Oficialu – nukeliamos Tokijo olimpinės žaidynės | Kas vyksta Kaune

Oficialu – nukeliamos Tokijo olimpinės žaidynės

DELFI nuotr.

Antradienį nuspręsta Tokijo olimpines žaidynes nukelti – olimpiada vyks 2021-aisiais, praneša Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC). Tiesa, nauja žaidynių data dar nėra nurodoma.

Tai pirmas kartas žaidynių istorijoje, kuomet nuspręsta pakeisti jų datą. Dėl pasaulinių karų vasaros olimpinės žaidynės buvo atšauktos tik 1916, 1940 ir 1944 metais, dėl Šaltojo karo dalis šalių jas boikotavo 1980 ir 1984 metais.

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe pats antradienio rytą pasiūlė IOC dėl plintančio koronaviruso grėsmės žaidynes atidėti vieneriems metams.

Pasak jo, telefonu bendravęs IOC prezidentas Thomas Bachas šiam prašymui pritarė, nes kito varianto susidariusioje situacijoje tiesiog nematė.

„Pasiūliau atidėti žaidynes smaždaug metams, o prezidentas Bachas 100 procentų sutiko“, – žurnalistams sakė Japonijos premjeras.

Pasiūliusi, kad olimpinės žaidynės būtų ne nutrauktos, o nukeltos, Japonijos valdžia pažymėjo, jog jos turėtų būti pilnavertės – su žiūrovais ir visiškai saugios tiek dalyviams, tiek sporto gerbėjams.

„Mūsų sprendimas žaidynes perkelti iš 2020-ųjų, bet jos turi įvykti ne vėliau kaip 2021-ųjų vasarą“, – skelbiama oficialiame IOC pranešime.

Automatiškai perkeliamos ir 2020-ųjų paralimpinės žaidynės. Nuspręsta, kad į Tokiją jau atskraidinta olimpinė ugnis Japonijoje pasiliks iki tol, kol žaidynės įvyks. Taip pat abipusiai sutarta, kad, nepaisant datų, kuriomis vyktų žaidynės, jos ir toliau išsaugos Tokijo 2020 olimpinių ir paralimpinių žaidynių pavadinimą.

„Pagrindinis mūsų tikslas – atletų ir visų kitų, kurie susiję su olimpinėmis žaidynėmis bei tarptautinės bendruomenės sveikatą. Todėl šiuo sudėtingu pasauliui momentu kito sprendimo kaip perkelti olimpines žaidynes priimti nebuvo įmanoma, – rašoma IOC pranešime. – Mes visi tikimės, kad olimpinės žaidynės šiuo sunkiu momentu pasauliui išliks kaip vilties spindulys ir šviesa tunelio gale, motyvuojanti laukti ateities.“

Didžiausias sporto renginys turėjo vykti šią vasarą liepos 24 – rugpjūčio 9 dienomis. Kol kas realiausias variantas, kad žaidynės įvyks 2021-aisiais tomis pačiomis datomis.

Dar pirmadienį Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) narys Dickas Poundas prasitarė, kad Tokijo 2020 žaidynės bus nukeltos.

„Remiantis IOC informacija, buvo nuspręsta žaidynes nukelti. Detalesnė informacija neaptarta, bet žinau, kad liepos 24-ąją žaidynės neprasidės“, – JAV žiniasklaidai pirmadienį teigė Tarptautinio olimpinio komiteto narys.

Dar sekmadienį IOC sprendimą dėl žaidynių ketino priimti per artimiausias keturias savaites, bet neatlaikiusi pasaulio sporto bendruomenės spaudimo savo galutinį verdiktą paankstino.

Nėra jokių abejonių, kad perkėlimas tiek Japonijai, tiek IOC atneš ne tik milžiniškų finansinių nuostolių. Perdėlioti teks pasaulio sporto kalendorių. Pavyzdžiui, 2021-ųjų vasarą Fukuokoje (Japonija) suplanuotas pasaulio plaukimo čempionatas, o Judžine (JAV) – pasaulio lengvosios atletikos pirmenybės.

Primename, kad oficialiame savo laiške Kanados olimpinis komitetas dar pirmadienį informavo nesiųsiantis savo sportininkų į olimpines žaidynes, jeigu jos nebus perkeltos. Kanados olimpinis ir paralimpinis komitetai reikalavo žaidynes nukelti metams, o jų sprendimas šiemet nebesiųsti savo atletų į Tokiją buvo galutinis ir nekeičiamas.

„COVID-19 akivaizdoje mums svarbiausias dalykas yra sveikata. Sprendimas yra sunkus, tačiau šiuo atveju rizikos yra per daug. Ir mums rūpi ne tik sportininkų, bet ir žiūrovų sveikata, dabartinėje situacijoje nematome jokių galimybių rizikuoti dalyvauti varžybose Kanados sporto bendruomenei’, – konstatuojama oficialiame išplatintame laiške.

Netrukus tokią pačią poziciją išsakė ir Australija, apie tai prakalbo Didžioji Britanija ir kitos šalys.

Verta pažymėti, kad tokia ryžtinga Kanados pozicija automatiškai griauna ir Lietuvai aktualią Tokijo olimpinių žaidynių krepšinio turnyro atrankos sistemą.

Birželio pabaigoje turėjo būti surengti keturi atskiri olimpiniai atrankos turnyrai, kuriuose komandos išsiaiškintų, kam atitenka keturi likę bilietai į Tokiją. Vienas iš olimpinių turnyrų turėjo vykti Lietuvoje, o vienas – Kanadoje, kuri atsisakė dalyvauti šio sezono olimpinėse veiklose.

Šie turnyrai greičiausiai bus perkelti į kitus metus.

Galima prisiminti, kad Tokijo olimpinės žaidynės yra antras dėl koronaviruso į kitus metus perkeliamas milžiniškas renginys. Dar prieš savaitę buvo priimtas sprendimas į 2022-uosius perkelti Europos futbolo čempionatą.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA