Jubiliejinę Sausio 13-ąją siūloma paskelbti nedarbo diena | Kas vyksta Kaune

Jubiliejinę Sausio 13-ąją siūloma paskelbti nedarbo diena

BNS 2020/04/05 12:31
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kitąmet Lietuvai minint Sausio 13-osios trisdešimtmetį ši diena turėtų būti paskelbta nedarbo, siūlo du Seimo valdančiųjų atstovai.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto bei Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkai Eugenijus Jovaiša ir Arūnas Gumuliauskas parengė Seimo nutarimo projektą paskelbti 2021 metų sausio 13 dieną nedarbo diena. Anot jų, būtina įvertinti išskirtinę šios datos svarbą lietuvių tautos kovai už laisvę ir nepriklausomybę.

A. Gumuliausko teigimu, dauguma parlamentarų norėtų Sausio 13-ąją, Laisvės gynėjų dieną, įtraukti į nedarbo dienų sąrašą, tačiau nesutariama, kurios šventinės dienos mainais reikėtų atsisakyti, mat Lietuvoje jau dabar nedarbo dienų yra daugiau nei Europos Sąjungos vidurkis.

„Kadangi tų nedarbo dienų yra nemažai, siūlymai, kokių dienų atsisakyti, gali būti sutikti priešiškai tam tikros visuomenės dalies. Pavyzdžiui, dėl siūlymo atsisakyti gegužės 1-osios kaip šventinės dienos profsąjungos, kurios dabar stiprėja, reiškia nepasitenkinimą. Kai kurie mini, kad reikėtų atsisakyti Žolinių, tai kelia katalikų nepasitenkinimą, kiti prieš Joninių šventės panaikinimą“, – BNS sakė parlamentaras.

„Manau, kad čia žengtas kompromisinis, centristinis žingsnis, kuris deklaruoja, kad 2021 metais sausio 13 diena, kai yra 30 metų nuo tų įvykių, tai didžiulė istorinė šventė“, – teigė A. Gumuliauskas.

Jis vylėsi, kad galbūt kitos kadencijos parlamentas įtrauks Sausio 13-ąją į Darbo kodekse numatytų nedarbo dienų sąrašą. Tokį projektą yra registravę konservatoriai Laurynas Kasčiūnas ir Dainius Kreivys, tačiau diskusija dėl jo kol kas nevyksta.

„Labai nesinorėtų, kad tokia garbinga data mūsų Lietuvos istorijoje susilauktų kokių nors neigiamų pasisakymų viešoje erdvėje. Manau, kad toks mūsų pasiūlymas yra racionalus – kad nors per trisdešimtmetį būtų nedarbo diena“, – BNS sakė A. Gumuliauskas.

Tačiau tokia nedarbo dienos paskelbimo forma abejoja Seimo teisininkai. Anot jų, paprastai nedirbama švenčių dienomis, kurių sąrašą nustato Darbo kodeksas. Be to, Laisvės gynėjų diena įrašyta į Atmintinų dienų įstatymą.

„Todėl teikiamas siūlymas Seimo nutarimu paskelbti konkrečią datą – 2021 metų sausio 13 dieną – nedarbo diena neatitinka galiojančio teisinio reguliavimo“, – rašoma Seimo Teisės departamento išvadoje.

Sausio 13-ąją pagerbiami žuvusieji 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje. Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

Sovietų sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA