Koronaviruso poveikis nekilnojamojo turto rinkai: ko tikėtis būsto nuomotojams ir nuomininkams | Kas vyksta Kaune

Koronaviruso poveikis nekilnojamojo turto rinkai: ko tikėtis būsto nuomotojams ir nuomininkams

delfi.lt / Justina Maciūnaitė 2020/04/03 15:59
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pasaulinė koronaviruso krizė ir karantinas kuriam laikui sustingdė turizmo sektorių, apgyvendinimo ir trumpalaikės nuomos paslaugų teikimą, net NT įsigijimo procesus. Tiesa, akivaizdūs pasikeitimai pastebimi ir būsto nuomos rinkoje. Akylesni gyventojai jau pastebėjo kritusias nuomos kainas ir trina rankomis: pagaliau turės, iš ko pasirinkti. Kiek šiuo metu jos mažesnės, koks kritimas prognozuojamas ir kiek ilgai tai gali tęstis?

NT kainos vienareikšmiškai kris

Pasaulio ekonomikai sustojus, nerimastingi žvilgsniai krypsta ne tik į turizmo ir apgyvendinimo sektorius, bet ir į NT rinką. Pirkėjai laukia, kad vystytojai mažins kainas, o vystytojai tikisi „išlaukti“ sunkų laikotarpį ir skaičiuoti, kokioje situacijoje atsidūrė jų verslas.

Tačiau nekilnojamo turto ekspertė, „Capital home“ biuro savininkė Rasa Mitkienė įsitikinusi, kad kainos NT sektoriuje tikrai kris.

„Vienareikšmiškai kris kainos, nes toks stiprus rinkos sudrebinimas nepraeis be pasekmių“, – pabrėžia R. Mitkienė ir priduria kol kas negalinti pasakyti kokiais būdais ir kiek vystytojai kainas mažins, nes tai priklausys nuo to, kiek laiko Lietuvoje ir pasaulyje tęsis dabartinė ekonominė situacija, ir kokie bus pasauliniai karantino padariniai. Be to, pasak NT ekspertės, sunku prognozuoti, kiek laiko prireiks, kad NT rinka atsigautų, tačiau aišku viena: ryškesni naujo NT kainų pokyčiai (kritimas) bus matomi jau po mėnesio.

Vis dėlto, pasak R. Mitkienės, NT brokeriai pardavimams ruošiasi, nes kaip tikina pašnekovė, karantinas ir laikas namuose su šeima daugeliui yra proga apsispręsti dėl naujo būsto ar antro NT objekto.

„Žmonės kreipiasi, mes planuojame parduoti butus, namus. Darbas vyksta. Kur esame sustoję, tai dėl apžiūrų, jau į apžiūras mes leidžiame labai mažai žmonių, su visomis apsaugos priemonėmis ir labai motyvuotus, kurie tikrai pirks. Kai rinkoje didėja pasiūla, kas dabar ir yra, greitu metu turėtų pradėti koreguotis kainos. Laimės tie, kurie pirmieji nuleis kainą“, – įsitikinusi R. Mitkienė.

Nuomos kainos krenta, bet išvadų daryti neskuba

NT ekspertė pasakoja, kad šiuo metu kainų mažėjimo tikisi ne tik besiruošiantys pirkti, bet ir nuomotis būstą. Anot jos, specialistai jau pastebi mažėjančias būsto nuomos kainas. Tai mato ir patys būstų nuomotojai, todėl savininkų prašoma nuleisti nuomos kainas.

Pasak NT specialisto, šiuo metu NT rinkoje pastebimi ilgai nematyti reiškiniai. NT vystytojai, savininkai ir pardavėjai priimti sprendimo dėl kainos mažinimo neskuba, tačiau pirkėjai, kurie turi santaupų, laukia, kada galės jas investuoti į atpigusį NT. Panaši situacija, anot jo, ir būsto nuomos rinkoje.

„Jeigu šiuo metu esi savininkas ir šildymas dar nepasibaigęs, patiri spaudimą ir turi apsispręsti, ar butas lieka tuščias ir pats komunalinius mokesčius, ar bent 10 proc. pigiau nuleidi nuomos kainą ir bandai išnuomoti“, – aiškina ekspertas.

Tačiau NT bendrovės „Resolution“ vadovė Džiuginta Daujotaitė sako, kad džiaugtis krentančiomis nuomos kainomis – per anksti. Anot jos, mažesnė nuomos kaina yra, veikiau, išimtis nei taisyklė.

„Šiuo metu pastebime, kad vienintelė auganti pasiūla skelbimų portaluose bendrai visoje Lietuvoje – butų nuomai Vilniuje. Taip pat reikia įvertinti ir tai, jog šiuo metu, dėl karantino įvedimo, nuomos sandoriai vyksta kur kas lėčiau ir rečiau. Būsto keitimas nuomai labai stipriai susijęs su ne viena apžiūra, kurių šiuo metu vengia ir potencialūs nuomininkai, ir nuomotojai. Mažinti nuomos kainas yra daugiau skubančių ir ieškančių išeičių iš savo situacijos savininkų sprendimai, tačiau jokiu būdu ne nauja tendencija“, – aiškina pašnekovė.

Kas įvyko?

Per pastarąjį mėnesį iš Lietuvos išvyko dalis svetimšalių, kurie Lietuvoje dirbo ir nuomojosi būstą. Taip pat buvo tokių, kurie išsikraustė iš Vilniaus, nes neteko darbo arba ekonomiškai sudėtingu laikotarpiu nusprendė persikelti pas artimuosius. Nereikėtų pamiršti ir studentų, kurie grįžo gyventi pas tėvus.

Be to, į ilgalaikės nuomos būsto rinką sugrįžo ir tie butų savininkai, kurie turėjo trumpalaikės nuomos verslą. Tokia tendencija ypač pastebima sostinėje. Taigi, akivaizdu, kad bent jau Vilniuje daugėja laisvų ir vėl nuomai siūlomų butų.

Kaip aiškina „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas, pirmiausia, sumažėjęs keliautojų srautas, kuris privers ne mažą dalį trumpalaikių nuomotojų pereiti trumpajam ar vidutiniam laikotarpiui į ilgalaikės nuomos pasiūlą, ir – metinių nuomos pajamų struktūra nuomojant turtą ilgalaike sutartimi, t.y. jei nepavyko išnuomoti būsto per mėnesį, netekama 1/12 metinių pajamų (vieno mėnesio), todėl kartais yra geriau suteikti apie 10 proc. nuolaidą nei rizikuoti būsto prastova, artimiausiu metu mažins būsto nuomos kainas.

„Esama situacija istoriškai nėra normali. Ekonominiai sunkumai absoliučią daugumą žmonių bei įmonių užklumpa netikėtai ir susiduriama su iššūkiais juos įveikti. Šiuo metu potencialus ekonominis nuosmukis prognozuojamas žinant dėl kokios tiksliai priežasties jis gali įvykti, imamasi prieškrizinių priemonių (ekonomikos skatinimo priemonių paketas).

Tačiau problema ta, kad mes nežinome, kiek rimta yra pandemija, kaip ilgai ji užtruks. Kuo ilgiau tęsis karantinas, kuo ilgiau nebus sukurta vakcina, tuo didesnį poveikį pajus ekonomika“, – aiškina analitikas.

T. Kvainickas tęsia, kad vienas dalykas – prastovos, kitas – pasikeitęs gyventojų bei įmonių elgesys.

„Daliai nuomotojų vis dar gali atrodyti, jog situacija gali išsispręsti pakankamai greitai, ir turizmas atsigaus, tad nėra tikslinga pereiti į ilgalaikę nuoma. Vis dėlto, jei situacija užsitęs ar sprendimas neatitiks nuomotojų lūkesčių ir žmonių elgesys keisis iš principo, nuomos pasiūla gali šauti į viršų, tuo tarpu paklausa gali reikšmingai smukti.

Tai atsilieptų ne tik nuomos rinkai, bet ir nekilnojamojo turto pardavimų kainoms“, – pabrėžia pašnekovas ir priduria, kad greito atsigavimo ir kainų šuolio (tiksliau sugrįžimo į esamas kainas) galima tikėtis tik operatyviai suvaldžius pandemija. Rinkos atsigavimo periodas bus tiesiogiai proporcingas jos kritimo laikotarpiui.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA