Šalyje dar labiau griežtinamos karantino sąlygos | Kas vyksta Kaune

Šalyje dar labiau griežtinamos karantino sąlygos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Siekiant stabdyti koronaviruso infekcijos plitimą ir apsaugoti šalies gyventojų sveikatą, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymu Lietuvoje griežtinamos visuotinio karantino sąlygos.

Kaip nurodoma SAM pranešime, didėjant asmens apsaugos priemonių – apsauginių akinių, skydelių ir kaukių, taip pat apsauginių drabužių, vienkartinių pirštinių – paklausai, apribojamas šių prekių eksportas į trečiąsias šalis. Eksportas bus leidžiamas tik valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu. Kitų prekių judėjimas neribojamas.

Kol šalyje galioja karantinas, atskiru savivaldybės sprendimu, gali būti draudžiama trumpalaikė patalpų ir butų nuoma.

Valstybės ir savivaldybės biudžetinių įstaigų, taip pat sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams prastova galės būti skelbiama tik išnaudojus visas įmanomas darbo organizavimo formas bei būdus, t. y. jeigu karantino metu nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu ar darbuotojas nesutinka dirbti kito jam pasiūlyto darbo.

Siekiant riboti užkrečiamųjų ligų plitimą, esant poreikiui sveikatos priežiūros specialistai ir kartu su jais dirbantis personalas laikinai galės būti perkeliami į kitą sveikatos priežiūros įstaigą arba laikinai keičiamos jų darbo funkcijos, užtikrinant tinkamą sveikatos priežiūros paslaugų organizavimą.

Galiojant reikalavimui karantino metu viešose vietose lankytis ir būti ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, išskyrus tos pačios šeimos narius, papildomas draudimas įvedamas ir plaukiojimui mažaisiais, asmeniniais, pramoginiais, sportiniais, tradiciniais laivais – leidžiama tik ne didesnėms nei 2 žmonių grupėms, išskyrus artimiausius šeimos narius.

Kad būtų suvaldyti lėktuvais ir keltais į šalį atvykstančių žmonių srautai bei užtikrinta jų sveikatos kontrolė, Lietuvoje nuo balandžio 4 d. taip pat stabdomi skrydžiai bei keltai į šalį grįžtantiems keleiviams (bet ne krovinių ir prekių tiekimas), išskyrus kelto maršrutą Kylis-Klaipėda-Kylis arba turint vidaus reikalų ministro ar jo įgalioto asmens leidimą. Skrydžiai keleiviams vežti vykdomi gavus Lietuvos transporto saugos administracijos išduotą leidimą.

Papildomi apribojimai pradedami taikyti ir į Lietuvą iš užsienio grįžtantiems tolimųjų reisų vairuotojams – jiems įvedama privaloma 14 dienų izoliacija nuo atvykimo į šalį dienos. Šis terminas galės būti trumpesnis, jei išvykstama į reisą anksčiau. Tarptautiniuose valstybės sienos perėjimo punktuose visus iš užsienio grįžtančius žmones dėl koronaviruso infekcijos simptomų tikrins Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA