A. Veryga apie koronavirusu užsikrėtusį Ukmergės mediką: žmonės galėjo būti supainioti (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

A. Veryga apie koronavirusu užsikrėtusį Ukmergės mediką: žmonės galėjo būti supainioti (atnaujinta)

DELFI, BNS 2020/03/20 09:44
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Koronavirusu užsikrėtusių asmenų skaičius vėlyvą ketvirtadienio vakarą pasiekė bene 50 – iš viso užfiksuoti 48 viruso atvejai šalyje. Daugiausiai klausimų sukėlė Ukmergės ligoninėje dirbančio gydytojo atvejis – buvo skelbta, kad jis dirba net keliose kitose gydymo įstaigose, o kontaktų sąrašas – apie 100 žmonių. Penktadienio rytą Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Delfi sakė, kad, panašu, buvo supainioti asmenys.

„Labai prieštaringa kol kas ta informacija ir vakar buvo paleista tam tikrų netikslių žinučių. Todėl dabar mes neskubam sakyti, viską aiškinasi ir vertina. Problema yra didžioji ta, kad gydytojai yra kolegos, jie bendrauja vienas su kitu, yra per kelias darbovietes dirbę. Panašu iš tos paskutinės informacijos, kad ne šita gydytoja, o jos kolegė dirbo tose minimose įstaigose“, – Delfi sakė A. Veryga.

„Tiek yra visokių tų ryšių, žmonės gali supainioti vienas kitą, nežinoti, kur kas dirba. Ten yra daug žmogiškų faktorių atsiranda. Ir kai tų ryšių yra daug, labai sudėtinga juos atrinkti. Todėl dabar aš nenorėčiau vėl ką suklaidinti. Kai tiksliai žinosime, pasakysime“, – kalbėjo ministras.

„Galėjo būti supainioti žmonės, panašu, kad tose gydymo įstaigose (minėtose žiniasklaidoje, aut p.) dirbo kitas žmogus, kuris turėjo kontaktą“, – aiškino jis.

Jis patvirtino, kad koronavirusu susirgusi gydytojas galėjo turėti per 100 kontaktų ligoninėje.

„Tai natūralu: bus ir pacientų, bus ir pačių medikų. Tas grėsmę kelia ir įstaigos veiklai“, – sakė A. Veryga. Ir pridūrė, kad Ukmergės ligoninė gali užverti duris.

„Šiandien vis tiek sprendimai bus priimami, ar jie dar gali toliau dirbti. Taip, gali būti, kad yra svarstytinas variantas, kad ligoninė bus uždaryta, bet tikėkimės, kad to nereikės. Galbūt dalį kažkurią teks uždaryti. Bet ir vakar jau buvo paskelbta, kad jie naujų pacientų nepriima“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Jis sakė, kad Lietuvoje iš 48 užfiksuotų koronaviruso atvejų galimai 3 yra vietiniai.

Sveikatos apsaugos ministerija ketvirtadienio vakarą pranešė, jog koronavirusu užsikrėtusi Ukmergės ligoninės medikas dirbo Kauno klinikose ir „Kardiolitos“ klinikoje, tačiau vėliau išplatino patikslintą pranešimą, kuriame šios įstaigos jau nebuvo minimos.

Galimas klaidas ministras aiškina įtampa ir epidemiologų, kurie aiškinasi susirgusiojo kontaktus, didžiuliais krūviais bei nuovargiu.

Gali tekti laikinai stabdyti ligoninės veiklą

Ukmergės ligoninės gydytojui nustačius koronavirusą, situacija šioje įstaigoje sudėtinga, gali tekti laikinai stabdyti ligoninės veiklą, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pasak jo, nustatyta apie šimtas asmenų, su kuriais medikas kontaktavo ir kuriems būtina izoliuotis. Be to, šis skaičius gali didėti atsekus daugiau buvusių kontaktų.

„Kalbam apie šimtą asmenų, kai tai yra toks didelis kontaktų skaičius (…). Kiek žinau, tai yra personalas (ligoninės medicinos personalas – BNS), tai žinom, kad medikai dirbantys ir su pacientais kontaktuoja, tas skaičius labai netikslus“, – sakė ministras.

„Ligoninei tai tikrai nemažas smūgis“, – pridūrė jis.

Pasak A. Verygos, ministerija penktadienį spręs, kaip toliau organizuoti Ukmergės ligoninės veiklą. Ji šiuo metu nepriima naujų pacientų, todėl sprendžiama dėl jų nukreipimo į kitas įstaigas.

„Gali tekti laikinai stabdyti veiklą“, – LRT radijui teigė A. Veryga.

Tačiau išsamiau situaciją ir galimus sprendimus ministras teigė komentuosiantis, kai tiksliau bus žinomos visos aplinkybės.

„Atsekti tuo kontaktus nėra lengvas ir paprastas darbas. Jau vakar mes beskubėdami padarėme tam tikrų klaidų, kažką pasakydami. Tai nenorėčiau skubėt, kad nesuklaidintume žmonių, nes kiekvienas pasakymas gali išgąsdint įstaigas kitas, sukelt paniką. Kai turėsim tikslių žinių – pasakysim“, – BNS kalbėjo ministras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA