Beveik 80 tūkst. darbuotojų Lietuvoje išėjo nemokamų atostogų (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Beveik 80 tūkst. darbuotojų Lietuvoje išėjo nemokamų atostogų (papildyta)

BNS 2020/03/19 16:19
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvai dėl koronaviruso krizės paskelbus karantiną beveik 80 tūkst. žmonių jau pasiėmė nemokamas atostogas, dar 50 tūkst. – nedarbingumo pažymėjimus, sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė.

„78 tūkst. žmonių pasiėmė nemokamas atostogas“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Eglė Radišauskienė.

Vėliau ministerija patikslino, kad kovo 19-ąją 14,3 tūkst. darbdavių buvo išleidę 79,4 tūkst. darbuotojų neapmokamų atostogų.

Pernai kovą 6,5 tūkst. darbdavių buvo išleidę 30,7 tūkst. darbuotojų neapmokamų atostogų, o šį vasarį 5,7 tūkst. darbdavių neapmokamų atostogų buvo išleidę 24,3 tūkst. darbuotojų.

Be to, kovo 19 dieną beveik 23 tūkst. darbuotojų nedirbo įmonės administracijos leidimu – tokių įmonių, kurios darbuotojams leido neatvykti į darbą buvo 3350. Šiuo atveju reguliavimas yra panašus, kaip neapmokamų atostogų, tik priežastis kita.

Pasak E. Radišauskienės, iki šiol apie 50 tūkst. žmonių gavo nedarbingumo pažymas prižiūrėti vaikus, dėl karantino neinančius į mokyklas ir darželius.

„Vakar buvo pakankamai ženklus skaičius biuletenių, šiandien skaičiai ženkliai mažesni, tai reiškia, kad neturėsime tokio masiško bumo“, – sakė viceministrė.

Ministerija nurodė, kad nuo kovo 1-osios iki kovo 18-osios dėl epideminės situacijos buvo išduota 47,2 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų. Iš jų 22,9 tūkst. išduoti vaiko priežiūrai, kai ugdymo įstaiga uždaryta dėl karantino, o 24,3 tūkst. išduoti patiems asmenims dėl epideminės situacijos.

Iš viso kovo mėnesį dėl visų priežasčių – peršalimo, gripo, susilaužytų rankų ar kojų ir panašiai, įskaitant ir epideminę situaciją, jau išduota 231,5 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų. Palyginti, per vasarį buvo išduoti 240 tūkst., o per sausį 241,6 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų.

Vasarį per savaitę buvo išduodama 58–60 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų.

„Per pirmąsias dvi kovo savaites jų skaičius išliko panašus, tačiau šią savaitę išduota jau 114 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų. Vien pirmadienį jų išduota 56 tūkst. – tai yra tiek, kiek per visą praėjusią savaitę. Tai lėmė karantino paskelbimas mokyklose, nes kitomis dienomis išduotų nedarbingumo pažymėjimų skaičius šiek atslūgo, nors vis dar yra aukštas“, – nurodė ministerija.

Tačiau netrukus nedarbingumo pažymėjimų gali būti išduodama dar daugiau, nes juos galės pasiimti naujos žmonių grupės.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis ketvirtadienį pranešė, kad nedarbingumo pažymėjimus galės imtis gyventojai, kuriems teks namuose prižiūrėti neįgalius asmenis arba senjorus, kurie iki karantino ėjo į dienos centrus, kurie dabar uždaryti.

Nedarbingumo pažymėjimus galės pasiimti tik gyventojai, kurie neturės galimybių dirti nuotoliniu būdu.

Vaikus bus leidžiama prižiūrėti ir seneliams – jie irgi galės gauti nedarbingumo pažymėjimus.

„Reikės įrodyti, kad tėvai negali dirbti nei nuotoliniu būdu, nei patys prižiūrėti vaikų, pavyzdžiui, yra medikai“, – sakė ministras.

Lietuvoje šiuo metu yra beveik apie 1,389 mln. dirbančių žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA