A. Veryga: viruso plitimas lėtėja, bet mirčių ir sunkių sveikatos būklių gali daugėti | Kas vyksta Kaune

A. Veryga: viruso plitimas lėtėja, bet mirčių ir sunkių sveikatos būklių gali daugėti

BNS 2020/04/06 15:14
lrv.lt nuotr.

Koronaviruso plitimas Lietuvoje lėtėja, tačiau artimiausiu metu gali padaugėti mirčių ir pacientų su sunkia sveikatos būkle dėl anksčiau buvusio spartaus atvejų augimo, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Ministras „labai realistiniu scenarijumi“ pavadino Vilniaus universiteto mokslininkų prognozes, kad nuo koronaviruso gali mirti daugiau kaip 200 žmonių, tačiau pabrėžė, kad situacija priklausys nuo apsaugos priemonių naudojimo.

„Dėl paties absoliutaus mirčių skaičiaus tikrai aš į tas prognozes nesileisiu, nes sudėtinga labai įvertinti, viskas vertinama yra teoriškai ir viskas priklausys nuo to, kaip mes laikysimės karantino sąlygų. Tiek tas skaičius – 200 ir 250 – yra labai realistiniai scenarijai, viskas priklauso nuo to, kaip žmonės iki šiol laikėsi karantino ir kiek ta liga yra išplitusi“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė sveikatos apsaugos ministras.

Pasak A. Verygos, mirčių ir sunkių sveikatos būklių gali padaugėti dėl to, kad daliai anksčiau susirgusių žmonių gali pasireikšti sunkesni ligos simptomai.

„Dėl paties mirčių didėjimo fakto – taip, tokio dalyko turėtume tikėtis dėl paprastos priežasties. Dabar nors ir ligos plitimas yra tikrai sulėtėjęs ir mes stebime tą vadinamą plokščią kreivę ir nebeturime šuolių, bet mes tą šuolį turėjome prieš geras dvi savaites. Ir praėjus tam tikram laikui, daliai pacientų, praėjus inkubaciniam laikotarpiui, nustačius ligos diagnozę, jų sveikatos būklė blogėja, jie patenka į gydymo įstaigas, jiems tenka taikyti deguonies terapiją, juos intubuoti, ventiliuoti“, – sakė jis.

Ministras pabrėžė, kad galimas mirčių skaičiaus padidėjimas nereikš bendros situacijos blogėjimo.

„Tai reiškia tik tai, kad mes sulaukiame nuo tos buvusios ligos kilimo bangos jau dabar galutinių rezultatų. Tai reiškia praėjo laikas nuo tada, kai pacientai susirgo ir jiems gali pasireikšti sunkesnės būklės. Tai toks scenarijus yra tikėtinas mirčių ir sunkių būklių augimo“, – teigė A. Veryga.

Pirmadienio duomenimis, Lietuvoje patvirtinti 843 koronaviruso atvejai, mirė 14 žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA