Plintant koronavirusui, Kaunas žada bent 300 vietų užsikrėtusių miestiečių izoliavimui | Kas vyksta Kaune

Plintant koronavirusui, Kaunas žada bent 300 vietų užsikrėtusių miestiečių izoliavimui

BNS 2020/03/16 08:44
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje plintant koronavirusui, didžiųjų miestų savivaldybės didžiausiu iššūkiu vadina patalpų paieškas, kur būtų galima izoliuoti užsikrėtusius gyventojus.

Miestų vadovai BNS sakė, kad tam jau numatyta šimtai vietų.

Kaunas žada bent 300 vietų

Kaunas teigia, kad šiuo metu yra paruošta 50 vietų gyventojų izoliavimui, o šį skaičių būtų galima išplėsti šešis kartus. Miesto valdžia kol kas neįvardija, kur žmonės būtų vežami.

„Džiaugiamės, kad yra klinikos, tiek kitos klinikinės ligoninės, kurios pagrindinį darbo krūvį ir ima. Mums reiks pasirūpinti tuo, jei žmonės grįš iš užsienio ir jie turės būti karantine, jei negalės būti namie, taip pat jei sirgtų lengva forma. Esame paruošę patalpas, lovas. Šiandien paruošę 50 vietų, bet galime išplėsti iki 300“, – sakė meras Visvaldas Matijošaitis.

V. Matijošaitis kvietė kauniečius per karantiną visiškai neužsidaryti namuose ir visiškai neatsisakyti viešojo transporto.

„Kad srautai būtų, norėtųsi, kad visi visiškai neišsigąstų, neatsigultų namuose, visą laiką turi judėti žmonės“, – sakė jis.

Vilnius prašo verslo pagalbos

Sostinės savivaldybė gyventojams izoliuoti yra numačiusi 200 vietų, daugiausia jų – nebenaudojamame Psichikos sveikatos centro korpuse Vasaros gatvėje Antakalnyje.

Šiuo tikslu taip pat numatoma naudoti ir nenaudojamus socialinius, savivaldybės būstus.

Sostinės valdžia teigia laukianti verslo pasiūlymų dėl galimo laikino apgyvendinimo ir maisto tiekimo.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis išsakė abejonių, ar būtų prasminga karantinuoti asmenis vienoje vietoje, nes koronavirusu užsikrėtus vienam asmeniui didelėje grupėje, galėtų užsikrėsti likusieji.

Klaipėdiečių izoliacijai – patalpos šiaurinėje miesto dalyje

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas BNS sakė, kad rasti vietų galimam gyventojų karantinavimui, jei šie neturėtų galimybės izoliuotis patys, yra „jautriausias klausimas“ planuojant veiksmus nuo pirmadienio.

Jo teigimu, šios vietos numatytos šiaurinėje miesto dalyje ties Giruliais, Melnrage.

„Svarbiausias klausimas, vienas iš jautriausių – suradimas tinkamų vietų izoliacijai. Galima drąsiai pasakyti, kad Klaipėda yra šiam iššūkiui tikrai visiškai pasiruošusi. Yra kelios vietos šiaurinėje miesto dalyje – Giruliai, Melnragė. Galiu pasakyti, kad tai bus tikrai išspręsta“, – sakė meras.

Anot jo, jau rasti ir sprendimai, kaip saugiai pristatyti žmones į minimas vietas.

Lietuvoje įvedus karantiną, Klaipėdoje bus nebeparduodami popieriniai bilietai, viešasis transportas kursuos iki 21 valandos.

Uostamiesčio savivaldybė informavo, kad pareigas atliekančių medikų, specialiųjų tarnybų darbuotojų pareigūnų vaikams bus numatytos grupės dviejuose darželiuose: darželyje „Atžalynas“ Panevėžio gatvėje ir „Puriena“ Naikupės gatvėje.

Savivaldybės kreipėsi į viešbučius

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas sekmadienį BNS teigė, kad savivaldybės planai dirbti karantino sąlygomis aptariami nuotoliniu būdu, politikai tariasi atidėti neskubių klausimų sprendimus. Meras žadėjo didžiausią dėmesį skirti gyventojams informuoti. Daugiau sprendimų žadama pirmadienį.

Panevėžio miesto savivaldybei laikinai vadovaujantis vicemeras Deividas Labanavičius sakė, kad koronavirusu užsikrėtusių gyventojų pervežimą į karantiną vykdytų greitosios medicinos pagalbos stoties transportas.

„Sprendėme dėl visą parą veikiančio darželio medicinos, specialiųjų tarnybų vaikams. Rytoj (pirmadienį – BNS) jau žinosime tikslų darželį. Pasiskirstėme koordinatorius dėl apgyvendinimo, aptarėme, kokius turime laisvus socialinius būstus. Bandome užmegzti dėl to kontaktus ir su vietos viešbučiais“, – sakė D. Labanavičius.

Kaip ir kituose miestuose, Panevėžyje nuspręsta įstaigų darbą toliau organizuoti nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai tai neįmanoma, nebeparduoti popierinių bilietų miesto autobusuose, imamasi papildomai dezinfekuoti transportą.

„Bet mes esame pasiruošę, esame aktyvavę ir Ekstremalių situacijų operacijų centrą, jos vadovas yra Nacionalinio visuomenės sveikatos centro padalinio vadovas“, – sakė D. Labanavičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA