Advokatė atsakė į klausimą apie karantino pripažinimą „force majeure“ aplinkybe | Kas vyksta Kaune

Advokatė atsakė į klausimą apie karantino pripažinimą „force majeure“ aplinkybe

R. Tenio nuotr.

Dėl koronaviruso paskelbtas karantinas paralyžiavo arba labai apribojo daugelio įmonių veiklą. Ar dėl to prarastos galimybės vykdyti sutartinius įsipareigojimus gali būtų laikoma „force majeure“ (nenugalimos jėgos) aplinkybe? Į portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų klausimą atsakė Kauno J. Šlitės advokatų kontoros „EVERYLAW“ advokatė Jūratė Šlitė.

„Šiandieninė susiklosčiusi situacija dėl išplitusio koronaviruso pati savaime negali būti laikoma „force majeure“ (nenugalimos jėgos) aplinkybe, kuriai įvykus, šalis turi teisę nutraukti sutarties vykdymą be jokių neigiamų pasekmių. Tik tuo atveju, jei viena šalis teigia, kad negali įvykdyti susitarimo dėl nenugalimos jėgos, o kita šalis su tuo sutinka, įvykis bus laikomas nenugalima jėga“, – komentuoja Kaune įsikūrusios advokatų kontoros advokatė J. Šlitė.

Pasak jos, nenugalimos jėgos faktas kiekvienu atveju turi būti vertinamas individualiai. J. Šlitė atkreipia dėmesį, kad reiktų atidžiai įvertinti, kaip ir kokios konkrečios aplinkybės įtakojo sutarties neįvykdymą ir kaip „force majeure“ aplinkybė aprašyta sutartyje. Taip pat įvertinti, ar šalis ėmėsi visų reikalingų priemonių įvykdyti savo sutartinius įsipareigojimus.

„Kad galėtumėte pasinaudoti nenugalimos jėgos faktu yra reikalinga speciali pažyma. Lietuvoje juridiniams asmenims nenugalimos jėgos aplinkybes liudijančias pažymas išduoda Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai. „Force majeure“ pažymos išduodamos individualiai išnagrinėjus susiklosčiusią situaciją ir jeigu tos aplinkybės atsirado bei egzistavo Lietuvos Respublikos teritorijoje“, – pabrėžia J. Šlitė.

Jei Lietuvos Respublikos įmonė negali tęsti veiklos dėl koronaviruso metu įvesto karantino ar kitų aplinkybių, susidariusių dėl šios pasaulinės pandemijos, apie tai ji pirmiausia turi informuoti savo klientus ar tiekėjus.

Tokiame rašte rekomenduotume nurodyti, kad dėl turimos situacijos, atsižvelgdama į savo pajėgumus karantino metu, įmonė stengiasi maksimaliai vykdyti savo įsipareigojimus, tačiau priklausomai nuo situacijos gali prašyti mažinti ar nutraukti įsipareigojimų vykdymą.

„Radus bendrą sutarimą su klientais ar tiekėjais, rekomenduotume šį susitarimą įforminti raštu visos laikinos padėties laikotarpiui“, – nurodo advokatė.

Daugiau informacijos ir rekomendacijų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA