Įvertinta valdžios reakcija į koronaviruso grėsmę: apklausa atskleidė visuomenės palankumą | Kas vyksta Kaune

Įvertinta valdžios reakcija į koronaviruso grėsmę: apklausa atskleidė visuomenės palankumą

BNS 2020/03/23 08:24
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Du trečdaliai Lietuvos gyventojų mano, kad valdžios institucijos tinkamai reaguoja į situaciją dėl koronaviruso, rodo naujienų agentūros BNS užsakymu šį mėnesį atlikta apklausa.

Bendrovės „Vilmorus“ atlikto tyrimo metu 66 proc. apklaustųjų teigė, kad valdžios institucijos reaguoja tinkamai, 19,3 proc. manė, kad reakcija netinkama.

Tyrimas buvo atliktas kovo 6-13 dienomis.

Apklausos atlikimo metu Lietuvoje jau buvo patvirtintų koronaviruso atvejų, buvo priiminėjami sprendimai dėl kai kurių prevencinių priemonių, įskaitant mokyklų uždarymą ir izoliaciją atvykusiems iš užsienio, bet karantinas įvestas jau pasibaigus apklausai.

Palyginti su kitomis Europos šalimis, Lietuva gana anksti ir griežtai apribojo judėjimą šalies viduje ir įvažiavimą į valstybę, siekiant sulėtinti viruso plitimą, pirmąją karantino dieną paskelbė paramos verslui planą, tačiau valdžia sulaukė kritikos dėl mažo tyrimų masto ir apsaugos priemonių medikams trūkumo.

Apklausos metu BNS taip pat aiškinosi visuomenės požiūrį į žiniasklaidos informavimą apie koronaviruso krizę.

Tyrimo duomenimis, 63 proc. lietuvių mano, kad žiniasklaida tinkamai informuoja apie situaciją dėl koronaviruso, 20,1 proc. laikosi pozicijos, kad žiniasklaida dirba netinkamai.

Krizės metu koronaviruso tema visiškai dominuoja žiniasklaidoje, žurnalistų darbo krūvis išaugo kelis kartus, tačiau kritus reklamos pajamoms pastaruoju metu kai kurios žiniasklaidos priemonės pradėjo skelbti prastovas ir siūlyti darbuotojams eiti atostogų.

Visuomenės informavimo etikos komisija šį mėnesį paragino žurnalistus itin atsakingai tikrinti šaltinius, remtis tik kompetentingų institucijų bei specialistų išvadomis ir rekomendacijomis, nedidinti įtampos ir neprisidėti prie panikos skleidimo.

Tikslūs tyrimo rezultatai:

Pirmas klausimas: „Jūsų nuomone, ar Lietuvos valdžios institucijos tinkamai reaguoja į situaciją dėl koronaviruso?“

Atsakymai: tinkamai 25,3 proc., greičiau tinkamai 40,8 proc., greičiau netinkamai 13,8 proc., netinkamai 5,4 proc.; 14,7 proc.

Antras klausimas: „Jūsų nuomone, ar Lietuvos žiniasklaida tinkamai informuoja apie situaciją dėl koronaviruso?“

Atsakymai: tinkamai 24,2 proc., greičiau tinkamai 38,8 proc., greičiau netinkamai 13,6 proc., netinkamai 6,5 proc.; sunku pasakyti 16,9 proc.

Apklausa: 1000 respondentų, 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų (iš jų 461 vyras ir 539 moterys), interviu respondento namuose 24 miestuose ir 42 kaimuose.

Šiuo metu Lietuvoje nustatyti 143 ligos atvejai, 1 ligonis mirė ir 1 – pasveiko. Sergamumo situaciją Lietuvoje galite stebėti nuolat atnaujinamame žemėlapyje čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA