Į Lietuvą nori sugrįžti daugiau nei 4000 piliečių iš užsienio | Kas vyksta Kaune

Į Lietuvą nori sugrįžti daugiau nei 4000 piliečių iš užsienio

BNS 2020/03/17 15:31
Asociatyvi / Kas vyksta Kaune nuotr.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad užsienyje įstrigę lietuviai kol kas turėtų ten ir likti, jei turi tinkamas gyvenimo sąlygas ir nėra būtinybės skubiai grįžti namo.

Ministro teigimu, šiuo metu diplomatinėse atstovybėse yra užsiregistravę apie 4 tūkst. grįžti negalinčių piliečių.

Pasak L. Linkevičiaus, praėjus dabartinei krizinei situacijai, ateityje galimybės parvykti gali palengvėti.

„Jei kažkas turi galimybių, sąlygų ir nėra didelių problemų būti ten, kur yra, tegul ir būna, galbūt praeis tas karštas laikotarpis, galbūt lengviau bus vėliau su skrydžiais ir kitais dalykais“, – antradienį žurnalistams sakė L. Linkevičius.

Tolesnėse šalys įsikūrusius lietuvius ministras paragino stengtis pagal galimybę atvykti į Europą.

„Tie kurie būtinai privalo grįžti, tegul kūrybiškai elgiasi ir žiūri, kokia situacija. Čia vėlgi, priklausomai, nuo to, kur jie yra. Bet jei yra skrydžiai į kontinentą, pavyzdžiui, šiuo metu saugesnę situaciją matau su Stambulo oro uostu, tai ten susikaupus didesniam kiekiui mums lengviau organizuoti komercinius skrydžius“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Daugiausia užsiregistravusių lietuvių – apie 1 tūkst. – yra Ispanijoje, taip pat Vokietijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Indonezijoje.

Kaip antradienį sakė susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius, į Lietuvą lėktuvais norintiems sugrįžti piliečiams skrydžių grafikas turėtų būti parengtas iki antradienio vakaro.

Pasak L. Linkevičiaus, kai kurios ambasados užsienyje to nelaukia ir pačios organizuoja galimybes tautiečiams komerciniais skrydžiais grįžti į Lietuvą.

„Pavyzdžiui, Graikijoje. Nenoriu sukelti lūkesčių, bet tie piliečiai, kurie užsiregistravo, jie gaus tą informaciją laikus, bus pranešta apie laiką, sąlygas skrydžių. Tai yra planuojama, tai yra galvojama“, – kalbėjo ministras.

„Tie skrydžiai bus komerciniai, galbūt nebus komercinė kaina, bet piliečiai turi suvokti, kad turi dalintis išlaidas“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, Lietuvos piliečiams užsakytame specialiame traukinyje iš Vokietijos į Lietuvą „turime apie 100 keleivių“.

Jo išvykimas jau ne kartą buvo atidėtas, nes dėl užkimštų kelių lietuviai negali pasiekti kelto ir traukinio.

Lietuviai Vokietijos ir Lenkijos pasienyje strigo, kai Lenkija uždarė šalies sienas dėl koronaviruso plitimo. Situaciją paaštrino lenkų sprendimas konvojumi nepraleisti lengvųjų automobilių.

Pasak, L. Linkevičiaus, tai neturėtų pabloginti dvišalių santykių.

„Aš tikiuosi, kad mūsų santykiai pakankamai tvirti, kad kažkokie incidentai juos išklibintų“, – sakė jis.

Ministras teigia suprantantis Lenkijos susirūpinimą, tačiau sako, kad reikia „rasti lankstų sprendimą“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA