Viešose Kauno vietose karantino metu – vis daugiau kaukėtų miestiečių | Kas vyksta Kaune

Viešose Kauno vietose karantino metu – vis daugiau kaukėtų miestiečių

R. Tenio nuotr.

Dėl paskelbto karantino, šalyje įvestos rekomendacijos ir draudimai, kuriais bandoma užkirsti viruso plitimą. Viena iš rekomendacijų – apsauginės kaukės. Nors pirmosiomis karantino dienomis kauniečiai gana abejingai žiūrėjo į šią apsaugos priemonę, retas kuris naudojosi kauke, dabar situacija gerėja.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) savaitės pradžioje paskelbė, kad rekomenduojama viešose vietose dėvėti medicinines kaukes, išskyrus vairuojant motorines transporto priemones. Nesant galimybės dėvėti medicininę kaukę, galima naudoti medžiaginę kaukę, dengiančią nosį ir burną. Taip pat rekomenduojama viešose vietose, kur liečiami daiktai, dėvėti vienkartines pirštines.

Šiuo nutarimu siekiama įpareigoti žmones vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis saugaus atstumo (ne mažiau kaip 2 metrai ir ne ilgiau kaip 15 min.), griežtai laikytis asmens higienos reikalavimų (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas).

„Pasidairę pro langą visi matom, koks gražus yra oras ir kaip greitai šyla temperatūra, artėja savaitgalis. Aš dar kartą noriu į jus visus kreiptis ir primygtinai paprašyti elgtis atsakingai. Suprantu, kad tai bus labai sudėtinga padaryti, visi esam pasiilgę šilumos, esam pasiilgę išeiti į lauk, pabendrauti, bet būkim pilietiški, būkim sąmoningi“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė Aurelijus Veryga.

„Lietuvoje yra paskelbtas karantinas ir yra paskelbtos sąlygos, kurių būtina laikytis: nevaikščioti lauke daugiau kaip dviem asmenims, išskyrus atvejus, kai tai vienos šeimos asmenys su vaikais, nesiburiuoti, stengtis niekur nesilankyti svečiuose, vengti visų įmanomų kontaktų“, – šiandien vykusioje spaudos konferencijoje priminė ministras.

SAM anksčiau taip pat įspėjo, kad parkuose ir kitose viešose erdvėse žmonės turėtų vaikščioti, būriuotis mažomis – ne didesnėmis nei dviejų žmonių – grupelėmis, o vaikų žaidimų aikštelėse – žaisti tik vienos šeimos vaikai. Tokių ribojimų imtasi siekiant valdyti grėsmes dėl koronaviruso (COVID-19) plitimo.

Kaip anksčiau rašė „Kas vyksta Kaune“, medicininių kaukių dėvėjimas yra viena iš kvėpavimo takų infekcijų, tarp jų – ir naujojo koronaviruso prevencijos priemonių viruso paveiktose teritorijose.

Medicinines kaukes rekomenduojama užsidėti pasireiškus kvėpavimo takų infekcijos simptomams. Jos kosint ar čiaudint sulaiko kvėpavimo takų sekretus ir gali apsaugoti šalia esančius žmones nuo galimo užsikrėtimo. Jei sergantis asmuo medicininės kaukės dėvėti negali, kaukę rekomenduojama dėvėti jį slaugantiems asmenims.

Jei veido kaukė (chirurginė kaukė) yra dėvima, svarbi teisinga jos padėtis ant veido. Ją sureguliuoti (pritaikyti) galima metaliniu nosies spaustuku, kad būtų pasiektas tinkamas pritaikymas.

„Kaukės yra privalomos nešioti, pagal priimtą sprendimą. Kaukės turi būti nešiojamos, tokios, kokias mes dabar jas galime turėti – ar patys pasisiuvome, tam gali tarnauti ir šalikas, skarelė. Tai reikalinga, kadangi virusas plinta tarp mūsų visuomenėje. Tai yra kaip barjeras, kaip apsauga ir man, ir kitam. (…) Taip, jos nuo viruso neapsaugo, bet nuo sekretų tikrai apsaugo“, – antradienį Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė D. Razmuvienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA