S. Skvernelis: apsaugos priemonių rezervą Lietuva kaups keturiems mėnesiams | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis: apsaugos priemonių rezervą Lietuva kaups keturiems mėnesiams

BNS 2020/04/02 09:16
Asociatyvi / I. Budzeikaitės nuotr.

Plintant koronavirusui medikams ir kitiems darbuotojams reikalingų asmens apsaugos priemonių rezervą Lietuva ketina sukaupti trims-keturiems mėnesiams, teigia premjeras Saulius Skvernelis.

„Planuojama, kad būtų sukauptas rezervas trims-keturiems mėnesiams į priekį, rezervas – be kasdieninio aprūpinimo. Mes tą turėsime daryti“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Anot jo, kaupti didesnį rezervą verčia ir prognozės, kad koronavirusas gali grįžti rudenį bei kitų metų pavasarį.

„Girdime medicinos mokslo atstovų pasisakymus, kad gali būti ir rudeninė banga, gali būti ir kita pavasarinė banga. Kol nėra išrasta vakcina, kol neturime efektyvaus gydymo, turime ruošti tokias priemones, kurios yra vienintelės galinčios švelninti situaciją“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė, kad Sveikatos apsaugos ministerijai buvo per sunku rūpintis logistiniais ir aprūpinimo klausimais, todėl juos perėmė Vyriausybė.

„Matyt, sunkiai įvertinamas dalykas buvo dėl logistinių apimčių ir gebėjimų. Sveikatos apsaugos ministerijai tai buvo iššūkis, su kuriuo jai buvo sunku susitvarkyti, dėl to pagrindinės koordinavimo ir aprūpinimo funkcijos yra perimtos į Vyriausybės lygmenį, sudarytas tarpinstitucinis valdymo komitetas“, – teigė premjeras.

„Manau, kad dabar turime geresnę situaciją. Tas pats yra ir su prognozavimu, turime mokslininkų prognozes, turime įsigiję sistemas, kurios apdoroja duomenis, kurie labai svarbūs kalbant apie pandemijos valdymą ir tą patį aprūpinimą“, – pridūrė jis.

Medikams išdalinta 3,2 mln. įvairių apsaugos priemonių

Medikams jau išdalinta 3,2 mln. įvairių apsaugos priemonių, trečiadienio vakarą skelbė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Ministerijos teigimu, respiratoriai, vienkartinės pirštinės, apsauginiai akiniai Lietuvą pasiekė specialiais skrydžiais iš Kinijos.

Priemonės po gydymo įstaigas išvežiojamos padedant Lietuvos paštui.

SAM nurodo, kad respublikinėms ligoninėms, greitosios medicinos pagalbos stotims ir tiesiai savivaldybėms buvo išsiųstos dvi priemonių siuntos – kovo 28-ąją ir balandžio 1-ąją, t.y. trečiadienį.

Pavyzdžiui, Vilniaus Santaros ir Kauno klinikos yra gavusios po 36 tūkst. respiratorių, 6 tūkst. akinių, 540 tūkst. vienetų vienkartinių pirštinių. Šiaulių ir Panevėžio respublikinės ligoninės gavo po 3 tūkst. akinių ir 270 tūkst. pirštinių, respiratorių Šiaulių ligoninė gavo 18 tūkst., Panevėžio – 23 tūkstančius.

Klaipėdos universitetinei ligoninei iš viso skirta 16 tūkst. respiratorių, 2 tūkst. akinių ir 180 tūkst. pirštinių – ši ligoninė yra tarp dviejų, kuriose nustatyta daugiausiai COVID-19 užsikrėtusiųjų medikų.

Kiek šių priemonių gavo mažesnės ligoninės, tokios, kaip Ukmergės, kurioje taip pat daug užsikrėtusių medikų, ministerija atskirai neskelbia.

Naujausiais duomenimis, Lietuvoje patvirtintas 649 užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejis, aštuoni žmonės mirė, septyni pasveiko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA