Pirmasis konvojus iš Lenkijos kirto Lietuvos sieną: sugrįžo 71 žmogus | Kas vyksta Kaune

Pirmasis konvojus iš Lenkijos kirto Lietuvos sieną: sugrįžo 71 žmogus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmasis transporto priemonių konvojus iš Lenkijos antradienio rytą kirto sieną, mikroautobusais vykusius Latvijos ir Estijos piliečius policija palydėjo iki Latvijos pasienio. Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad iš viso suformuoti keturi konvojai.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas spaudai Giedrius Mišutis BNS sakė, kad konvojus, kuriame buvo 20 transporto priemonių su 71 asmeniu, kirto sieną prieš dešimtą valandą ryte.

„Lenkijos atstovai konvojų palydėjo iki mūsų sienos 9.47 val. per Kalvarijos punktą, iš viso 20 transporto priemonių, iš jų 16-oje buvo Lietuvos piliečiai, keturiuose – Latvijos ir Estijos piliečiai“, – BNS sakė G. Mišutis.

Anot jo, iš viso į šalį jau atvyko 52 Lietuvos piliečiai, taip pat keturi ukrainiečiai ir vienas baltarusis, turintys leidimą gyventi Lietuvoje. Tuo metu keturias transporto priemones su 14 Latvijos ir Estijos piliečių Lietuvos policija palydėjo iki pasienio su Latvija, kaip tai numatyta Vyriausybės nutarime dėl tranzito koridoriaus.

S. Skvernelis Seime teigė, kad iš viso pavyko suformuoti keturis konvojus.

„Pavyko suformuoti keturis konvojus, mūsų žiniomis. Lenkija pasakė, kad autobusai ir mikroautobusai bus praleidžiami. Dabar šiuo metu Lenkijos teritorijoje keturi konvojai važiuoja į Lietuvą, vienas jau pasiekęs Lietuvą, 71 žmogus yra sugrįžęs“, – žurnalistams sakė premjeras.

G. Mišutis teigė, kad pirminiais duomenimis, antrasis konvojus antradienio vidudienį buvo apie 250 kilometrų nuo Lenkijos pasienio su Lietuva, jame vyksta 25 transporto priemonės su 126 asmenimis.

Vyriausybės vadovas antradienį perpiet Seime žurnalistams sakė, kad traukinio išvažiavimas iš Frankfurto prie Oderio truputį atidedamas.

„Traukinio išvažiavimas atidedamas, matyt, atitinkamai jis pildosi. Tikiuosi, kad jis šiandien vėlai vakare pasieks Kauną. Žiūrėsime, kaip užsipildys keltas“, – sakė S. Skvernelis.

Jis apgailestavo, kad Lenkija uždariusi sienas lietuviams nepaliko laikino humanitarinio koridoriaus, nors neoficialiai buvo žadėjusi tai padaryti.

Kita vertus, premjeras sakė nemanąs, kad ši situacija pakenks tarpvalstybiniams santykiams.

„Nemanau, kad turėtų atsiliepti tarpvalstybiniams santykiams. Tikrai Lenkija padarė ne vieną išimtį ir neviešintą išimtį, bet jie apsisprendė nepraleisti automobilių sausumos keliais ir to laikosi“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Anot jo, sienų kirtimo klausimas turėtų būti aptartas šįvakar nuotoliniu būdu vykstančioje Europos Vadovų Taryboje.

Lietuviai Vokietijos ir Lenkijos pasienyje strigo, kai Lenkija uždarė šalies sienas dėl koronaviruso plitimo. Situaciją paaštrino lenkų sprendimas konvojumi nepraleisti lengvųjų automobilių. Jų keleiviams suorganizuotas grįžimas keltu ir traukiniu, bet pasiekti šiuos punktus sudėtinga dėl užkimštų kelių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA