Į pagalbą kovojant su koronavirusu Kaune stoja būsimi kariuomenės paramedikai | Kas vyksta Kaune

Į pagalbą kovojant su koronavirusu Kaune stoja būsimi kariuomenės paramedikai

D. Paliulionio nuotr.

Šių metų sausio pabaigoje, šalyje dar neįsisiūbavus COVID-19 pandemijai, Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Mokymo centro Paramediko kurso kursantai pradėjo atlikti įprastą praktiką beveik trisdešimtyje nacionalinių sveikatos priežiūros įstaigų. Prasidėjus koronaviruso protrūkiui, būsimiesiems karo paramedikams mokymas nebuvo nutrauktas, priešingai – kariai Lietuvos ligoninių priėmimo skyriuose ėmė tiesiogiai prisidėti kovoje su COVID-19 plitimu.

„Paskelbus karantiną dėl COVID-19 viruso kariai nenutraukė mokymo, tačiau noriai prisidėjo prie bendro reikalo kartu su civiliais Greitosios medicinos pagalbos, ligoninių priėmimo bei skubios pagalbos skyrių medicinos darbuotojais ir toliau teikia pagalbą pacientams šiomis sudėtingomis sąlygomis. Tai gražus kariuomenės ir visuomenės bendradarbiavimo pavyzdys, reikšminga pagalba ir neįkainojama patirtis, padėsianti pasiruošti dar didesniems ateities iššūkiams“, – Lietuvos kariuomenės pranešime cituojamas Karo medicinos tarnybos Mokymo centro viršininkas mjr. Arūnas Žiginskas.

Paramediko praktiką atlieka beveik 30 karių iš skirtingų Lietuvos kariuomenės dalinių. Kurso dalyviai ne tik vykdo standartines ir profesines užduotis, bet ir tiesiogiai prisideda kovojant su COVID-19 virusu ligoninių priėmimo skyriuose, kuriems pandemijos metu tenka didžiausias krūvis, tad praktiką atliekantys kariai įgyja svarbios patirties dirbant ekstremalių situacijų sąlygomis.

Paramedikų kurso klausytojas viršila Marius Tautvydas tarnauja Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje, o šiuo metu atlieka praktiką Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotyje. Karys prisipažino, jog nerimą dirbti siaučiant koronavirusui nugali vertybės ir noras atlikti pavestas užduotis.

„Iš pradžių praktiką atlikau Karo medicinos tarnybos medicininės paramos vienete, paskui Kauno klinikinės ligoninės Traumų ir skubios pagalbos skyriuje, o dabar – Greitosios medicinos pagalbos stotyje, kurioje budėjimai trunka parą. Praktikos dieną vadovai paskiria į tam tikrą skyrių, vyksta pacientų priėmimas. Žmonės atvyksta savarankiškai arba juos atveža budintis greitosios pagalbos ekipažas. Tada mes atliekame pirminę apžiūrą, užpildome dokumentus ir atliekame įvairius tyrimus.

Šiuo laikotarpiu nežinome, ar pristatytas pacientas gali būti užsikrėtęs COVID-19, tačiau jei turime informacijos, kad asmuo pandemijos metu buvo užsienio šalyse, karščiuoja, kosėja, viduriuoja ar jaučia kitus simptomus, būdingus COVID-19 virusui, tai imamės visų saugumo priemonių. Dėvime kaukes, pirštines ir kitas apsaugines priemones. Jei pacientas kosėja, uždedame kaukę ir jam. Po apžiūros būtinai nusiimame apsaugos priemones, jas utilizuojame ir pasikeičiame naujomis. Priemonių trūkumo nepastebėjome, visko užtenka, nebuvo tokio atvejo, kad reikėtų eiti prie paciento neturint apsaugos priemonių.

Nors ir nesu dar visavertis paramedikas, tačiau praktikos metu kolegos labai geranoriškai konsultuoja, viena akimi seka kiekvieną žingsnį, o prireikus padeda. Nerimas dėl koronaviruso jaučiamas, tačiau jį galime kontroliuoti. Vadovaujuosi tam tikromis vertybėmis, yra pašaukimas, kuris nugali tą baimę. Tu privalai maksimaliai apsisaugoti ir padaryti savo darbą. Tokios situacijos, kokia yra dabar, dar nėra buvę, visą laiką ruošiamės, mokėmės situacijai, kuri galėtų būti, o dabar ją turime“, – mintimis apie praktiką dalijosi M. Tautvydas.

Kursantai padeda ir Kauno greitosios medicinos pagalbos stotyje / D. Paliulionio nuotr.

Lietuvos kariuomenės Paramediko kursas, primenama pranešime – tai 32 savaičių trukmės mokymo programa, skirta rengti pirmosios pagalbos specialistus Lietuvos kariuomenei, taip pat į kursą priimami klausytojai iš Vidaus reikalų ministerijos institucijų.

Baigus šiuos kursus klausytojams suteikiama reikiama kvalifikacija dirbti ne tik kariuomenėje, bet ir GMP stotyse bei skyriuose, ligoninių pacientų priėmimo skyriuose, policijos komisariatų areštinėse, laisvės atėmimo vietų sveikatos priežiūros įstaigose, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos padaliniuose, laivuose, civilinėje aviacijoje, sporto klubuose, pasienio apsaugos tarnyboje ir kitose institucijose.

Kaip ir įprastinių kursų metu, daugiau nei pusę šio kurso sudaro paramediko praktika, kurios metu kariai įvairaus profilio sveikatos priežiūros įstaigose dirba pagal individualų praktinio mokymo vadovo sudarytą praktikos grafiką. Kurso klausytojai nėra mokomi vienoje grupėje, paskirtus darbus atlieka individualiai, prižiūrint sveikatos priežiūros įstaigų personalui.

Būsimieji Lietuvos kariuomenės paramedikai nuo sausio 27 iki balandžio 24 dienos praktiką atlieka Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Ukmergės ligoninėse ir Greitosios medicinos pagalbos stotyse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA