J. Vileišis vėl žengia Laisvės alėjos grindiniu | Kas vyksta Kaune

J. Vileišis vėl žengia Laisvės alėjos grindiniu

R. Tenio nuotr.

Bebaigiant pagrindinės Kauno pėsčiųjų promenados rekonstrukciją, į Laisvės alėją grąžinamos laikinai iš čia išvežtos žinomų asmenybių skulptūros. Rotušės aikštėje beveik dvejus metus svečiavęsis burmistras Jonas Vileišis vėl pastatytas prie Kauno centrinio pašto, greitai sugrąžintas bus ir tarpukario dainius Danielius Dolskis.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare patvirtino savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, kaip ir buvo planuota, alėją atnaujinanti bendrovė „Kauno tiltai“ jau sugrąžino J. Vileišį į vietą.

„Savo eilės laukia D. Dolskio skulptūra“, – ją, anot A. Pakalniškio, prie buvusio „Metropolio“ pastato Laisvės alėjoje grąžinti planuojama balandį.

Primename, kad Rotušės aikštėje nuo 2018-ųjų pavasario stovėjusi J. Vileišio skulptūra, kurios autorius – Kęstutis Balčiūnas, buvo atidengta 2017 m. liepos 6 d. Rekonstruojant Laisvės alėją, burmistras laikinai „iškeliavo“ į Senamiestį, kur, beje, patyrė ne vieną nuotykį – pavyzdžiui, vasarį ant burmistro skrybėlės užsilipo vikrus jaunuolis.

[susije_video kurie=””]

J. Vileišis (1872 m. sausio 3 d. Mediniuose – 1942 m. birželio 1 d. Kaune) buvo Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, teisininkas, žymus visuomenės ir politinis veikėjas. Jam nuo 1921 iki 1931 m. einant Kauno burmistro pareigas, laikinoji sostinė suklestėjo ir iškilo iki europinio lygio miesto.

A. Pakalniškio teigimu, visus fizinius darbus Laisvės alėjoje planuojama užbaigti per keletą mėnesių, tuomet prasidės dokumentacijos tvarkymas.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ anksčiau pateiktame komentare sakė „Kauno tiltų“ Gatvių tiesimo aikštelės vadovė Jolanta Varkalienė, praėjusių metų pabaigoje visiškai paklota granito danga, užpildyti tarpai tarp grindinio plokščių, atlikti smulkūs mažosios architektūros darbai. Taip pat sutvarkyti ir naujai įrengti kelio ženklai, apsauginiai stulpeliai ir kiti nedideli elementai.

Besibaigiant metams, rangovą pasiekė ir naujos šiukšliadėžės, kurios netrukus sumontuotos. Šiemet užbaigiamos prieigos į pastatus, įspėjamieji dangos paviršiai neįgaliesiems, stulpeliai ir kitos detalės. Grąžinami prieš rekonstrukciją laikinai išmontuoti ir išvežti mažosios architektūros elementai, tarp kurių – ne tik J. Vileišis su D. Dolskiu, bet ir Vytauto Didžiojo informacinė lenta.

„Atšilus orams beliks susodinti augalus, sureguliuoti Laisvės alėjos fontano sroves ir kiti smulkūs darbai“, – nurodė J. Varkalienė.

Laisvės alėjos atkarpos nuo A. Mickevičiaus iki Vilniaus gatvės atnaujinimo darbus atlieka bendrovės „Kauno tiltai“ ir „Autokausta“. Rekonstrukcija turėtų kainuoti 16,4 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA