Ministerijai ribojant judėjimą viešose vietose, Kauno parkuose verda gyvenimas | Kas vyksta Kaune

Ministerijai ribojant judėjimą viešose vietose, Kauno parkuose verda gyvenimas

R. Tenio nuotr.

Nors Lietuvoje paskelbtas karantinas, stojančius komercinius reikalus ir ugdymo procesą kai kurie, rodosi, išnaudoja kaip papildomas atostogas. Kauno parkuose gyventojai mėgaujasi šiltomis kovo antros pusės dienomis – viešose vietose gausu ir vaikų, ir vyresnio amžiaus žmonių. Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketvirtadienio pavakarę įspėja apie griežtėjančią parkų lankymo tvarką.

Kaip matyti miestiečių pamėgtas vietas aplankiusio „Kas vyksta Kaune“ fotografo nuotraukose, Draugystės, Dainavos parkuose, Panemunės šile pilna žmonių. Gyvenimas gana aktyvus ir miesto centre – praeivių nemaža Laisvės alėjoje, jaunimas Vienybės aikštėje važinėjasi dviračiais.

Vaikai nepaisant žaidimų aikšteles apraizgiusios „Stop“ juostos dūksta ant sūpynių ir būriuojasi sporto aikštynuose, vyresnio amžiaus kauniečiai prisėdę ant suoliukų šnekučiuojasi, lesina balandžius ir mėgaujasi saulės spinduliais. Vakarop portalo skaitytojai fiksavo judesį ir Jono Pauliaus II gimnazijos krepšinio aikštelėje.

Vaizdas prie Jono Pauliaus II gimnazijos primena įprastą pavasarišką popietę / Skaitytojo nuotr.

Dar vidurdienį Jonavos gatvėje atidarant mobilų koronaviruso patikros punktą, Kauno savivaldybės ryšių su visuomene specialistas Tomas Jarusevičius atkreipė dėmesį, kad karantinas – ne atostogos.

„Net pasivaikščiojimai viešose erdvėse nėra rekomenduojami. Neleiskite vaikų į sporto aikštynus, žaidimų aikšteles, venkite grupinių susibūrimų ir kuo daugiau laiko leiskite namie, kad visi būtume saugūs ir liktume sveiki“, – žurnalistams sakė T. Jarusevičius.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė ketvirtadienį informavo, kad vaikų žaidimų aikštelės ir lauko treniruokliai apjuosiami „Stop“ juosta. Tokių priemonių imtis esą prireikė todėl, kad ne visi kauniečiai, skubėdami pasidžiaugti šiluma, viešosiose erdvėse tinkamai elgiasi karantino sąlygomis.

Didelėmis grupėmis viešose vietose besibūriuojantys miestiečiai, „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, ketvirtadienį įspėti ir gana agresyviu būdu. Į gatves išvažiavo greitosios medicinos pagalbos automobilis, o pro jo langą iškištas ruporas skelbė garsinį pranešimą su įspėjamąja informacija. Šiam reikalui Kaune prikelti du seni greitosios pagalbos autobusiukai, kuriais galimai užsikrėtusieji taip pat bus transportuojami į saviizoliacijos vietas ar vežami gydyti į Kulautuvą.

Sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje pirmoje dienos pusėje taip pat patvirtino, kad svarstoma apriboti judėjimą populiariuose parkuose, pažintiniuose takuose.

„Manome, kad artimiausiu metu bent jau rekomendacijos bus paskelbtos. (…) Tėvai leidžia vaikus į aikšteles žaisti. Patys vaikai liga serga nesunkiai, tačiau parneša ją į namus, perduoda vyresniems žmonėms“, – įspėjo A. Veryga, o tos pačios dienos pavakarę minėti ribojimai įvesti oficialiai.

SAM pranešime nurodoma, kad parkuose ir kitose viešose erdvėse nuo ketvirtadienio žmonės turėtų vaikščioti, būriuotis mažomis – ne didesnėmis nei penkių žmonių – grupelėmis, o vaikų žaidimų aikštelėse – žaisti tik vienos šeimos vaikai. Tokių ribojimų imtasi siekiant valdyti grėsmes dėl koronaviruso (COVID-19) plitimo.

Šį sprendimą šiandien pasirašė valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jo teigimu, situacija, kurią tenka matyti miestų parkuose, žaidimų aikštelėse, kelia rimtą susirūpinimą. Tai rodo, kad belieka labai tiksliai ir aiškiai apibrėžti, kaip žmonės turėtų elgtis.

„Net ir paskelbus karantiną, vyresnio amžiaus žmonės negirdi mūsų prašymų likti namuose ir taip apsaugoti save. Vietoje to, renkasi laisvalaikį leisti žaisdami šaškėmis ar šachmatais būreliais parkuose, o šeimos su vaikais ir toliau aktyviai bendrauja žaidimų aikštelėse.

Matome tik vieną išeitį – riboti. Antraip nėra jokių galimybių išvengti viruso plitimo ir pačių blogiausių scenarijų. Tą sakau labai atsakingai ir prašau visų supratingumo – pradedant rizikos grupėje esančiais vyresnio amžiaus žmonėmis ir baigiant pačiais mažiausiais“, – pranešime cituojamas A. Veryga.

Be to, parkuose ir kitose atvirose viešose erdvėse besilankantieji yra įpareigoti laikytis saugaus – 2 metrų – atstumo, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis tinkamos asmens higienos. SAM taip pat ragina vyresnio amžiaus žmones dabar apskritai vengti bet kokio išėjimo iš namų, jei nėra būtinybės. Taip pat – paprašyti artimųjų pagalbos, jei reikia maisto ar vaistų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA