Tolimuose kraštuose įstrigę kauniečiai jau neturi vilties, kad pasieks Lietuvą | Kas vyksta Kaune

Tolimuose kraštuose įstrigę kauniečiai jau neturi vilties, kad pasieks Lietuvą

Kas vyksta Kaune, BNS 2020/03/18 14:29
„Afrika Challenge 2020: Lietuvybės beieškant“ nuotr.

Afrikoje lietuvybės šaknų ieškantis projektas ir toliau susiduria su nemalonumais. Daugiau kaip prieš savaitę pasidaliję apie kolegos netektį, šį kartą lietuvių kompanija tolimame krašte susidūrė su dar viena slogia žinia – nebėra galimybių grįžti į tėvynę. Tuo tarpu, Lietuvos diplomatinėse atstovybėse užsienyje registravosi daugiau kaip 5700 Lietuvos piliečių taip pat negalinčių grįžti namo.

Dar visai neseniai projekto „Afrika Challenge 2020: Lietuvybės beieškant“ nariai dalijosi informacija, kad ekipažui liko keliauti maždaug pusantro mėnesio. Tą kart keliautojai svarstė tęsti kelionę ir skirti ją projekto metu Afrikoje mirusio bičiulio atminimui.

Panašu, kad lietuvybės šaknų ieškančio projekto nariai dėl koronaviruso pandemijos gali likti karantinuotis Afrikoje, nes nėra galimybės parskristi į Lietuvą.

„Uždarytas aklinai Kamerūnas. Atšaukti visi skrydžiai. Šiandien dar bandėm išskrist per Etiopiją į Stambulą. Ir šitą skrydį atšaukė. Tris dienas kontaktavom su Užsienio reikalų ministerija. Be rezultatų. URM kol kas nereaguoja į mūsų prašymus. Vakar dar turėjom skrydį šiai nakčiai ir nekarščiavom. O šiandien jie dar nežinojo, jog išvis neturim jokių galimybių išskrist“, – slogiomis naujienomis socialiniame tinkle dalijasi kaunietė keliautoja Marija Dubickienė.

Pasak kaunietės, vieši pranešimai koronaviruso akivaizdoje glaustis prie lietuvių, keliautojų kompanijai yra nerealūs. Moters teigimu, Kamerūne nėra lietuvių bendruomenės su kuria būtų galima kooperuotis.

„Bandėm susisiekt su Egipte esančia ambasada. Auto atsakovas. Vietoje reakcija į baltaodžius europiečius pakankamai agresyvi. Bandom siektis su Prancūzijos konsulatu, prašytis prieglobsčio“, – pasakojo kaunietė.

M. Dubickienė kaip didžiausią pavojų įvardija vietinių gyventojų grėsmę, mat baltaodis-europietis vietinių yra laikomas užkratu.

„Mums reikia tiesiog kažkur saugioj vietoj prieglobsčio. Nes vietinių reakcijos neprognozuojamos“, – pagalbos šauksmu dalijasi kaunietė.

Registravosi 5,7 tūkst. į Lietuvą negalinčių grįžti piliečių

Lietuvos diplomatinėse atstovybėse užsienyje registravosi daugiau kaip 5700 Lietuvos piliečių, negalinčių grįžti namo valstybėms dėl apriboto susisiekimo, trečiadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Naujausiais duomenimis, į kvietimą registruotis, jei neturi savarankiškos galimybės grįžti, atsiliepė 5717 užsienyje esančių Lietuvos piliečių“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Registracija buvo vykdoma iki antradienio 18 valandos. „Registracija sustabdyta antradienį 18 val., bet žmonės ir toliau gali pranešti apie save ambasadoms. Ypatingai prašoma pranešti ambasadoms, jei deklaravote poreikį grįžti, bet patys išvykote“, – teigė R. Jakilaitienė.

Pasak jos, daugiausia užsiregistravusių yra Ispanijoje – 1003, iš jų 118 jau pranešė, kad jiems pavyko išvykti iš šalies. Antrojoje vietoje – Jungtinė Karalystė čia esantys ir išvykti negalintys registravosi 689 piliečiai, septyni informavo savo jėgomis palikę šalį.

Trečioje vietoje pagal užsiregistravusiųjų skaičių yra Prancūzija, čia išvykti negali 540 lietuvių. Penktadienį ir šeštadienį Lietuvos piliečiai bus skraidinami iš Paryžiaus Beuvais (Biuvė) oro uosto.

Dar 327 piliečiai yra įstrigę Lenkijoje, iš jų 43 jau išvyko.

URM duomenimis, 92 Lietuvos piliečiai šiuo metu negali išvykti iš Indijos, 70 yra Maroke, 65 – Sakartvele, 50 – Dominikos Respublikoje, 29 – Kenijoje, 22 – Peru, 20 – Šri Lankoje , 13 – Brazilijoje, 7 Mauricijuje, 6 – Tanzanijoje, 4 – Mianmare, 3 Panamoje, po vieną – Ekvadore, Šv. Bartolomėjaus saloje, Libane, Kroatijoje.

Lietuvos Vyriausybė piliečiams pagal galimybes organizuoja lėktuvus, keltus ir kitus būdus parvykti į Lietuvą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA