Pamatykite: Kaune baigiamas įrengti specialus koronaviruso patikros punktas | Kas vyksta Kaune

Pamatykite: Kaune baigiamas įrengti specialus koronaviruso patikros punktas

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Antradienį Jonavos gatvėje esančiame kempinge pristatyta mobili koronaviruso „drive-in“ stotelė, kur augant susirgimų skaičiui bus tiriami pacientai iš visos Kauno apskrities. Kas panorėjęs čia važiuoti negalės – pacientai bus registruojami ir nukreipiami pagal griežtą procedūrą, o centro veiklą tikimasi pradėti jau trečiadienį, belieka sulaukti apsaugos priemonių, kurių kol kas nėra.

Mobilų koronaviruso patikros punktą, kaip pirmadienį pranešė Visvaldas Matijošaitis, nuspręsta įkurti Jonavos g. 51A esančiame Kauno kempinge. Ši vieta parinkta dėl patogaus susisiekimo automobiliu bei atokumo nuo miesto centro. Daugiau apie paruošiamuosius darbus ir tyrimo procesą žurnalistams šiandien papasakojo Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

Tirs iki 70 asmenų per dieną

„Esame pasiruošę tirti galimai koronavirusu infekuotus pacientus iš visos Kauno apskrities. Sąlygos kolektyvui tikrai geros. Čia per dieną dirbs trys komandos po tris žmones, kurios keisis kas dvi dienas, tad išvis – 18 žmonių. Šiuo metu manome, kad tai bus mūsų darbuotojai, kadangi dalis yra prastovose, bet kiti smarkiai užimti.

Turime labai daug skambučių, privalome atlikti skubias ir kitas privalomas procedūras, taigi labai daug laisvo personalo nėra, bet šiam centrui pavyko surinkti komandas. Pritrūkus, kažkam susirgus, dalį funkcijų gali atlikti medicininės kvalifikacijos neturintys žmonės, tad mielai, turbūt, per savivaldybę, šiam ir kitiems darbams pasitelksime savanorius ir kitų institucijų darbuotojus“, – aiškino P. Kibiša.

Čia bus koordinuojamas atvykimas ir išvykimas, kad automobiliai sklandžiai atvažiuotų, apsisuktų ir pravažiuotų atgal. Kempingo administracijos pastate bus paimami mėginai, užpildomi dokumentai. Šiuo metu, nurodė P. Kibiša, darbuotojų komandos treniruojasi ir ruošiasi pagal 7 puslapių apimties aprašą.

Atvykę pacientai bus kreipiami į šį pastatą / R. Tenio nuotr.

 

„Suprantame, kad įtariant infekciją reikia mokėti ir apsirengti, ir nusirengti kombinezoną, žinoti, kaip keisti pirštines. Visi dalykai, kurie atrodo savaime suprantami, tačiau pabandžius pačiam tai daryti nėra taip paprasta“, – teigė Kauno miesto poliklinikos vadovas.

Paskaičiuota, kad dirbant tik medicininiam personalui griežtai pagal aprašą galima ištirti 60-70 žmonių per dieną. Prireikus, medikams žadėjo padėti viešoji policija – pareigūnai esą galėtų atlikti dalį funkcijų, tarkime, paduoti sutikimo lapą, o procesas tokiu atveju dar pagreitėtų.

Pastebėjus numatomų tyrimų skaičių visgi neatrodant labai didelį, P. Kibiša pažymėjo, kad jei vakar visoje Lietuvoje atlikti 118 tyrimų, tai 70 tyrimų per dieną vienoje vietoje, kai jie vykdomi ir Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriuje, nėra mažai. „Jeigu bus poreikis, ieškosime galimybių atidaryti antrą punktą. Kaip matote, nuo vakar suradome, susiruošėme“, – pridėjo pašnekovas.

Siekiant išvengti chaoso – griežta patikros tvarka

Pagal bendrą aprašą, infekciją įtaręs žmogus visoje Lietuvoje turi skambinti karštosios koronaviruso linijos numeriu 1808. Ten pagal specialų algoritmą yra apklausiamas, jeigu nustatomos indikacijos tyrimui, tada karštosios linijos komanda kontaktuoja su mobilaus patikros punkto koordinatoriumi ir pateikia duomenis.

Koordinatorius tuomet skambina pacientui jo pateiktu numeriu, surenka asmens duomenis, paskiria jam atvykimo laiką, kad nesirikiuotų gyva eilė savarankiškai norinčių išsitirti žmonių. Atvykus čia, taip pat nustatyta tvarka, pagal kurią bus identifikuojama, kad tai tikrai tas asmuo, kuris kreipėsi, jis atvyko jam paskirtu laiku. Šitaip, anot P. Kibišo siekiama sklandžiai, greitai ir tvarkingai, be grūsčių, užlindimų pravažiuoti, paimti tyrimą.

Registruojant žmones koronaviruso karštąja linija ir koordinuojant eismą bus siekiama išvengti spūsčių / R. Tenio nuotr.

„Labai gerai, kad pacientai galės vykti namo, ten patogiai izoliuotis. Girdime nusiskundimų, kad ligoninėse vieniems nepatogu, kitiems nesinori. Per 24 val. nuo mėginio paėmimo, asmuo gauna atsakymą ir nurodymus, ką toliau daryti – likti izoliavusis namuose ar vykti į ligoninę, kur bus suteiktas reikalingas gydymas. Toliau, esant indikacijoms, žmogui siunčiama greitosios medicinos pagalbos brigada, kuri jį pristato į gydymo įstaigą“, – dėstė Kauno miesto poliklinikos direktorius.

Atidarys tik gavę priemones

Pagal prieš tai įvardytas patikros apimtis, poliklinikos personalas paskaičiavo, kad per mėnesį „drive-in“ stotelės darbui reikėtų apie 9 tūkst. porų vienkartinių pirštinių bei 400 apsauginių komplektų, kurį sudaro respiratorius, akiniai arba skydas, kepuraitė, chalatas, prijuostė arba kombinezonas.

„Kadangi tai nėra mums būdinga kasdienė veikla, poliklinikoje priemonių turime tiek, kiek būtina užtikrinti kasdienėms funkcijoms, jokių problemų nėra. Šiuo metu pristatoma dar 500 apsauginių komplektų, 1,5 tūkst. respiratorių ir 40 tūkst. medicininių kaukių, kurias galėtume duoti pacientams. Dabar turime, bet kaip ir visi, įtemptai“, – pripažino P. Kibiša.

Pasak P. Kibišo, dabar belieka sulaukti apsaugos priemonių / R. Tenio nuotr.

Jonavos gatvėje įrengiamam patikros punktui specialistai priemonių dar neturi – tai iš esmės yra vienintelis darbą užkardantis faktorius. „Vakar, šiandien kalbėjome su savivaldybe, kuri, tikriausiai, su ministerijos pagalba pasiruošusi pateikti reikiamas apsaugos priemones. Tai ne mano kompetencija, negalėčiau atsakyti, kada tiksliai jas gausime. Patikros punktas pradės veikti tik gavus testus ir apsaugos priemones, tikimės – trečiadienį“, – nurodė Kauno miesto poliklinikos vadovas.

Susirgusiuosius planuoja izoliuoti Kulautuvoje

„Kas vyksta Kaune“ primena pirmadienį Kauno savivaldybę pranešus apie Kulautuvoje koronaviruso nešiotojų izoliacijai bei gydymui pritaikomą apleistą ligoninės pastatą, kuris nenaudojamas stovėjo trejus metus. Patalpos jau baigiamos ruošti, anot V. Matijošaičio, visas inventorius perkamas naujas.

[susije_video kurie=””]

„Šiame pastate galėtų būti gydomi nesunkių ligos formų pacientai tam, kad pagrindinėms gydymo įstaigoms krūvis sumažėtų ir ten būtų gydomi tik itin sunkūs pacientai. Pastatas ruošiamas pastarąsias dvi savaites, iki šios savaitės pabaigos čia bus įrengta 50 vietų koronavirusu apsikrėtusiems asmenims, pagal poreikį pajėgumus galima išplėsti iki 200 vietų“, – įvardijo savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro koordinatorius Paulius Keras.

Anot jo, statinys neeksploatuotas trejus metus, nors tokiai funkcijai tinkamas, tad reikėjo atlikti nemaža darbų: sutvarkytos lietaus nuotekos, įrengiamas teritorijos apšvietimas, pertvaros palatose, reikalingos gydant infekuotus pacientus. Atkurtas vandentiekis, suremontuota santechnika, elektros instaliacija – padaryta viskas, kad korpusas galėtų vėl funkcionuoti.

„Kaip minėjau, būtų gydomi lengviau sergantys asmenys, kuriems nebūtina intensyvi medikų priežiūra, specifinė įranga, jų paprastesnis režimas“, – sakė P. Keras, pažymėjęs, kad pacientai bus maitinami, o pastato parengimas itin didelių investicijų nereikalavo.

Sveikatos apsaugos ministerijos 14.30 val. duomenimis, kovo 17 d. laboratoriniais tyrimais patvirtinti dar trys nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Iš viso šiuo metu patvirtintų atvejų yra 21. Sergamumo koronavirusu Lietuvoje statistika pateikiama čia.

Naujausiais globalaus koronaviruso paplitimo žemėlapio duomenimis, pasaulyje patvirtintų susirgimo atvejų yra 185 067, iš kurių pasveiko 80 236 ir mirė 7 330 žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA