A. Veryga: iš Kinijos atgabentų medicinos priemonių turėtų pakakti trims mėnesiams | Kas vyksta Kaune

A. Veryga: iš Kinijos atgabentų medicinos priemonių turėtų pakakti trims mėnesiams

BNS 2020/03/28 18:30
Asociatyvi / I. Budzeikaitės nuotr.

Iš Kinijos į Lietuvą šeštadienį atgabentų medicinos priemonių turėtų pakakti trims mėnesiams, teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Priklausys nuo scenarijaus, turėtų užtektų trims mėnesiams, jeigu neįvyks kažkas labai netikėto, bet šituo užsakymu neapsiribojama“, – žurnalistams Kauno oro uoste sakė ministras.

„Nepaisant to, kad didžiuliai kiekiai užsakyti, prekių toliau yra ieškoma ir kai tik bus galimybių, ir toliau bus perkama, nepaisant to, kad tai yra pakankamai nemažas rezervas“, – pridūrė jis.

Pasak jo, tokio didelio kiekio medikams skirtų apsaugos priemonių Lietuva dar nėra turėjusi.

„Tokio Lietuva niekada nėra turėjusi, bet niekada ir tokio poreikio nėra buvę, kad tokiom didelėmis apimtimis šitos medžiagos ar priemonės būtų naudojamos“, – teigė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, šeštadienį į Kauno oro uostą atskraidinta 3 mln. vienkartinių pirštinių, 33 tūkst. vienetų apsauginių akinių ir 200 tūkst. vienetų FFP2 tipo respiratorių.

Kita užsakymo dalis, anot ministerijos, turėtų irgi greitai pasiekti Lietuvą.

Dėl medicinos apsaugos priemonių pasaulyje vyksta kova

Pasaulyje ir toliau plintant koronavirusui, dėl šalims reikalingų medicinos apsaugos priemonių vyksta kova, teigia susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

„Tikrai buvo įvairiausių kuriozų, kai reikėjo iš tiekėjo tiesiog išmušti tą prekę, kurią galbūt jau norėjo kažkas kitas paimti“, – šeštadienį per spaudos konferenciją prie Kauno rajone esančio Lietuvos pašto centrinio terminalo sakė ministras.

„Vyksta kova (…) Dėl jau nupirktų prekių, ne tik perkamų, bet nupirktų prekių. Yra taip, kad tiekėjas parduoda skirtingiems pirkėjams tą pačią prekę – reikia veikt operatyviai, mes tai padarėme ir tikrai jaučiame atsakomybę prieš žmones“, – teigė jis.

„Mes turime numatytus ir sutartus reisus dar trims dienoms – rytoj, pirmadienį, antradienį ir tvarkome logistinius klausimus dėl kitų“, – tvirtino J. Narkevičius.

Medicinos apsaugos priemonių pirkimą Kinijoje padeda derinti ir ten esanti Lietuvos ambasada.

„Ką bekalbėtume apie vėlavimus, mums tikrai pasisekė, kad pagrindines prekes nupirkome praeitos savaitės gale, nes šita savaitė rekordinė pagal Kinijos sandėlių šlavimą“, – socialiniame tinkle rašė ambasadorė Ina Marčiulionytė.

„Tiekėjai pasakoja, kad net nupirktos ir sukrautos siuntos tiesiog perperkamos, nes paklausa didžiulė. Visiems reikia“, – teigė diplomatė.

Šeštadienį į Kauno oro uostą atskraidinta Kinijoje nupirktų medicinos apsaugos priemonių siunta: 3 mln. vienkartinių pirštinių, 33 tūkst. vienetų apsauginių akinių ir 200 tūkst. vienetų FFP2 tipo respiratorių.

Kita užsakymo dalis irgi turėtų greitai pasiekti Lietuvą.

Vyriausybė skelbė, kad Kinijoje iš viso užsakyta 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. veido kaukių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, per 1 mln. apsauginių kombinezonų su gobtuvu, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. antbačių.

Šioms priemonėms pirkti Vyriausybė skyrė 24 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA