Iš užsienio grįžtantys lietuviai bus priverstinai izoliuojami viešbučiuose, už gyvenimą mokėti nereikės | Kas vyksta Kaune

Iš užsienio grįžtantys lietuviai bus priverstinai izoliuojami viešbučiuose, už gyvenimą mokėti nereikės

BNS 2020/03/23 14:04
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje dviem savaitėms įvestą karantiną dėl koronaviruso planuojama tęsti, bus griežtinama atsakomybė jo nesilaikantiems, sako premjeras Saulius Skvernelis. Jis taip pat tvirtina, kad bus įvestas privalomas karantinas grįžtantiems iš užsienio, nes šiuo metu jiems siūloma izoliuotis savanoriškai.

„Ir dėl paties karantino. Pirma – planuojama jį pratęsti. Matyt, daug diskusijų dėl to nekils, situacija aiškiai diktuoja, jog toks sprendimas būtinas. Už tai pasisako ir mūsų medikai. Antra – bus griežtinamos karantino sąlygos, taip pat – atsakomybė už jų nesilaikymą“, – pirmadienį feisbuke rašo premjeras.

Anot Vyriausybės vadovo, galima stebėti, kad dalis žmonių karantiną traktuoja „kaip netikėtai atėjusias smagias atostogas, per kurias reikia burtis, bendrauti, „siaubti“ prekybos centrus“. Anot jo, prašymai ir perspėjimai neveikia, todėl „teks eiti kitu keliu“.

„Ir trečia – bus oficialiai įtvirtintas privalomas karantinas iš užsienio grįžtantiems asmenims. Ne savanoriškas, bet privalomas. Turime daryti tai, ką reikia, jei norime išsikapstyti iš šios situacijos su mažiausiais įmanomais nuostoliais“, – rašė S. Skvernelis.

Vilnius skaičiuoja, kiek kainuos priverstinis izoliavimas

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis pirmadienį teigė, kad šiuo metu paruošta apie 1000 vietų savęs izoliavimui, jų gali pritrūkti.

„Tikėtina, kad vietų gali pritrūkti, tačiau didelio aliarmo kol kas nėra“, – teigė Vilniaus savivaldybės administracijos vadovas.

Pasak P. Poderskio, žmonės izoliuojami savivaldybės patalpose bus septynias dienas.
„Manoma, kad jeigu per septynias dienas nepasirodė simptomai, tai galim tą žmogų paleist, tokia yra Sveikatos apsaugos ministerijos nuomonė“, – sakė P. Poderskis.

Jis teigė, kad 1000 žmonių izoliavimas, preliminariai, sostinės savivaldybei turėtų kainuoti apie 200 tūkst. eurų, tačiau izoliuotiems žmonėms mokėti nereikės. Savivaldybė vėliau šiuos pinigus prašys padengti iš Vyriausybės.

Kaunas svarsto galimybę naudoti ir viešbučius

Kauno miesto savivaldybė taip pat planuoja imtis priemonių, kai turimos patalpos saviizoliacijai bus užpildytos.

Kauno miesto savivaldybės ryšių su visuomene specialistas Arnoldas Bukelis portalui „Kas vyksta Kaune“ patikino, kad Kaunas planuoja naudoti ir viešbučius, šiuo metu sudaromos sutartys.
Planuojama, kad izoliuoti iš užsienio grįžusį vieną asmenį kainuos apie 30 eurų per parą.

„Šiuo metu apie 20 asmenų yra izoliuoti“, – BNS perduotame komentare teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Jis taip pat teigė, kad šiuo metu savivaldybė numačiusi apie pustrečio šimto tokių patalpų iš užsienio grįžusiems žmonėms, kurie neturi galimybės savęs izoliuoti namuose.

„Šiai minutei turime apie 250 vietų, numatytų izoliacijai, kur galėtų būti apgyvendinti galbūt koronavirusu užsikrėtę asmenys. Šis skaičius gali didėti, nes vyksta diskusijos su viešbučiais, apgyvendinimo paslaugas teikiančiomis įmonėmis“, – teigė jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA