Kauniečių bėdoje nepalieka – įsteigta speciali karštoji linija | Kas vyksta Kaune

Kauniečių bėdoje nepalieka – įsteigta speciali karštoji linija

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ministerijai įpareigojus savivaldybes rūpintis iš užsienio grįžtančiais savo gyventojais, veiksmų imasi ir Kaunas. Miestiečiai į saviizoliacijos patalpas nuo antradienio vakaro vežami iš visos Lietuvos – per vakar ir šiandien jų numatoma apgyvendinti apie 100. Kad procesas vyktų sklandžiau, pranešti apie poreikį izoliuotis Kauno savivaldybei keliautojai gali nauju numeriu.

Surenka iš visų šalies kampelių

Kaip trečiadienį nuotoliniu būdu surengtoje spaudos konferencijoje sakė Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro koordinatorius Paulius Keras, pagrindinė aktualija šiandien – priverstinei saviizoliacijai grįžtantys miestiečiai ir visi Lietuvos piliečiai. Kauno miesto savivaldybė, kaip numatyta ekstremalių situacijų operacijų centro vadovo įsakyme, perima visus gyventojus tose savivaldybėse, per kurių teritoriją jie yra patekę į valstybės teritoriją.

„Nuo vakar parsivežame iš Latvijos pasienio, dalį Kauno gyventojų vakar vakare parvežėme iš Vilniaus oro uosto. Šiandien sistemingiau gauname informaciją iš Vilniaus savivaldybės, iš Klaipėdos turime nedaug žmonių, taip pat iš Kauno rajono. Šiuos gyventojus trečiadienį perimame ir apgyvendiname Kauno viešbučiuose bei kitose saviizoliacijai pritaikytose patalpose“, – dėstė P. Keras.

Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius „Kas vyksta Kaune“ patikslino, kad patalpose apgyvendinami Kauno gyventojai, tačiau nėra taip, kad vien tik Kaune gyvenamąją vietą deklaravę asmenys – vietos atsiras ir žmonėms, grįžusiems iš svetur bei turintiems aiškų ryšį su Kauno miestu.

„Nes užsienyje gyvenantys asmenys paprastai būna deklaravę išvykimą iš Lietuvos, bet jei tai yra Kauno miesto žmonės, natūralu, kad turime jais pasirūpinti“, – teigė T. Jarusevičius.

Kviečia kreiptis specialia Kauno karštąja linija

Tiesa, P. Keras pažymėjo, kad informacija apie atvykstančiuosius gaunama sunkiai, tačiau jei matoma, kad asmenys turi vienokį ar kitokį ryšį su Kaunu, visus siekiama parvežti ir apgyvendinti mieste.

Kad informacija būtų dalijamasi greičiau ir sklandžiau, į kitų savivaldybių teritorijas patekę kauniečiai kviečiami skambinti Kauno miesto karštąja linija 8 677 94119. Čia galima sutarti dėl transportavimo, apgyvendinimo ir kitų aktualių sąlygų.

„Šiandien taip pat šnekamės su rajono savivaldybe, siekiame, kad atvykusių keleivių duomenų surinkimas ir paskirstymas vyktų oro uosto teritorijoje ir taip greičiau galėtume atvežti gyventojus į Kaune saviizoliacijai paskirtas vietas“, – kalbėjo P. Keras, pridėjęs, kad šiuo metu transportuojami tiek Vilniuje, tiek Kauno rajone esantys asmenys – iki vakaro planuojama apgyvendinti apie 100 žmonių.

Paruošta 400 patalpų

„Kiek turime apgyvendinti, stengiamės, kad kartu apsistotų tos pačios šeimos nariai ar kartu keliaujantys asmenys. Kitu atveju, žmonės apgyvendinami atskirai. Turime apie 400 vietų ir tam tikrą rezervą. Kiek tai kainuos, pasakyti labai sunku. Dalis gyventojų renkasi patrauklesnes sąlygas viešbučiuose ir susimoka už šias paslaugas patys. Kitiems, kurie renkasi paprastesnius variantus, apmoka savivaldybė“, – teigė P. Keras, tikinęs, kad kol kas izoliacijos procedūrų raiška pinigais būtų tik spėliojimas.

Žmonės, pasak savivaldybės atstovo, transportuojami labai įvairiai. Jeigu vežami pavieniai asmenys nuo pasienio, tam naudojamas specialiai savivaldybės paruoštas saviizoliacijos transportas. Didesnio skaičiaus gyventojų iš kitų savivaldybių atvežimui naudojami tarpmiestinio susisiekimo autobusai, Kaune – miesto susisiekimo autobusai.

Vakar į oro uostą Karmėlavoje atvykę iki 40 kauniečių apgyvendinti Kauno rajono savivaldybės parinktame viešbutyje, šiandien jie paimti ir apie 14 val. pervežti į Kauno viešbučius. Kol kas ten, kur izoliuojasi kauniečiai, dirba saugos tarnybos, savivaldybė tikisi ir policijos, Viešojo saugumo tarnybos, kitų institucijų pagalbos vykdant šių patalpų priežiūrą.

Savivaldybė, anot P. Kero, padengia bazinį izoliuojamų asmenų apgyvendinimą ir maitinimą / R. Tenio nuotr.

„Parinkta saugos tarnyba su pažadu, kad esant poreikiui reaguos policija. (…) Nepasakyčiau, kiek žmonių už viešbučio paslaugas susimoka patys. Dalis tai daro, ypač tie, kurie parvyko anksčiau, ir sako, kad gali sau leisti sumokėti už tas paslaugas“, – aiškino P. Keras.

Savivaldybės taip pat nupirkusi tam tikrą bazinį maitinimo paketą su karštu maistu, kurį sudaro pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Norintieji įmantresnio maisto jį užsisakyti viešbučiuose – tokiu atveju, už maitinimą taip pat reikia apmokėti patiems.

Tariamasi dėl saviizoliacijos namuose

Pasiteiravus, ar yra galimybė grįžusiems iš užsienio kauniečiams izoliuotis namie, P. Keras teigė savivaldybę pačią negalint nuspręsti daryti išimtis. Izoliacijos procedūras reglamentuoja valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo įsakymai ir privalomi dokumentai, vienoks ar kitoks jų interpretavimas, anot P. Kero, suponuotų teisės aktų pažeidimą.

„Daugeliu atvejų galbūt būtų logiška, ypač šeimoms su vaikais, leisti saviizoliuotis namuose, ypač jei tai nuosavas namas. Manome, tai reikėtų daryti, bendraujame su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, bandome įtikinti ir tikimės, kad atsiras tam tikri pakeitimai ir išimties tvarka šeimoms su mažais vaikais bus leidžiama izoliuotis savo namuose“, – nurodė Ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro koordinatorius.

Aiškios informacijos apie atvykstančiųjų skaičius savivaldybė, deja, neturi, ir jų negali prognozuoti. „Ruošiamės įvairiems scenarijams. Jei bus tokie (skaičiai – „Kas vyksta Kaune“), kokie pasiekia šiandien, kelias artimiausias dienas galėsime pasiūlyti apgyvendinimo vietas, tačiau intensyviai dirbame ir ieškome, kaip išplėsti pajėgumus, kad galėtume priimti didesnį skaičių. Mums būtų daug lengviau, jei žinotume, kiek iš viso yra atvykstančiųjų ir kiek iš jų kauniečiai“, – sakė P. Keras.

Kuo greičiau praneš, tuo anksčiau grįš į Kauną

Pagal dabartinius duomenis apie atvykusius žmones, savivaldybė visus turėtų pasiimti per artimiausią valandą. Kalbant apie ateitį, su rajono savivaldybe diskutuojama dėl galimybės iškart pasiimti į oro uostą atvykusius Kauno gyventojus. Iš Vilniaus kauniečius įmanoma surinkti taip greit, kaip savivaldybę pasiekia duomenys.

„Srautai ten dideli ir nėra taip lengva nustatyti miestus. Kurie skambina nurodytu numeriu (8 677 94119), registruojame ir jau vakar jie buvo paimti iš Vilniaus oro uosto. Kuo greičiau gausime informaciją, tuo greičiau žmones paimsime. Ilgiausia, kiek gali užtrukti, tikriausiai – apie 12 valandų, jei keliautojai patenka į sostinės viešbučius ir tik po to pateikiama informacija, kad jie yra kauniečiai, kurie pageidauja izoliuotis Kaune“, – procedūras nušvietė P. Keras.

Gydymo įstaigų pajėgumai, pridūrė jis, kol kas pakankami ir Kulautuvoje lengvų koronaviruso formų pacientams paruoštos patalpos iki šiol tuščios, tačiau planuojama, kad artimiausiu metu jos galėtų pradėti veikti.

[susije_video kurie=””]

Tuo metu mobilus patikros punktas Kauno kempinge dirba pilnu pajėgumu – šiandien čia suplanuota ištirti 170 pacientų. „Padidinome linijų skaičių ir sumažinome intervalus tarp atvykstančiųjų – tai leido smarkiai padidinti tiriamų asmenų skaičių. Artimu metu ketinama Kaune atidaryti ir trečią patikros punkto liniją“, – informavo P. Keras.

SAM duomenimis, šiuo metu Lietuvoje patvirtinti 255 susirgimo koronavirusu atvejai, keturi žmonės mirė, pasveiko – 1. Sekti sergamumo Lietuvoje statistiką galima čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA