Ministerija ragina nestabdyti neformaliojo vaikų švietimo ir ikimokyklinio nuotolinio ugdymo | Kas vyksta Kaune

Ministerija ragina nestabdyti neformaliojo vaikų švietimo ir ikimokyklinio nuotolinio ugdymo

BNS 2020/04/03 09:41
Asociatyvi / R. Guzevičienės nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) ragina savivaldybes nenutraukinėti neformaliojo vaikų švietimo, nestabdyti meno, sporto ir kitų panašių mokyklų veiklos.

Ministerija taip pat ragina nestabdyti ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo, vykstančio nuotoliniu būdu bei netrumpinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų darbo laiko.

„Suprantame ir savivaldybes, tačiau laikas sunkus visiems. (…) Mus pasiekianti informacija apie savivaldybių priimamus sprendimus mažinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų darbo trukmę, stabdyti neformaliojo vaikų švietimo veiklą, taip pat ir meno, muzikos, sporto mokyklų veiklą, laikinai nutraukti neformaliojo vaikų švietimo „krepšelio“ lėšomis finansuojamas programas ir skelbti prastovas, kelia pedagogų bendruomenės įtampą, vaikų ir tėvų nepasitenkinimą“, – pranešime žiniasklaidai sako švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Kornelija Tiesnesytė.

„Lietuva gali didžiuotis, kad per keletą metų bendromis savivaldybių ir valstybės pastangomis neformaliojo vaikų švietimo sistemoje dalyvauja daugiau nei 60 proc. mokinių, kad programų pasiūla didėja ir gerėja jų kokybė. Nesunaikinkime vienu ypu šių rezultatų“, – teigia ji.

Ministerija prašo dar kartą apsvarstyti visas įmanomas galimybes karantino laikotarpiu organizuoti ikimokyklinį, priešmokyklinį, neformalųjį vaikų ugdymą nuotoliniu būdu, taip pat vykdyti kitas veiklas, pavyzdžiui, kvalifikacijos tobulinimą.

Karantinas siekiant šalyje suvaldyti koronaviruso plitimą paskelbtas kovo 16 dieną, jis truks mažiausiai iki balandžio 13-osios, bet galės būti pratęstas. Jo metu neveikia visos kultūros, švietimo, ugdymo įstaigos, draudžiami masiniai renginiai, taikomi įvairūs kiti ribojimai.

Kaip teigia ŠMSM, ministro Algirdo Monkevičiaus įsakymu, visoms ugdymo įstaigoms karantino laikotarpiu rekomenduojama ugdyti nuotoliniu būdu.

Anot ministerijos, Vyriausybei paskelbus karantiną, nustatyta, kad darbuotojams prastova gali būti skelbiama tik išnaudojus visas įmanomas darbo organizavimo formas ir būdus, jeigu darbdavys negali duoti darbuotojui darbo sutartyje sulygto darbo, ir nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu arba darbuotojas nesutinka dirbti kito pasiūlyto darbo.

„Dėl to priverstinis siūlymas sutrumpinti darbo laiką darbuotojams, skatinimas juos rinktis atostogas ar prastovas, jeigu jie ir jų institucijos yra pasirengę dirbti nuotoliniu būdu, pažeidžia Vyriausybės nutarimą“, – teigiam pranešime.

Kaip teigia ministerija, balandžio pirmosios savivaldybių apklausos duomenimis, nuotoliniu būdu dirbo 97 proc. savivaldybių pavaldumo ikimokyklinio ugdymo įstaigų, 87,3 proc. neformalųjį vaikų švietimą teikiančios įstaigos, visos švietimo pagalbos įstaigos. Apklausos duomenis pateikė visos savivaldybės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA