Pasveikusių nuo koronaviruso kraujas gali būti labai vertingas | Kas vyksta Kaune

Pasveikusių nuo koronaviruso kraujas gali būti labai vertingas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prancūzijoje COVID-19 bus bandoma gydyti pacientams perpilant nuo ligos pasveikusių žmonių kraujo plazmą. Kaip teigiama remiantis tarptautiniais šaltiniais parengtame BNS pranešime, klinikiniai tyrimai bus pradėti antradienį.

Prancūzijoje pradedami klinikiniai koronavirusinės infekcijos (COVID-19) tyrimai, kurių metu sunkiems ligos pacientams bus perpilama nuo COVID-19 jau pasveikusių žmonių kraujo plazma. Tuo pat metu farmacijos bendrovės skubiai kuria vakciną ir galimus vaistus nuo COVID-19, kuri per kelis mėnesius pražudė jau daugiau nei 60 000 žmonių.

Kraujo plazma, kurioje po persirgtos ligos yra susikaupę antikūnai, jau buvo sėkmingai gydomos infekcinės ligos, tokios kaip Ebolos karštinė ir sunkūs ūminis respiracinis sindromas (SARS).

Klinikiniai tyrimai bus pradėti antradienį, teigiama Paryžiaus ligoninių (AP-HP), Nacionalinio medicinos tyrimų instituto (INSERM) ir Nacionalinės kraujo tarnybos (EFS) pranešime.

„Šiame klinikiniame tyrime bus perpilama nuo COVID-19 pasveikusių žmonių kraujo plazma, kurioje yra koronaviruso antikūnų, ir kurie galėtų perduoti imunitetą virusui nuo COVID-19 kenčiantiems pacientams“, – nurodoma pranešime.

„Nuo ligos pasveikusių žmonių plazmoje yra virusų antikūnų. Šie antikūnai gali padėti sunkiems pacientams kovoti su virusu“, – teigia institucijos.

Tyrime dalyvaus 60 Paryžiaus ligoninėse gydomų pacientų, pusei kurių bus perpilta nuo COVID-19 pasveikusių žmonių kraujo plazma. Pirmieji tyrimo rezultatai turėtų būti paskelbti per 2–3 savaites.

JAV Maisto ir vaistų administracija taip pat leido medikams atlikti panašius tyrimus šalyje. Tyrimai su kraujo plazma atliekami ir Kinijoje.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad per savaitgalį, iki sekmadienio 20 val., Lietuvoje nuo koronaviruso mirė dar keturi žmonės, iš viso infekcija nusinešė jau 13 gyvybių. Šalyje iš viso patvirtinti 811 koronaviruso atvejų, nuo epidemijos pradžios ištirti 23 645 ėminiai.

Patvirtinta informacija apie Lietuvoje užfiksuotus susirgimo COVID-19 atvejus ir visos rekomendacijos pateikiamos specialiame Vyriausybės portale „Korona stop“. Atsakymus į dažniausius kauniečių klausimus rasite čia.

Sergamumo situaciją Lietuvoje galite stebėti nuolat atnaujinamame žemėlapyje. Naujausiais globalaus koronaviruso paplitimo žemėlapio duomenimis, pasaulyje patvirtintų susirgimo atvejų yra 1 237 420, iš kurių pasveiko 252 944 ir mirė 67 260 žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA