Kauno gyventojai gavo žinutes: stabdomas neformalus vaikų ugdymas | Kas vyksta Kaune

Kauno gyventojai gavo žinutes: stabdomas neformalus vaikų ugdymas

Kas vyksta Kaune, BNS 2020/04/01 14:41
Skaitytojų nuotr.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją nuo antradienio pasiekia kauniečių informacija, jog nutraukiamas nuotolinis vaikų neformalusis ugdymas, apie tai juos informuoja Kaune veikiančios neformalaus švietimo įstaigos. Skaitytojai praneša, kad nuotolinės pamokos nevyks berniukų chorinio dainavimo mokykloje „Varpelis“, kitose įstaigose.

Kauniečiai teigia, kad nuo balandžio 1-osios pamokos nevyks miesto dailės, meno, šokių, muzikos mokyklose. Su redakcija susiekę miesto gyventojai teigia, jog nenori viešinti įstaigų pavadinimų, tačiau pabrėžia, kad toks sprendimas jiems buvo labai netikėtas. Tuo tarpu kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas teigia, kad meno įstaigoms lėšos nėra mažinamos ir jos skatinamos dirbti nuotoliniu būdu, kad ugdomi vaikai turėtų užimtumą, švietimo mokslo ir sporto ministerija taip pat tvirtina, kad neformalaus ugdymo krepšelio lėšos karantino laikotarpiu nebus mažinamos.

Kauno miesto opozicijai savivaldybėje atstovaujanti Jurgita Šiugždinienė savo feisbuko paskyroje teigia, kad nuo šios savaitės Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu yra uždaroma kultūros ir sporto įstaigų veikla, o darbuotojai paprašyti išeiti nemokamų atostogų arba formintis prastovas.

„Sulaukiu žmonių skundų, kad savivaldybės vadovybė spaudžia vadovus optimizuoti biudžetus, žmonės yra prašomi per savaitgalį pateikti prašymą atostogoms ir prastovoms. Suprantu, kad šiuo metu tikrai turime būti visi labai solidarūs, bet tuo pačiu privalome užtikrinti švietimo, kultūros, sporto ir kitų socialiai pažeidžiamų darbuotojų pajamas“, – teigia Kauno politikė.

Kauno savivaldybė: tenka priimti nepopuliarius, bet būtinus sprendimus

Visoje šalyje tęsiantis karantinui, tenka priimti nepopuliarius, bet būtinus sprendimus. Nuo šiandien laikinai sustabdoma neformalaus ugdymo įstaigų veikla, teigiama Kauno miesto savivaldybės pranešime.

Tokį sprendimą diktuoja mokiniams prasidėjęs nuotolinis formalaus ugdymo procesas. Šiuo metu tai tapo rimtu iššūkiu tiek mokykloms, tiek ir jų auklėtiniams bei tėvams. Todėl dabar itin svarbu susitelkti būtent ties nuotoliniu mokyklų darbu, kad jis vyktų kiek įmanoma sklandžiau ir efektyviau. Visą pamokų laiką praleisti prie kompiuterių ekranų ir išmokti ties tuo susikoncentruoti nebus lengva. Ypač pirmomis dienomis. Todėl po tokių pamokų siūlyti dar papildomus neformalaus ugdymo užsiėmimus prie to paties ekrano ir už tai prašyti vaikų tėvus susimokėti būtų neteisinga.

Vis dėlto svarbu pabrėžti, kad neformalus ugdymas kol kas stabdomas tik laikinai, mėnesiui. Jei per jį pavyks sklandžiai „įsivažiuoti“ į nuotolinio mokymosi procesą, bus svarstomos visos galimybės.

Visiems neformalaus ugdymo mokyklų mokytojams siūloma atostogų laikotarpį iš vasaros atsikelti į šiandieną. Vasarą, visam gyvenimui pasislinkus keliais mėnesiais į priekį, jų darbas ir vaikų užimtumas bus ypač svarbus.

Kita galimybė darbuotojams – 50 proc. atlyginimo dydžio išmoka pirmą mėnesį ir 60 proc. – vėlesnius mėnesius, bet ne mažiau kaip minimalus darbo užmokestis. Tokios sąlygos turėtų tęstis, kol įstaigos dėl karantino negalės atnaujinti ir pilnavertiškai vykdyti savo veiklos, rašoma Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos, atliekančios vedėjo funkcijas, Onos Gucevičienės komentare.

Merams – raginimas nevaryti darbuotojų atostogų, tęsti neformalųjį švietimą

Kaip skelbia BNS, Kultūros ministras M.Kvietkauskas antradienį ragino savivaldybes pasitelkti kultūros įstaigų darbuotojų pajėgas kovai su koronavirusu bei laikytis Vyriausybės nurodymų dėl darbo organizavimo kultūros įstaigose, t.y. netaikyti jiems „masinių prastovų ir atostogų“, kai kultūros darbuotojų nuotolinis darbas gali būti „labai naudingas“. Jis sako apie tai jau įspėjęs kai kurių savivaldybių merus.

„Noriu pabrėžti, kad biudžetinių kultūros įstaigų darbo užmokesčio fondų niekas nemažina, yra visos galimybės savivaldybėms taikyti darbą nuotoliniu būdu, pasitelkti kultūros darbuotojus visoms šiuo metu būtinoms veikoms (…). Ministerijos pozicija aiški: masinis prastovų ar atostogų taikymas nėra šioje situacijoje pagrįstas“, – sakė ministras.

Tuo tarpu Švietimo, mokslo ir sporto ministerija trečiadienį pranešė, jog neformaliojo vaikų švietimo krepšelis toliau bus skiriamas nuotoliniu būdu organizuojamoms veikloms finansuoti.
„Vienintelė formali sąlyga yra tėvų sutikimas dėl vaiko dalyvavimo veiklose. Tėvai, kurių vaikai tęsia popamokines veiklas nuotoliniu būdu, turėtų paslaugos teikėjams pateikti savo sutikimus dėl vaiko dalyvavimo veiklose. Sutikimai gali būti duoti įvairiomis formomis, taip pat ir elektroniniu paštu. Tik svarbu identifikuoti, kas tą sutikimą davė,“ – antradienį pranešime nurodo ministerija, kurį skelbia naujienų agentūra BNS.

Pasak jos, nuotoliniu būdu vykdomų neformaliojo vaikų švietimo programų stebėseną, kaip ir įprastai, atliks savivaldybės.

Karantinui pasibaigus teikėjai paruoš trumpą ataskaitą už visą karantino laikotarpį.
Tems paslaugų tiekėjams, kurie negali pasiūlyti užsiėmimų nuotoliniu būdu ir turi priverstinai skelbti prastovą, tikslinis finansavimas nebus skiriamas, bus mokamos valstybės nustatytos subsidijos. Anot ministerijos, tai aktualiausia sporto būreliams.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kovo mėnesio apklausos duomenimis, apie 76 proc. neformaliojo vaikų švietimo teikėjų veiklas planuoja vykdyti nuotoliniu būdu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA