Pagalbos šauksmas: kaunietę užsipuolė oro uoste, kad ji užsikrėtusi COVID-19 | Kas vyksta Kaune

Pagalbos šauksmas: kaunietę užsipuolė oro uoste, kad ji užsikrėtusi COVID-19

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai, DELFI, Jogintė Užusienytė 2020/03/25 21:02
Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi kaunietė, kuri teigia, jog dėl Vilniaus oro uoste įvykusios kuriozinės situacijos įstrigo Lietuvoje be gyvenamos vietos ir be jokių pajamų. Pas vyrą į Airiją išvykti turėjusi moteris įkliuvo į painią situaciją, iškilo daug neaiškumų.

„Vakar 2020.03.24 turėjau išvykti į Airiją su dviem mažametėmis dukromis, 2 ir 3 metų. Mano vyras dirba ir gyvena Airijoje. Mūsų kelionė buvo ilgai planuota, nutraukėme nuomos sutartį. Visus daiktus esame išsiuntusios į Airiją, paskelbus Lietuvoje ekstremalią situaciją negalėjome išvykti“, – situaciją aiškino beviltiškoje situacijoje atsidūrusi kaunietė.

Kaunietė teigė, jog kreipėsi į pasienio vadą, pristatė visus reikiamus dokumentus dėl išvykimo, tačiau sulaukė atsakymo – „jei išsideklaruosite save ir dukras iš Lietuvos, tada galėsite išvykti“. Paklausiusi nurodymų, kaunietė taip ir padarė.

Atvykus į Vilniaus oro uostą, moteris teigia, jog buvo užpulta ten dirbusių darbuotojų, kurie kaltino, jog ji serga COVID-19.

„Buvo teigiama, jog aš vykau į užsienį, bei lankiausi gydymo įstaigoje. Mano teigimai, jog niekur nebuvau išvykusi, bei nesilankiau gydymoje įstaigoje nebuvo klausomi“– toliau dėstė sutrikusi skaitytoja.

Jos teigimu, paskutinį kartą ji užsienyje buvo prieš maždaug metus, kai lankė vyrą, o pas daktarus ėjo dar prieš karantino Lietuvoje paskelbimą, spalio mėnesį. Kadangi reikėjo susirinkti pažymas dėl mažamečių vaikų sveikatos. Po tokių nepagrįstų priekaištų moteris galiausiai buvo nusiųsta į antrą oro uosto aukštą kartu su mergaitėmis ir bagažu, kurio niekas nepadėjo užsinešti, taip pat nepaklausė, ar nereikia pagalbos.

„Užlipus į antrą aukštą atėjo medicinos darbuotoja ir liepė matuotis temperatūrą. Pasimatavus mano temperatūra buvo 37.4, po 10 min. 37.2 ( iš kart matavau ir dukroms su skirtingais termometrais). Dukros temperatūros neturėjo, man paprašius,kad galėčiau pasimatuoti temperatūrą su kitu termometru – mano temperatura buvo 36.8. Aš jiems ir sakiau, kad sukaitau nuo daiktų ir vaiko nešimo laiptais, kad tikrai jokių simptomų viruso neturiu“, – toliau dėstė ji.

Po šios procedūros, kaip teigia moteris, buvo iškviesta greitoji pagalba, kuri turėjo ją vežti į Santaros klinikas.

„Esu dėkinga greitosios vairuotojui, kuris paklausė ar turiu kam palikti vaikus. Kadangi į Vilniaus oro uostą mane atvežė Kaune gyvenanti vyriausioji dukra, ji laukė šalia esančioje stovėjimo aikštelėje, kol išskrisiu. Turėjau blogą nuojautą, ji pasiėmė vaikus“, – apie tai, kaip teko skausmingai atsiskirti nuo vaikų, kalbėjo moteris.

Santaros klinikose, kaip teigia moteris, koronaviruso tyrimas buvo atliktas tik dėl to, jog buvo iškviesta greitoji pagalba į oro uostą, o tyrimo atsakymų teko laukti iki 3 valandos ryto.

„Atsakymas buvo neigiamas, aš COVID-19 nesergu. Šiai minutei esu be namų, su dviem mažamečiais vaikais, išsideklaravusi iš Lietuvos, be pajamų“, – moteris šiuo metu gyvena pas vyresnę dukrą Kaune, tačiau bando grįžti pas vyrą į Airiją.

Jos teigimu, Susisiekimo ministerija bando padėti, tačiau nuskristi jai padės tik į Londoną. Londone šiuo metu taip pat paskelbtas karantinas ir moteris bijo, jog gali užstrigti Londono teritorijoje, su dviem mažais vaikais.

Kadangi oro uoste situaciją dėl išvykstančiųjų stebi Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai, jų komunikacijos atstovas Giedrius Mišutis „Delfi“ komentavo, kad žino apie šią situaciją.

Atstovo teigimu, pareigūnai tądien gavo informaciją iš 112, kad galimai tokia keleivė nori išvykti, tačiau prieš skrydį ją reikėtų patikrinti. „Moteris dar nebuvo praėjusi nei aviacijos saugumo, nei dokumentų kontrolės, todėl ją pasieniečiai išvykimo salėje identifikavo. Tuo mūsų pareigūnų darbas ir buvo baigtas.

Pasieniečiai tuomet informavo nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistus, su kuriais dirba ir kariškiai. Kiek žinome, sveikatos specialistai tą moterį patikrino ir buvo iškviesta greitoji pagalba, kurie ją išvežė“.

Pasak jo, pareigūnai tiesiog atliko savo darbą ir kiek jam žinoma, po keleivės išvežimo buvo atlikta ir dezinfekcija ten, kur ji lankėsi.

Išvykti galima keliais atvejais

Remiantis Vidaus reikalų ministerijos (VRM) informacija, karantino laikotarpiu išvykti iš Lietuvos leidžiama tik tiems Lietuvos Respublikos piliečiams, kurie dirba užsienyje ar pateikia dokumentus apie užsienio šalyje deklaruotą gyvenamąją vietą.

Ypatingais ir išimtiniais atvejais gali būti suteikiamas Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos vadovo ar jo įgalioto asmens leidimas.

Tada su argumentuotu prašymu reiktų kreiptis el. paštu vsat.vadas@vsat.vrm.lt ir pateikti visus situaciją pagrindžiančius dokumentus. Gautą ir išsaugotą atsakymą reikia pareigūnams pateikti pasienio kontrolės punkte.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA