Kauno savivaldybė ėmėsi specialių priemonių prieš pavasariu masiškai besidžiaugiančius miestiečius | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybė ėmėsi specialių priemonių prieš pavasariu masiškai besidžiaugiančius miestiečius

R. Tenio nuotr.

Saulėtą penktadienio popietę grynu oru besidžiaugiančių kauniečių viešose miesto vietose laukė šioks toks netikėtumas. Į gatves išriedėjus buvusiam greitosios medicinos pagalbos automobiliui, pro pravirą langą sklido šaižus priminimas laikytis karantino reikalavimų. Šitaip savivaldybė nutarė apmalšinti pernelyg didelį gyventojų atsipalaidavimą ir bent jau suskaldyti didelius žmonių sambūrius į mažesnes grupes.

Kaip Kalniečių parke surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje penktadienį žurnalistams sakė Kauno savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiasis specialistas Tomas Jarusevičius, miestas nuolat džiaugiasi atnaujintais parkais ir žaliosiomis erdvėmis, bet, atėjo metas miestiečių ir Kauno svečių paprašyti laikytis nustatytų taisyklių, ribojimų, ir suvokti, kad karantinas – ne atostogos ir ne metas žaidimams.

„Ėmėmės šios iniciatyvos norėdami žmones įspėti, atkreipti jų dėmesį ir sulaukti visuomenės įsitraukimo, kad vieni kitus paragintume sąmoningai laikytis nurodymų, kurie yra būtini. Neleisti vaikų į žaidimų aikšteles, nesibūriuoti didelėse grupėse, laikytis bent 2 m atstumo ir daryti viską, kad kylančios viruso grėsmės paliestų kuo mažiau žmonių ir apsaugotume save bei aplinkinius“, – kalbėjo T. Jarusevičius.

Maršrutai ir priemonės įgyvendinimas, anot jo, priklauso nuo oro sąlygų, mat išlindus saulutei visi patraukia į parkus, žaliąsias erdves. Iš pradžių autobusiukas, iš kurio megafonu transliuojamas pranešimas apie karantino reikalavimus, važiuoja pro parkus, skverus, lankytinas vietas, kur mėgsta burtis žmonės. Kol kas grafikas nenustatytas.

„Šių automobilių paskirtis kita – tai buvusi greitosios medicinos pagalbos transporto priemonė, kurią Kauno savivaldybė kadaise nupirko greitosios pagalbos stočiai. Automobilis turėjo būti nurašytas, bet esant būtinybei nuspręsta jį prikelti naujam gyvenimui ir panaudoti kitoms funkcijoms“, – aiškino savivaldybės atstovas.

Pirmiausia, nurodė T. Jarusevičius, šiuo specialiu transportu žmonės gabenami į saviizoliacijos patalpas. Čia savanoriškais pagrindais talkina Lietuvos šaulių sąjungos nariai, kurie vairuoja automobilį. Pajutus, kad priemonė su garsiniu pranešimu duoda rezultatą, tai, patikino ryšių su visuomene specialistas, bus daroma kur kas dažniau.

„Kiek tenka pastebėti, žmonės ne tik atsigręžia, klauso, kas yra sakoma, bet ir filmuoja, tad tikime, kad socialiniai tinklai to pranešimo taps pilni ir jis pasieks kuo platesnę auditoriją. Suprantu, kad garsinis signalas skamba kiek grėsmingai, tačiau manome, jog tai nėra perdėtos priemonės ir tikslas jas pateisina. Atkreipti žmonių dėmesį tikrai pavyksta“, – tvirtino T. Jarusevičius.

Tikslių skaičių, kiek karantino pažeidimų užfiksuota, žurnalistams pateikti jis negalėjo, bet pažymėjo, kad problemos esama ir ji akivaizdi. Dar vakar didelė dalis Kauno parkuose esančių vaikų žaidimų aikštelių aptvertos „Stop“ juosta, fiziškai apribota naudotis inventoriumi.

„Bet matome, kad jauni tėveliai vis tiek nesibodi perkelti vaikus per juostas ir toliau naudotis sūpynėmis. Raginame kol kas laikytis saugumo reikalavimų, nerizikuoti bereikalingai. Lankymasis lauke nėra pavojingas, jeigu tai pavienių žmonių pasivaikščiojimas. Bet grupiniai užsiėmimai, buvimas didesniuose būreliuose, ėjimas prie inventoriaus, jo lietimas iš tikro gali būti pavojingi“, – sakė savivaldybės atstovas.

T. Jarusevičius pridėjo, kad „Stop“ juosta panaudota raginant žmones tiesiog nesinaudoti įrenginiais. Toliau bus stebima situacija ir tiek policijos pareigūnai, tiek Viešosios tvarkos skyriaus specialistai spręs dėl galimų veiksmų.

Šiuo metu Lietuvoje nustatyti 49 ligos atvejai, 1 ligonis – pasveiko. Sergamumo situaciją Lietuvoje galite stebėti nuolat atnaujinamame žemėlapyje čia, oficiali informacija apie infekcijos plitimą šalyje pateikiama Sveikatos apsaugos ministerijos portale.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA