Autoavarijos vyksta ir per karantiną: ar keičiasi sąlygos gauti pakaitinį automobilį? | Kas vyksta Kaune

Autoavarijos vyksta ir per karantiną: ar keičiasi sąlygos gauti pakaitinį automobilį?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytojas, siekdamas išsiaiškinti ar visada po eismo įvykio yra galimybė gauti pakaitinį automobilį.

„Patekau į eismo įvykį, kurio metu buvo sudaužytas mano automobilis. Kreipiausi į draudiką su prašymu gauti pakaitinį automobilį, tačiau duoti atsisakė, motyvuodami, kad dėl koronaviruso dabar šalyje karantinas. Ir jiems paskui teks automobilį dezinfekuoti. Ar galiu reikalauti draudimo bendrovės pakaitinio automobilio kol bus remontuojamas manasis?“, – plačiau klausimą pateikė skaitytojas.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Visų pirma, atkreiptinas dėmesys, kad Lietuvos Respublikos transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomąjį draudimą (arba TPVCAPD) reglamentuojantys teisės aktai nereguliuoja klausimų, susijusių su žalos atlyginimu nukentėjusiam trečiajam asmeniui dėl negalėjimo naudotis transporto priemone po draudžiamojo eismo įvykio.

Vis dėlto, atsižvelgiant į tai, kad TPVCAPD yra nuostolių draudimas, kuris pagrįstas Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 6.251 straipsnyje įtvirtintu visiško nuostolių atlyginimo principu, žalos atlyginimu turi būti siekiama grąžinti ją patyrusį asmenį į iki draudžiamojo eismo įvykio buvusią padėtį.

Taigi, draudikas, be kita ko, turi kompensuoti pagrįstus nuostolius, susijusius su negalėjimu tam tikrą laiko tarpą naudotis transporto priemone, nežiūrint į tai, kad šalyje paskelbtas karantinas.

Jei jūsų automobilis pateko į eismo įvykį, kuris įvyko dėl kito vairuotojo kaltės, jūs turite teisę prašyti pakaitinio automobilio arba kompensacijos už transporto išlaidas tuo laikotarpiu, kai automobilis yra remontuojamas. Kreipdamiesi į eismo įvykio kaltininko draudimo įmonę, dėl žalos atlyginimo, klauskite draudiko ir dėl išlaidų, susijusių su pakaitiniu automobiliu, atlyginimo tvarkos.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Siekiant gauti pakaitinį automobilį draudikas prašys pateikti prašymą dėl pakaitinės transporto priemonės suteikimo bei remonto faktą pagrindžiančius dokumentus. Kartais pasitaiko, kad draudikas gali papildomai reikalauti nuomos poreikį pagrindžiančių dokumentų, paaiškinimų tokių kaip: asmens darbo grafikas, negautų pajamų deklaracijos, panaudos sutartis su darboviete, paaiškinimai dėl šeimyninių poreikių ir pan.

Jeigu per eismo įvykį apgadintas jūsų automobilis buvo naudojamas siekiant patenkinti jūsų asmeninius, šeimos ar namų ūkio poreikius ir manote, kad draudimo įmonė nepagrįstai atsisakė jums suteikti pakaitinį automobilį ar atlyginti su tuo susijusias išlaidas (ar jas atlygino ne visas), turite teisę kreiptis į Lietuvos banką arba teismą, dėl ginčo nagrinėjimo.

Dauguma draudimo bendrovių pakaitinio automobilio skyrimo klausimą su suinteresuotu žmogumi yra pasirengusios aptarti bet kuriame žalos administravimo etape, tačiau atskirai draudikas apie tokią galimybę nelinkęs informuoti, todėl pravartu savo teises žinoti ir įvykus auto įvykiui pasirūpinti, kad jūsų interesai ir kasdienis gyvenimas neapsunkėtų, o automobilio dezinfekcija šiuo periodu yra draudimo bendrovės pareiga.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA