Kauno koronaviruso dienoraštis #3 | Kas vyksta Kaune

Kauno koronaviruso dienoraštis #3

Skaitytojų nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Nors karantinas Lietuvoje pratęstas dar dviem savaitėms, o kai kurios Kauno vietos tikrai atrodo tuštesnės, mieste verda gyvenimas. Trečiajame Kauno koronaviruso dienoraščio įraše – renovaciją organizuojantys daugiabučių gyventojai, nosį riečiantis smogas, karantino nepaisantys sportininkai ir neįprastą apsaugą susimeistravęs dviratininkas.

Tuščios Kauno viešosios erdvės

„Įprastas laikas kai miestas dūzgia, bet ne dabar, ne šiomis aplinkybėmis“, – komentavo ištuštėjusį Kauno centrą pavakarę užfiksavęs fotografas Andrius Cibulskas.

Laisvės alėjoje – nykuma / A. Cibulsko nuotr.

Jo atsiųstose nuotraukose – tuštutėlė „Akropolio“ automobilių stovėjimo aikštelė, Karaliaus Mindaugo prospektas, Laisvės alėja, Ramybės parkas ir kitos geru oru kauniečių dažnai lankomos erdvės.

Vieniems tūnant namuose, kiti atostogauja

„Norėčiau pasakyti, kad šiandien važiavau į polikliniką Aleksote „Savas ratas“, su visomis kaukėmis ir pirštinėmis, kaip priklauso. O ten, važiuojant link Tirkliškių g., vyksta gatvės remontas ir darbuotojai be kaukių, būriais, taip pat poilsiavo šeši kelininkai, nesilaikė atstumo.

Laisvės alėjoje, kur gyvenu, per langus mačiau, kaip sodina medžius keturi darbininkai be jokių apsaugų, šluoja takelius be kaukių būriais. Laisvės alėjoje taip pat tvarko aplinką po kelis vienas šalia kito ir be jokių kaukių“, – pasakojo skaitytoja Aušra.

Ji pastebėjo, kad žmonės leidžia vaikus į lauką, kur jie žaidžia būriais, žmonių gausu balkonuose – butų gyventojai, anot moters, pasikviečia svečių. Daugybė žmonių atsipalaidavę ir nesisaugodami grožisi gamta, leidžia laiką prie vandens Grabučiškių miške.

„Man pikta, aš laukiuosi, turiu dvejų metų sūnų, merdintį verslą, onkologine liga sergančią mamą, kurios nelankau. Man nedaro tyrimų, sėdim namuose, laikomės visų reikalavimų, o kiti platina… Ten, prie Kauno marių, turėtų patruliuoti policija. Ir Vytėnuose turėtų, ypač nuo 16 val., nes kitaip žmonės nesupras“, – apmaudą liejo kaunietė.

Kelininkai apsireiškė avaringiausioje Kauno sankryžoje

Skaitytojai klausia: ką Kauno „Aklųjų“ sankryžoje veikia statybininkai, gal jau tiesiama tramvajaus linija? Viduryje važiuojamosios dalies atliekantys kasimo darbus kelininkai pastebėti avaringoje Savanorių ir Taikos prospektų sankirtoje.

Darbai Savanorių ir Taikos prospektų sankryžoje / Skaitytojų nuotr.

Daugiabučiuose darbai nestoja

O kai kur per karantiną organizuojami piliečių susibūrimai ir ruošiamasi renovacijos darbams. Kaip pasakojo Eglė, namo pirmininkas tiesiog kieme gyventojams surengė susirinkimą ir pranešė, kad nuo balandžio 1 d. prasidės namo renovacija, išorės ir stogo darbai.

„Pats atvyko su rangovo UAB „Interjerų sistemos“ vadovu be jokių apsaugos priemonių ir nesilaikė numatytų atstumų. O pati didžiausia, mūsų akimis, problema – kad karantino metu pradės namo išorės renovaciją ir atims iš gyventojų galimybę saugotis bei saugiai laikytis karantino“, – apie ekstremalios situacijos metu numatytus darbus dėstė skaitytoja.

Kauniečių susirinkimas dėl namo renovacijos / Skaitytojų nuotr.

Apie renovaciją greta Kalniečių parko esančiame name pranešė ir kitas kaunietis: „Ar „Civinity“ darbai yra prioritetiniai, kad ketvirtą dieną dirba laiptinėse ir be jokių apsaugos priemonių? Darbai vykdomi Muravos g. 13 pastate.“

Sveikame kūne – sveika siela. Ir per karantiną

Trečiadienį treniruoklių aikštelėje Šilainiuose pastebėti prakaitą liejantys gyventojai sveikatingumo programą tęsė ir šiandien.

Šilainiuose šiandien dirbo su svarmenimis / Skaitytojų nuotr.

„Treniruotės tęsiasi. Tado Ivanausko progimnazijos sporto aikštelės. Be apsauginių priemonių. Vaikams pro langus, nesuprantama, kodėl jiems negalima būti lauke“, – komentavo Olga.

Keturkojų šeimininkų rūpestis aplinka nepadidėjo

Pareigingas kaunietis užfiksavo ne tokį pareigingą pilietį, kuris visą augintinio „turtą“ paliko visai prie pat mokyklos ir darželio. Raginimai nuo pievelės susirinkti gan didelį „džiaugsmą“ šuns šeimininkui buvo nei motais.

„Neatsakingi kauniečiai ir jų augintinių turinys viešose vietose. Labai neatsakingas kaunietis, adresu R. Kalantos g. 106, nesugeba susirinkti savo augintinio atliktų gamtinių reikaliukų turinio. Šalia vaikų darželis, mokykla“, – stebėjosi užfiksuotais vaizdais pasidalijęs skaitytojas.

Veidą Šančiuose ir Eiguliuose dengėsi ne nuo virusų

Net keli skaitytojai kreipėsi į redakciją su klausimais, kodėl vakarais juntamas stiprus degėsių kvapas Šančių ir Eigulių mikrorajonuose. Atsiųstuose nuotraukose ir vaizdo įrašuose matomi dūmai, smogas virš gatvių.

Smogas Eiguliuose / Skaitytojų nuotr.

„Jau dengiausi veidą nebe nuo COVID-19, o nuo didžiulio smalkių kiekio ore. Turiu šunį – kadangi mėgstu vedžioti jį niekieno netrukdomas ir kitų šunų neblaškomas, visada vedu apie 23 val. vakaro. Gyvenu Landsbergio-Žemkalnio gatvėje, kuri kertasi su P. Lukšio gatve ir Šiaurės prospektu.

Vakarą išėjęs neapsikenčiau, turėjau užsidengti veidą dėl didžiulio, blogo degėsių kvapo ore. Smirdėjo degančiu plastiku ir smalkėmis. Kvapas buvo toks intensyvus, kad turėjau šį dengtis veidą, nes jau buvo nebeįmanoma kvėpuoti. Ir taip visą savaitę. Grįžus namo, dvokė visi rūbai, persigėrė nuo 20 min. pasivaikščiojimo lauke, prasmirdo net šuo“, – apie troškų kvapą pasakojo Gytis.

Panašų reiškinį kitas skaitytojas užfiksavo ir Šančiuose: „Smalkių dūmai jau kelintas vakaras ir nebe pirmas kartas. Ar tai normalu mieste?? (…) Vos pradarius langą, pilni namai smalkių, degėsių, dūmų prieina. Manau, greičiau nuo kažkokio brudo užsilenks žmonės nei nuo koronos. Parėjus namo net rūbai prisigėrę smalkių smarvės, nors lauke buvau vos kelias minutes.“

Kaip laikosi pirmieji koronavirusu užsikrėtę tautiečiai?

Kai kurie skaitytojai išreiškė susirūpinimą ne tik didėjančiais užsikrėtusiųjų skaičiais, bet ir tų, kurie serga jau kuris laikas.

„Įdomu būtų sužinoti, kaip tie pirmieji 10 užsikrėtusių, ar jie pasveiko, ar dar vis serga?“ – apie koronavirusu sergančiųjų sveikatą teiravosi susirūpinusi skaitytoja.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad oficiali ir patvirtinta informacija apie koronaviruso užsikrėtimus Lietuvoje pateikiama Sveikatos apsaugos ministerijos portale. Kovo 26 d., 8 val., duomenimis, šalyje patvirtintų ligos atvejų yra 290. Kol kas pasveiko tik vienas asmuo, o keturi mirė.

Originali apsauga ant originalaus transporto prie „Savo“

Kauniečiai fiksuoja ir linksmesnius karantino momentus. Pastebėtas įdomiai apsirengęs dviratininkas ant neįprastos transporto priemonės. Žmogus dėvėjo žvėries galvą primenantį šalmą, kurio priekyje įmontuotas apsauginis skydelis.

„Štai kaip kauniečiai saugosi nuo plintančio viruso“, – įdomiai apsirengusį dviratininką pakomentavo skaitytoja Elena.

Parengta pagal portalo „Kas vyksta Kaune“ bendruomenės narių informaciją.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Kauno koronaviruso dienoraštis – tai subjektyviomis skaitytojų nuomonėmis paremtas straipsnių ciklas, kuriame kviečiame kauniečius dalintis savo pastebėjimais. Portalo „Kas vyksta Kaune” redakcijos nuomonė nebūtinai sutampa su subjektyviomis skaitytojų nuomonėmis, iš kurių sudaromi dienoraščio įrašai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA