Nauja atvykimo į Lietuvą tvarka: į Kauno oro uostą šiandien atskris du lėktuvai | Kas vyksta Kaune

Nauja atvykimo į Lietuvą tvarka: į Kauno oro uostą šiandien atskris du lėktuvai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pagal tik vakar patvirtintą sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos tvarką, nuo antradienio visi atvykstantys į Lietuvą, turi būti privalomai karantinuojami. Kauno oro uoste šį vakarą laukiame dviejų lėktuvo reisų iš Londono ir Edinburgo, tad Kauno rajono savivaldybei, kurios teritorijoje yra tarptautinis Kauno oro uostas, tenka sunkiai išsprendžiamas uždavinys – pasirūpinti visais atvykusiais ir juos priverstinai izoliuoti.

Kauno rajonas bando ruoštis

Naujoji tvarka kaip iš giedro dangaus smogė Kauno rajono savivaldybei. Jos atstovas Edmundas Mališauskas teigia, kad kol kas žinoma, kad Kauną antradienio vakarą turi pasiekti maždaug 200 asmenų. Apie keleivius nėra žinoma, kokios savivaldybės gyventojai jie yra ir tai paaiškės tik nusileidus lėktuvui, įvykdžius keleivių patikrą. Kol kas savivaldybei neteikiami lėktuvais keliaujančių asmenų duomenys, nes jiems galioja griežti nurodymai pagal bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą.

Kauno rajono savivaldybė svarsto, kur bus suteikiamas laikinas prieglobstis, kol keleiviams bus suorganizuotas specialus transportas iš kitų savivaldybių. Teigiama, kad šiuo metu kaip tik ieškoma sprendimų šiai situacijai spręsti.

Klaipėda išsiderėjo dėl keltų keleivių, Vilnius nerimauja dėl vietų trūkumo

Tiesa, nors naujoji tvarka patvirtinta pirmadienio vakarą ir šiandien jau galioja, kitų miestų merai derasi ir tvarką bando keisti bent laikinai. Štai Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas skelbia, kad jam pavyko susitarti su sveikatos apsaugos ministerija, jog antradienį atplaukiantys keltu, dar nebus privalomai karantinuojami.

Tuo tarpu Vilniaus meras Remigijus Šimašius įspėja, kad toks sprendimas gali iššaukti vietų trūkumą, kurios gali būti reikalingos sunkesnėmis formomis sergantiems.

Anot jo, daugiausiai problemų kelia ministro nurodymas, kad savivaldybės patalpose turi būti izoliuojami visi užsikrėtę koronavirusu, net kai jiems pasireiškia lengvi simptomai. R. Šimašius sako, kad būtų prasminga vadovautis medikų rekomendacijomis, jog apie 60 proc. sergančiųjų koronavirusu galima gydyti namuose, nes priešingu atveju sveikatos sistema ima šlubuoti.

„Šiandien vietų mums dar pakanka, turime daugiau negu tūkstantį. Problema bus rytoj, ar tuo atveju, kai ji įsibėgės. Turime suvokti, kad nors ir turime pusantro šimto sergančiųjų Lietuvoje, reikėtų tai dauginti maždaug iš dešimties. Ir ta banga dar tik ateina“, – teigė R. Šimašius.

A. Verygos sprendimas numato, kad visi iš užsienio grįžę asmenys ir neturintys koronaviruso simptomų privalomai 14 dienų bus izoliuojami savivaldybių patalpose. Taip pat numatyta, kad į savivaldybių parengtas patalpas turi būti gabenami visi, net ir lengva koronaviruso forma šiuo metu sergantys gyventojai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA