Įspėjimas visiems Lietuvos gyventojams: savaitgalį policijos pajėgų bus dar daugiau | Kas vyksta Kaune

Įspėjimas visiems Lietuvos gyventojams: savaitgalį policijos pajėgų bus dar daugiau

delfi.lt / Žiedūnė Juškytė, Vytautė Merkytė 2020/03/27 15:02
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienį Sveikatos apsaugos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pristatė naujienas, susijusias su koronaviruso plitimo stabdymu Lietuvoje.

Ministras patvirtino, kad Lietuvoje iki šiol yra žinomos 5 mirtys nuo koronaviruso. A. Veryga reiškia užuojautą.

Įmonė Pabradėje gamins respiratorius

A. Veryga pasidalijo gera žinia, kad įmonė Pabradėje pradeda gaminti medikams respiratorių. Ministras neseniai lankėsi Pabradėje esančioje „Intersurgical“ bendrovėje.

„Šiandien buvo pasirašyta su šiuo gamintoju ir mano rankose jūs matote gaminį, kuris buvo sukurtas ir pagamintas šioje gamykloje ir jis yra pradedamas gaminti. Tai yra kaukė-resoiratorius, priemonė, kuri yra tinkama naudoti medikams“, – teigė A. Veryga.

Įmonė, ministro teigimu, yra įsipareigojusi pagaminti milijoną tokių kaukių-respiratorių.

Savaitgalį į lauką prašo neiti

Spaudos konferencijos metu ministras kreipėsi į Lietuvos piliečius, prašydamas elgtis atsakingai. „Lietuvoje yra paskelbtas karantinas ir yra paskelbtos sąlygos, kurių reikia laikytis“, – sakė A. Veryga.

Jis pabrėžė, kad ir šiltą savaitgalį reikia laikytis karantino sąlygų. Tai padės užtikrinti policijos pajėgos: pareigūnai tikrai maksimaliai mobilizuojasi, teigė ministras ir pridūrė, kad Šauliai talkins policijos pareigūnams viešose erdvėse.

Norinčius išsitirti nuo šiol skirstys kitaip

A. Veryga informavo, kad yra siekiama racionaliai paskirstyti galimai koronavirusu užsikrėtusių pacientų srautus, ypatingą dėmesį skiriant rizikos grupės asmenims.

„Siekiant, kad rizikos grupei priklausantys asmenys gautų kuo skubesnę pagalbą, galimai užsikrėtus šiuo virusu, bus tikslingai skirstomi pacientų srautai: vyresni nei 60 metų amžiaus ir lėtinėmis ligomis sergantys pacientai, pasireiškus ūmios kvėpavimo takų infekcijos požymiams, greitosios medicininės pagalbos darbuotojų bus pristatomi į vieną iš pagrindinių šalies ligoninių“, – sakė A. Veryga.

A. Veryga teigė, kad rizikos grupės pacientai, pajutę šaltkrėtį, galvos skausmą, pasunkėjusį kvėpavimą, atsiradus kosuliui ar temperatūrai pakilus iki 37,8 laipsnių Celsijaus – bus vežami į ligoninęs, kuri pasirengusi priimti koronavirusu užsikrėtusį asmenį.

Pasiteiravus, kiek Lietuvos visuomenės gyventojų gali būti užsikrėtę, bet nejaučia simptomų. A. Veryga atsakė, kad iš tyrimų, kurie atliekami laboratorijose yra sudėtinga spėlioti, ar gali būti daugiau užsikrėtusių asmenų.

Anot jo, praėjusią savaitę iš 100 tiriamųjų maždaug 3,3 žmonės būdavo patvirtinti, kaip užsikrėtę. Prieš šiandienos konferenciją ministras pasižiūrėjo, kad jau iš 100 nustatoma maždaug 6,3 užsikrėtusio žmogaus. Pasak A. Verygos, viruso išplitimas yra didesnis.

Medikams – 15 proc. didesni atlyginimai

Medikai, kurie dirba su rizikos grupės pacientais bei, kuriems tenka spręsti su COVID-19 susijusias problemas, gaus 15 proc. didesnį atlyginimą. Anot ministro, tokia tvarka dar bus parengta.

Visgi iš medikų sulaukiame pasakojimų, kad jie įspėjami dėl galimo atlyginimų mažinimo. Ar bus imamasi priemonių tokiems veiksmams užkirsti? – buvo klausiama A. Verygos.

Ministras spaudos konferencijoje viešai pasakė, jei yra faktinių tokių įspėjimų ar grasinimų, apie tai informuoti Sveikatos apsaugos ministeriją.

Jis sakė, kad su Valstybine ligoniu kasa (VLK) jau anksčiau buvo sutarta, kad, nors ir keičiasi aplinkybės, gydymo įstaigoms sutarčių sumos nesukeičia. „Jie gaus sutartas sumas ir apie atlyginimų mažinimo negali būti kalbos“, – kalbėjo A. Veryga.

Didinamos tyrimų apimtys

Ministras taip pat pranešė, kad ministerija plečia koronaviruso nustatymo tinklą: į jį yra įtraukiamas Nacionalinis vėžio institutas. Instituto laboratorija bus 7 koronaviruso tyrimus atliekanti institucija. Netrukus, sakė ministras, koronaviruso mėginius ims tirti ir Valstybinis maisto ir veterinarijos riikos vertinimo instituto lababoratorija.

Tiria tik svarbiausius

Vis dar turime tik vieną žmogų, pasveikusį nuo COVID-19. Kodėl taip yra? Žmonės, besigydantys namuose ir net ligoninėje sako, kad jie nėra tikrinami pakartotinai, namo iš ligoninės išleidžiami neatlikus tyrimo – buvo paklausta ministro.

Pasak A. Verygos, pirminis tikslas – suteikti pagalbą ir gydyti sunkius ligonius, kurie virusu užsikrėtė būdami rizikingoje asmenų grupėje.

„Būtų labai gerai ištirti visus gyventojus ne po kartą, bet tokios galimybės nėra“, – sakė A. Veryga. Artimiausiu metu, teigė ministras, turėsime rekomendacijas dėl pasveikusiųjų tyrimo.

Lietuvoje – 5 mirties atvejai

Ministras žurnalistų buvo paklaustas, kodėl Lietuvoje – daugiau mirčių dėl koronaviruso negu kaimyninėse šalyse. Latvijoje iki šiol užfiksuota 280 atvejų, tačiau mirties atvejų neužfiksuota. Estijoje patvirtinti 575 atvejai, iš jų – 1 mirtis, 7 atvejai – kritiniai.

Ministras negalėjo atsakyti, kodėl taip yra. Į šį klausimą galėtų plačiau atsakyti epidemiologai. Visgi A. Verygą situaciją pakomentavo.

„Galbūt tai yra susiję su tuo, kad vienas iš tų židinių buvo ligoninėje, kurioje yra Slaugos skyrius ir yra daug vyresnio amžiaus pacientų“, – sakė A. Veryga.

Susiduria su problemomis dėl karščiavimo klinikų

A. Veryga pripažįsta, kad mažesnėms savivaldybėms nėra lengva įrengti karščiavimo klinikas. „Tos klinikos yra steigiamos ne šiaip sau, o kad būtų tinkamai pasirūpinta karščiuojančiais pacientais, kad užkratas neišplistų į kitas gydymo įstaigas“, – kalbėjo ministras.

Jis ragina savivaldybes ieškoti visų įmanomų būdų, kaip būtų galima tokias klinikas įsisteigti. Jei savivaldybė negali įsteigti tokios klinikos, ji turėtų bendradarbiauti su kaimynine savivaldybe.

Ministras sakė, kad nebuvo reikalo siųsti daug asmenų į mobiliuosius punktus, kol nebuvo reagentų. Dabar, kai Lietuvą pasiekė reagentai, bus išplėstos ir laboratorijų galimybes.

Panevėžyje mirusio paciento diagnozė nesikeis

Kaip buvo anksčiau pranešta, ketvirtas žmogus nuo koronaviruso mirė Panevėžyje. Tačiau vakar ligoninės direktorius sakė, kad paskutinis pacientui atliktas tyrimas dėl COVID-19 buvo neigiamas. Ką tai reiškia? Ar gali keistis oficiali mirties priežastis? – uždavėme klausimą ministrui.

„Tai nieko nereiškia ir mirties priežastis nesikeičia, nes virusas sukelia pakitimus, kurie gali ir turi įtakos ligos baigčiai ar ir paciento mirčiai“, – sakė A. Veryga.

Ar pakanka 2 savaičių saviizoliacijos

Pasiteiravus, ar tikrai pakanka 2 savaičių saviziolacijos, ministras atsako, kad tai – rekomendacijos, kurias dabar turime. Tyrimai, sako A. Veryga, yra pirmiausia atliekami, tiems, kuriems labiausiai jas reikia atlikti. Ministras pabrėžė ir ribotas laboratorijų galimybes.

Ministras sakė, kad tyrimai yra atliekami pacientams, kurie turi simptomų. Taip pat bus tiriami medikai, o tik po to bus pakartotinai tiriami sirgę asmenys.

„Galbūt liūdnai atrodo tas mūsų 1 pasveikęs asmuo, bet žiūrint į bendrą statistiką, kad didžiąją dalį užsikrėtusių sudaro ganėtinai jauno amžiaus žmonės, tikėtina, kad absoliuti jų dauguma greitai pasveiks“, – sakė A. Veryga.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA