Kauno rajono savivaldybė dėl iš užsienio parskrendančių: yra problemų su kauniečiais (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono savivaldybė dėl iš užsienio parskrendančių: yra problemų su kauniečiais (papildyta)

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ jau skelbė, kad nuo antradienio visi į Lietuvą atvykstantys yra privalomai izoliuojami 14 dienų. Kaip trečiadienį skelbia Kauno rajono savivaldybė, vakar į Kauno oro uostą parskrido maždaug 200 žmonių.

„Vakar vakare Kauno rajono savivaldybė apgyvendino maždaug 200 iš Jungtinės Karalystės atvykusių Lietuvos gyventojų: parūpinome transportą (5 autobusus), vakare ir ryte pamaitinome, suteikėme nakvynę. Už pagalbą nuoširdžiai dėkojame šauliams ir jų vadovui Vytautui Žymančiui, Kauno rajono ugniagesiams gelbėtojams, Kauno rajono GMPS darbuotojams, socialiniams darbuotojams, savanoriams, paramą teikiantiems verslininkams“, – teigia Kauno rajono mero patarėjas Edmundas Mališauskas.

Jis teigia, kad operatyviai buvo susisiekta su kitomis savivaldybėmis, kurios pasiima savo gyventojus saviizoliacijai. Sklandus bendaradarbiavimas vyksta su Jonavos, Lazdijų, Kaišiadorių, Telšių ir kitomis savivaldybėmis.

Tiesa, ne su visais parvykusiais sekasi taip gerai, kaip planuota. Viena tokių keleivių teigia, kad turi namus Kaune, kuriuose gali izoliuotis, bet ji negali deklaruotis elektroniniu būdu, nes turi tik užsienio banko kortelę.

„Deja, turime ir kitų pavyzdžių. Į Kauno rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centrą kreipėsi Kauno miesto gyventojai, kurie tvirtino, kad Kauno miesto savivaldybė jų nepasiima. Priežastis – nedeklaruota gyvenamoji vieta“, – teigia Kauno rajono savivaldybės atstovas.

Iš viso šiuo metu Kauno rajono apgyvendinimo įstaigose yra maždaug 40 Kauno miesto gyventojų. Tarp jų – ir Kauno mieste nedeklaravusių gyvenamosios vietos.

Šiandien į Karmėlavos oro uostą planuojama sulaukti lėktuvų iš Norvegijos ir Švedijos, penktadienį iš Tailando. Pagal Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centro vadovo A. Verygos vis dar galiojantį potvarkį savivaldybės privalo pasirūpinti visais keleiviais.

„Mes neskirstome žmonių į savus ir svetimus, tačiau šiuos sudėtingu laikotarpiu norėtųsi protingumo kriterijais paremtų sprendimų, didesnio supratimo, konstruktyvesnio bendradarbiavimo tarp institucijų, pagaliau – paprasto žmoniškumo“, – rašoma Kauno rajono savivaldybės atsiųstame komentare.

Papildyta 14:10, BNS inf.

Įpareigojus savivaldybes karantinuoti iš užsienio grįžusius gyventojus, Kaunas jau yra parsivežęs apie šimtą kauniečių, o kad procesas būtų greitesnis, ragina atvykstančiuosius registruotis telefonu.

„Šiuo metu dar yra transportuojami tiek iš Vilniaus, tiek iš Kauno rajono gyventojai, šiandieną iki vakaro planuojame, kad apie šimtą žmonių“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje trečiadienį sakė Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro koordinatorius, direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

„Šiandieną jau daugiau sistemingai gauname informaciją iš Vilniaus savivaldybės, iš Klaipėdos kol kas turime nedaug žmonių, tiek ir iš Kauno rajono kas yra atvykę, šiuos gyventojus taip pat šiandieną perimame ir apgyvendiname Kauno miesto viešbučiuose ir kitose patalpose“, – sakė P. Keras.

Gyventojai raginami patys kreiptis į Kauno savivaldybę kartąja linija 8-677 94119 ir pranešti apie savo parvykimą.

Aiškios informacijos trūkumą, kiek asmenų gali reikėti izoliuoti, P. Keras įvardija didžiausia šios situacijos problema.

„Čia didžiausia šio projekto problema – tai, kad mes neturime aiškios informacijos apie atvykstančius kiekius ir negalime jų prognozuoti. Ruošiamės įvairiems galimiems scenarijams ir įvairiems kiekiams“, – kalbėjo savivaldybės atstovas.

Pasak P. Kero, Kaunas neplanuoja daryti kokių nors išimčių ir išleisti iš savivaldybės patalpų dalį gyventojų, pavyzdžiui, šeimas su vaikais, turinčias galimybę izoliuotis namuose. Vis dėlto savivaldybė mano, kad tokie žmonės turėtų būti karantinuojami namuose ir teigia dalyvaujantys diskusijose apie tai bei besitikintys pakeitimų.

Šiuo metu kalbamasi su Kauno rajono savivaldybe, kad jų duomenys būtų surinkti dar oro uosto teritorijoje ir juos pasiimti į miestą.

P. Keras teigė, kad gyventojai į Kauną grįžti gali ne tik, jeigu yra deklaravę čia gyvenamąją vietą bet ir jeigu turi „vienokį ar kitokį ryšį su miestu“.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, vadovaujančio valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijoms, įsakymas įsigaliojo antradienio naktį. Jis numato, kad  visi iš užsienio grįžę asmenys ir neturintys koronaviruso simptomų privalomai 14 dienų bus izoliuojami savivaldybių patalpose.

Taip pat numatyta, kad į savivaldybių parengtas patalpas turi būti gabenami ir lengva koronaviruso forma sergantys gyventojai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA