padidinti atlyginimų priedus sveikatos priežiūros sistemos darbuotojams, ant kurių pečių gula didžiausia kovos su koronavirusu našta“, – sakė valdančiųjų „socialdarbiečių“ atstovas Antanas Vinkus.

Po vieningo balsavimo parlamentarams už priimtas pataisas dėkojo premjeras Saulius Skvernelis.

Praėjusią savaitę Seime svarstytas valdančiųjų siūlymas medikų atlyginimus padidinti nuo 50 iki 100 proc., tačiau pritarta opozicinių konservatorių siūlymui atlyginimus kelti visiems medikams. Valdantieji tuomet nedalyvavo galutiniame balsavime, sakydami, kad biudžetas gali nepakelti tokio algų kėlimo visiems medikams.

Įstatymas liko nepriimtas, o šalies vadovas Gitanas Nausėda parlamente įstrigusį sprendimą mokėti užkrečiamųjų ligų židiniuose dirbantiems medikams didesnius atlyginimus pavadino fiasko. Jo teigimu, atsakomybę dėl to turi prisiimti tiek valdantieji, tiek opozicija.

Po šio ginčo premjeras S. Skvernelis pranešė, kad ankstinamas visų medikų atlyginimų kėlimas. Šis pakėlimas planuotas nuo rugsėjo, tačiau nuspręsta algas kelti nuo balandžio pradžios, medikų darbo užmokesčio fondą didinant 18 procentų.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį pranešė, kad atlyginimų koeficientai bus didinami ir rezidentams.

„Šiandien yra registruotos Medicinos praktikos ir odontologijos praktikos įstatymų pataisos, kad būtų galima ir rezidentams 15 proc. padidinti pareiginių algų koeficientus“, – žurnalistams Seime sakė ministras.

Pasak jo, tai būtų daroma ne Privalomojo sveikatos draudimo fondo, o valstybės biudžeto lėšomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA