Policija: dėl karantino pastebimas nusikaltimų skaičiaus augimas: pataria kaip apsisaugoti | Kas vyksta Kaune

Policija: dėl karantino pastebimas nusikaltimų skaičiaus augimas: pataria kaip apsisaugoti

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos policija, reaguodama į pandemiją Lietuvoje ir visame pasaulyje, operatyviai perorientavo savo veiklą ir didesnį dėmesį skiria gyventojų sveikatos apsaugai, viruso plitimo mažinimui, saviizoliacijoje esančių asmenų kontrolei.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigia, kad viešosios tvarkos ir visuomenės saugumo užtikrinimas yra vienas svarbiausių stabilumo šalyje išlaikymo aspektų, todėl policija vykdo išsamią kriminogeninės situacijos stebėseną, parengti ir vykdomi veiklos pakeitimo algoritmai, leidžiantys optimaliai reaguoti į įvykius ir kartu apsaugoti dirbančius pareigūnus.

Kaip rašoma policijos departamento pranešime spaudai, tačiau užsitęsus pandemijai ir atsižvelgiant į labiausiai paveiktų viruso užsienio šalių (Italijos, Vokietijos ir k.) patirtį, Lietuvos policija gali susidurti su papildomais iššūkiais užtikrinant jai priskirtų funkcijų vykdymą.

Atsižvelgiant į priimtus griežtus karantino ir asmenų izoliacijos sprendimus bei atitinkamas rekomendacijas dėl asmenų saviizoliacijos labai tikėtina, kad virusui plintant didesniu masiškumu kriminogeninės situacijos struktūra kis, o organizuotų grupių nariai ieškos naujų veikimo galimybių bei keis savo veikimo būdus.

Jau šiuo metu stebima, kad dėl karantino sąlygų mažėja viešosios tvarkos pažeidimų, plėšimų miestuose, kišenvagysčių ar vagysčių viešose vietose. Kartu stebimas nusižengimų bei nusikalstamų veikų dėl karantino reikalavimų nesilaikymo didėjimas.

Remiantis Lietuvos policijos, kitų teisėsaugos įstaigų bei kitų šalių teisėsaugos turima informacija, tarptautinių organizacijų (Europol, Interpol) pateikiamomis įžvalgomis, prognozuojama, kad artimoje ateityje gali didėti kai kurių nusikaltimų skaičiai.

Tokie kaip smurto artimoje aplinkoje, nusikalstamų veikų elektroninių duomenų ir informacinių sistemų saugumui, sukčiavimų (ypač elektroninėje erdvėje).

Taip pat, vagysčių ir plėšimų iš atokiose vietose esančių nuosavų kaimo sodybų ar namų, vagysčių iš uždarytų prekybos vietų ar buveinių, kurios laikinai sustabdė ar sustabdys savo ekonominę veiklą, plėšimų nutolusiose prekybos vietose.

Atsižvelgiant į tai, parengėme didžiausių grėsmių aprašymus ir patarimus gyventojams, kaip to galima būtų išvengti.

Smurtinės nusikalstamos veikos

Dėl griežtos izoliacijos ir saviizoliacijos reikalavimų padidėjusi nuolatinė šeimos narių trintis gali paskatinti didesnius nesutarimus, pyktį, barnius ir smurtą, todėl neatmestina, kad artimiausiu metu gali didėti smurto artimoje aplinkoje, nužudymų ar pasikėsinimų nužudyti, sunkių sveikatos sutrikdymų, grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą.

Policijos patarimai gyventojams – nevartokite ir skatinkite susilaikyti nuo alkoholio vartojimo artimuosius – alkoholis provokuoja agresiją ir smurtinį elgesį. Alkoholis nepadeda įveikti psichologiniu problemų, tačiau iškreipia situacijos suvokimą, dėl kurio galite priimti netinkamų sprendimų.

Aktyviau įsitraukite į soc. gyvenimą, išnaudokite nuotolinio darbo ir mokymosi galimybes, skaitykite knygas, užsiimkite sportu ar kita mėgstama veikla. Nujausdami galimas grėsmes, stenkitės vengti kontakto su galimu smurtautoju, skambinkite 112.

Kaip išvengti smurto / Lietuvos policijos nuotr.

Duomenų vagystės, virusinės atakos ir kitokio pobūdžio nusikalstama/kenkėjiška veika elektroninėje erdvėje

Tiek privačiam, tiek ir viešam sektoriui pradėjus taikyti nuotolinio darbo praktiką ir ne visada imantis reikalingų informacinių saugos priemonių didės nusikalstamų veikų elektroninių duomenų ir informacinių sistemų saugumui.

Policijos patarimai – neatidarinėkite nuorodų ir priedų, kuriuos randate nelauktuose laiškuose ir pranešimuose. Peržiūrėkite privatumo sąlygas ir nustatymus savo socialinių tinklų paskyrose, instaliuokite įrenginiuose antivirusinę programą, apsaugokite savo įrenginius slaptažodžiais ir biometriniais duomenimis.

Kaip išvengti kenkėjų / Lietuvos policijos nuotr.

Sukčiavimai

Tiek oficialiai, tiek neoficialiai platinama informacija apie grėsmes, rekomendacijas ir paslaugas dėl viruso ir karantino situacijos yra palanki sukčiavimo organizatoriams kurti naujas turto išviliojimo legendas.

Karantino laikotarpiu rekomenduojama mažinti atsiskaitymą grynaisiais ir skatinti elektroninio atsiskaitymo būdus, todėl tikėtina progresuos elektroninės bankininkystės duomenų išviliojimas tiek telefoninio sukčiavimo, tiek kitais socialinės inžinerijos būdais.

Policijos patarimai – nesiųskite avanso asmenims, kurių nepažįstate, pirkite tik iš patikimų internetinių parduotuvių, atkreipkite dėmesį į pirkėjų įvertinimus. Neatsakinėkite į įtartinus pranešimus ir skambučius.

Sukčiai gali pasinaudoti ekstremalia padėtimi – neatidarykite durų nepažįstamiems asmenims, renkantiems aukas medikams, siūlantiems namų dezinfekavimo ar kitas paslaugas.

Atminkite – pareigūnai netikrina higienos normų, nesiūlo dezinfekavimo paslaugų, nerenka aukų dėl susidariusios situacijos. Nei pareigūnai, nei banko darbuotojai niekada neskambina ir neprašo telefonu pateikti banko prisijungimo kodų ar kitų asmeninių finansinių duomenų.

Kaip išvengti sukčiavimo / Lietuvos policijos nuotr.

Vagystės, plėšimai iš nuošalių prekybos vietų

Tęsiantis esamoms karantino sąlygoms neatmestina, kad didės vagysčių iš uždarytų prekybos vietų ar juridinių asmenų buveinių, kurios laikinai sustabdė ar sustabdys savo ekonominę veiklą. Taip pat, vagysčių iš atokiose vietose esančių nuosavų kaimo sodybų ar namų.

Policijos patarimai – tamsiu paros metu sumažinkite galimybę laisvam asmenų patekimui į parduotuvę, rakinkite duris, įleiskite pažįstamus, neįleiskite grupės asmenų, neįleiskite įsiaudrinusių ir/ar apsvaigusių asmenų.

Nelaikykite didelių grynų pinigų sumų parduotuvėje, pagal galimybę organizuokite atsiskaitymą kortelėmis. Įrenkite vaizdo stebėjimą, kad labai akivaizdžiai matytųsi kameros, ar pagalbos mygtuką.

Kaip išvengti vagysčių iš prekybos vietų / Lietuvos policijos nuotr.

Vagystės iš būstų

Užsitęsus esamoms karantino sąlygoms neatmestina didės vagysčių iš atokiose vietose esančių nuosavų kaimo sodybų ar namų.

Policijos patarimai – pasidomėkite, kokios yra durų apsaugos naujovės (įvairios spynos ir pan.), kad maksimaliai apsaugotumėte savo namus. Tinkamai sutvirtinkite buto duris, įdėkite patikimas spynas, durų sklendę. Užrakinkite duris visais užraktais, netgi keletui minučių išeinate į parduotuvę.

Kur begyventumėte, išvažiuodami iš namų sandariai uždarykite langus, balkono duris. Pametę raktus, būtinai pakeiskite spyną. Susitarkite su patikimais kaimynais, kad kai jūsų nėra pasaugotų namus, išimtų spaudą iš pašto dėžutės.

Įsirenkite bute ar gyvenamajame name apsauginę signalizaciją, tokiu būdu jūsų namai bus saugomi 24 valandas per parą. Gerai apšvieskite kiemą ir automobilių stovėjimo aikštelę. Apsidrauskite namų turtą draudimo bendrovėje.

Saugodami turtą savo daiktus pažymėkite interneto svetainėje, kas palengvins nustatyti rasto daikto priklausomybę ir grąžinti jį teisėtam savininkui.

Kaip išvengti vagysčių / Lietuvos policijos nuotr.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA