G. Nausėda: karantinas tikrai bus pratęstas | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda: karantinas tikrai bus pratęstas

delfi.lt / Simona Voveriūnaitė 2020/04/06 16:15
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos / Roberto Dačkaus nuotr.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda po pirmadienį įvykusio pokalbio su premjeru Sauliumi Skverneliu, žurnalistams sakė, kad dėl koronaviruso grėsmės gali būti svarstoma kaupti ir maisto produktus, juos panaudojant kritinėse situacijose. Prezidentas teigė, kad karantinas Lietuvoje bus pratęstas.

G. Nausėda šalies pasirengimą šiai grėsmei įvertino kaip sėkmingą.

„Šalis toliau kovoja su koronaviruso protrūkio padariniais, daro tai gana sėkmingai, nebijau to žodžio, palyginti su kitomis valstybėmis, palyginti anksti apčiuopėme problemą, jos mastą, grėsmes, ėmėmės reikalingų priemonių. Taip, šiandien ne viskas yra gerai, ypatingai logistikos, laboratorijų pajėgumų išnaudojime turime nemažai problemų“, – sakė G. Nausėda.

„Nepaisant to, testatavimo skaičius toliau tik didės“, – žadėjo jis.

G. Nausėda užsiminė ir apie tai, kad gali būti pasinaudota ir galimybe maisto produktus kaupti privačiose bendrovėse ir juos naudoti kritiniu momentu.

„Tikrai yra galimybė pasinaudoti pasaugojimo paslauga, kai privačios bendrovės kaupima maisto rezervą, tai ši esmės yra valstybės rezervas, nejudinamas, jis gali būti panaudotas kritinėmis aplinkybėmis. Tai yra patogu pačiai valstybei, siekiant garantuoti nepertraukiamą maisto produktų tiekimą visais scenarijais, tiek ir pačioms bendrovėms, nes jos gauna papildomus užsakymus valstybės lygiu“, – kalbėjo šalies vadovas.

„Tikrai bus pratęstas ilgėliau“, – karantino pratęsimą komentavo G. Nausėda.

Kalbėdamas apie užsikrėtimų skaičių, G. Nausėda teigė, kad skaičiai kol kas geroje linkmėje.

„Labai tikiuosi, kad mes jau pamažu stabilizuojame padėtį. Kas reiškia, kad toks rodiklis, kuris plačiai naudojamas tarptautinėje praktikoje – per kiek laiko užfiksuojamas padvigubėjimas užsikrėtusiųjų skaičiaus, ši trukmė didėja. Ji netrukus gali pasiekti rekomenduojamą 12–14 dienos laikotarpį. Kuris yra laikomas gera starto pradžia karantino trukmės švelninimui. Tam tikram grąžinimui ekonomikos prie normalios tvarkos ir procesų“, – sakė jis.

G. Nausėda tikino, kad būtina nepadaryti lemtingos klaidos ir karantino sąlygas švelninti per anksti.

„Labai svarbu nebepadaryti lemtingos klaidos ir neatlaisvinti ekonomikos anksčiau nei kad situacija leidžia tai padaryti. Štai kodėl net ir tuo atveju, jei po Velykų bus priimtas sprendimas šiek tiek švelnintini karantino sąlygas, tai turės būti padaryt labai selektyviai, apsižvelgiant į konkrečią verslo šaką, grėsmes ir apsirūpinant būtinomis saugumo priemonėmis, čia kalbu apie paslaugų sektorių. (…) Manau, kad ne visoms galima vienodai pritaikyti apsaugos priemonių taktiką ir sumažinti riziką iki minimumo.

Geriausia būtų, kad ne politikai skelbtų dieną X, kada mes pamažu atlaisvinsime karantino reikalavimus, bet kad tai darytų kompetentingi ir visuomenėje pasitikėjimą turintys medikai, kurie gali įvertinti situaciją ir gali pateikti kompetentingas išvadas“, – kalbėjo šalies vadovas.

Prezidentui G. Nausėdai teko pakomentuoti šiandien premjero S. Skvernelio paskelbtą mintį Velykų savaitgalį apriboti judėjimą šalies viduje, neįleidžiant žmonių į miestus ir miestelius. Šalies vadovas teigė, kad tai reikia suprasti kaip vienkartinę apsaugos priemonę.

„Suprantu, kad tai yra neišvengiamą ir skausmingą priemonę, nes srautas žmonių, nebūtinai įvertindami visas rizikas, savo artimųjų sveikatą. Jei mes viską matome kaip vienkartinę priemonę, ją galime pateisinti, bet nereikėtų ja piktnaudžiauti. Kaip vienkartinę ją ir reikėtų traktuoti“, – sakė jis.

Klausimus dėl artėjančių Seimo rinkimų kėlę politikai turėtų nurimti. Prezidentas tikėjosi, kad nereikės nukelti šios datos.

„Yra visos prielaidos tikėtis, kad rinkimų procesas bus normalus, datos nereikės nukelti“, – pirmadienį sakė jis.

Šalies vadovas siūlė pasvarstyti, kas būtų atsitikę, jei būtent šių metų gegužės mėnesį būtų vykę išankstiniai Seimo rinkimai, kaip kad buvo reikalaujama pernai vasarą, kai buvo formuojama naujoji Vyriausybė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA