Kinijoje pradedami vakcinos nuo koronaviruso tyrimai | Kas vyksta Kaune

Kinijoje pradedami vakcinos nuo koronaviruso tyrimai

BNS 2020/03/22 17:12
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Viso pasaulio mokslininkams skubant sukurti skiepus nuo naujojo koronaviruso, Kinijoje pradedamas pirmasis vakcinos nuo mirtino viruso klinikinių tyrimų etapas.

Apie tai buvo pranešta po to, kai JAV sveikatos pareigūnai praėjusią savaitę paskelbė Sietle pradėję galimos vakcinos bandymus.

Kinijos klinikinių tyrimų registro kovo 17-osios duomenys rodo, jog tyrimai buvo pradėti kovo 16-ąją – tą pačią dieną, kai apie savo bandymus pranešė amerikiečiai. Planuojama, kad tyrimai truks iki šių metų pabaigos.

„COVID-19 pirmojo etapo tyrimų savanoriams jau pradėta duoti vakcinos“, – agentūrai AFP sekmadienį pareiškė vienas iš vyriausybės finansuojamo projekto darbuotojų.

Skelbiama, kad pirmajame tyrimų etape dalyvauja 108 18–60 metų amžiaus žmonės. Jiems yra skiriamos skirtingos vakcinos dozės. Visi jie yra Uhano miesto, kuriame praėjusių metų pabaigoje kilo pirminis viruso protrūkis, gyventojai.

Šiuo metu visame pasaulyje nėra aprobuotų vakcinų ar vaistų nuo naujojo viruso. Ekspertai sako, kad vakcinai sukurti reikės laiko. Skaičiuojama, kad amerikiečių kuriama vakcina galėtų atsirasti po metų ar pusantrų.

Taip pat Azijoje baigiami klinikiniai JAV bendrovės „Gilead Sciences“ gaminamo antivirusinio vaisto remdesiviro tyrimai. Kinų medikai sako, kad jis yra efektyvus kovojant su virusu. Tačiau tik randomizuoti tyrimai leis mokslininkai tvirtai žinoti, ar vaistas tikrai padeda, ar pacientai būtų pasveikę, jo nevartodami.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA