Prasideda koronaviruso vakcinos bandymai, tačiau Lietuvoje jos tikėtis greit nereikėtų | Kas vyksta Kaune

Prasideda koronaviruso vakcinos bandymai, tačiau Lietuvoje jos tikėtis greit nereikėtų

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Prieš kelias dienas Jungtinėse Amerikos Valstijose prasidėjo pirmosios vakcinos prieš koronavirusą bandymai. Tačiau vakcinos pasirodymas Lietuvoje gali kiek užtrukti.

Kaip rašo BBC, naujai sukūrta vakcina, turinti nekenksmingą koronaviruso genetinį kodą, buvo suleista keturiems savanoriams iš Sietlo.

Pažymima, jog savanoriams nėra pavojaus, nes vakcina negali sukelti pavojingų simptomų. Kiekvienas iš jų gavo skirtingą dozės kiekį, o maždaug po mėnesio tikimasi procedūrą pakartoti.

Ekspertai teigia, jog išsiaiškinti ar ši bei kitos 35 bandomos vakcinos yra veiksmingos, gali užtrukti nuo kelių mėnesių iki metų ar daugiau.

Šis pirmas bandymas su žmonėmis įvyko greičiau nei planuota. Įprastai naujos vakcinos bandymai pradedami ne su žmonėmis, bet su gyvūnais. Tačiau biotechnologijos įmonė, kuri yra atsakinga už šiuos bandymus teigia, kad jie yra saugus dėl patikimų ir senai naudojamų gamybos procesų ir technologijų.

Infekcinių ligų ekspertas daktaras John Tregoning BBC pridūrė, jog ši vakcina yra pagaminta remiantis aukštais standartais, o preparato bandytojai bus nuolat stebimi.

Tačiau džiūgauti per anksti neverta. Net ir jei visi bandymai būtų sėkmingi, ir būtų gautas leidimas vakciną naudoti visame pasaulyje, problema yra didžiulė produkto paklausa.

„The Guardian” pridūrė, jog organizacijos, dirbančios su Covid-19 vakcina yra nedidelės ir neturės pajėgumų greitai aprūpinti visų. Tad bent jau netolimoje ateityje Lietuvoje ir likusiame pasaulyje tikėtis greito vakcinos atsiradimo nėra verta. Tačiau kiekvienas laikydamiesi karantino galime prisidėti prie viruso plitimo sustabdymo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA