„Trikojai“ pažeidėjus fiksuoja be gailesčio: baudos ilgai laukti neteks | Kas vyksta Kaune

„Trikojai“ pažeidėjus fiksuoja be gailesčio: baudos ilgai laukti neteks

delfi.lt / Eglė Girdenytė 2020/03/31 17:32
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dar prieš pasirodant „trikojais“ pramintiems mobiliems policijos greičio matuokliams buvo akcentuojama, kad apie jais užfiksuotus pažeidimus vairuotojams bus pranešama daug greičiau, o idealiomis sąlygomis suformuoti baudą užtruks iki paros.

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys teigė, kad visi greičio matuokliai yra prijungti prie naujos automatinės baudų išrašymo sistemos, o tai reiškia, kad daugeliu atvejų bauda už padarytą pažeidimą vairuotojui išsiunčiama automatiškai.

Be pareigūnų įsikišimo

Informatikos ir ryšių departamento (IRD) direktoriaus pavaduotoja, atliekanti direktoriaus funkcijas, Alvyda Pupkovienė paaiškino, kad automatizuota sistema jau veikia.

Specialistė sakė, kad šiam tikslui Administracinių nusižengimų registre buvo sukurta administracinių nusižengimų protokolų ir pranešimų išsiuntimo funkcija, todėl iš pažeidimus fiksuojančių įrenginių gautą informaciją galima automatiškai sutikrinti su kitais valstybės registrais bei duomenų bazėmis.

Iš jų gavus reikalingus duomenis, be pareigūnų įsikišimo registruojamas administracinis nusižengimas.

Iškart po duomenų apdorojimo pranešimas apie padarytą nusižengimą bus išsiųstas automobilio savininkui elektroniniu paštu, jei jis nurodytas valstybės informacinėse sistemose.

Tiesa, kai kuriais atvejais duomenų apdorojimas užtrunka ilgiau. Anot A. Pupkovienės, taip įvyksta tada, kai registruojant pažeidimą pritrūksta tam tikros informacijos. Tokiu atveju pareigūnas į registrą įrašo trūkstamą informaciją ir apdorojimas tęsiamas.

Užfiksuoti pažeidimai / DELFI nuotr.

Bauda pasiekia per parą

Specialistė teigė, kad, naudojant šią sistemą, baudų vairuotojams ilgai laukti netenka, mat, jei informacijos netrūksta, paprastai bauda vairuotoją, automobilio savininką, pasiekia jau kitą parą.

„Administracinių nusižengimų protokolai, pranešimai transporto priemonės savininkui ar valdytojui išsiunčiami elektroniniu būdu, tačiau, kaip ir anksčiau, Valstybinė mokesčių inspekcija, kuri administruoja administracinių nusižengimų baudas, apie paskirtą baudą informuoja Mano VMI vartotojus“, – sakė A. Pupkovienė.

Tiesa, baudos ne visais atvejais vairuotojus pasiekia elektroniniu būdu. Specialistė aiškino, kad tais atvejais, kai valstybės informacinėse sistemose ar registruose nėra nurodytas asmens elektroninio pašto adresas arba asmuo neturi sukurtos elektroninio pristatymo pašto dėžutės, apie užfiksuotą pažeidimą pranešama rašytiniu laišku.

Išsiuntė dešimtims tūkstančių

A. Pupkovienė informavo, kad nuo sistemos darbo pradžios iš Policijos departamento įsigytų mobiliųjų greičio matuoklių Administracinių nusižengimų registre buvo užregistruota 35700 pažeidimų, iš kurių 20600 buvo apdoroti automatiniu būdu.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA