Ispanijoje dirbantis Lietuvos gydytojas papasakojo apie tikruosius koronaviruso pavojus: didžiausia problema – ne pati infekcija | Kas vyksta Kaune

Ispanijoje dirbantis Lietuvos gydytojas papasakojo apie tikruosius koronaviruso pavojus: didžiausia problema – ne pati infekcija

Stopkadras, „Wikimedia Commons“ nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Internete plinta vaizdo įrašas, kuriame apie koronaviruso grėsmę pasakoja garsus Lietuvos gydytojas Mindaugas Gudelis. Jis dirba Ispanijos „Barcelonos“ klube ir visiems siunčia žinia, jog koronavirusu persirgsime visi, o tam, kad išvengtume sveikatos apsaugos sistemos griūties, turime būti itin pilietiški ir atsargūs.

M. Gudelis į Ispaniją išvyko dar 2001 metais, čia baigė medicinos mokslus ir praėjusiais metais pradėjo rūpintis „Barcelona“ krepšininkų sveikata. Savo sukauptomis žiniomis M. Gudelis pasidalino asmeninėje „Facebook“ paskyroje.

„Matau, kad trūksta informacijos, arba ja yra spekuliuojama. Informacija, kuria pasidalinsiu yra mokslinės ir praktinės žinios, kuriomis pasidalino mano kolegos Ispanijoje. Nenoriu nieko gąsdinti, bet privalome žinoti teisybę. Pirmiausia, kodėl šis virusas toks pavojingas. Viruso pavojingumą nusprendžia trys faktoriai – užkrečiamumo vektorius, sergamumas ir mirtingumas“, – apie esamą situaciją komentuoja M. Gudelis.

„Maždaug 2-3 mėnesių laikotarpyje mes visi persirgsime šiuo virusu. Paprastas pavyzdys, kas nutiks – jeigu susirgs 1000 žmonių, tai praktiškai 900 iš jų neturės jokių simptomų“, – sako M. Gudelis.

Viruso protrūkiui stabdyti daugelis valstybių, tarp jų ir Lietuva, pradėjo arba pradeda taikyti karantiną. Paliekamos dirbti tik maisto prekių parduotuvės, vaistinės, degalinės, veterinarijos, skatinama žmones likti namie.

M. Gudelis, pasitelkdamas Ispanijos pavyzdį, aiškiai pasakė, kodėl gyvybiškai svarbu laikytis nurodymų ir būti karantine.

„Kam reikalingas karantinas? Lyginant su gripu, didžioji dalis populiacijos, ypatingai vyresni žmonės, yra paskiepyti. Šis gripas sukelia negalavimus 5-6 mėn. tarpe. Koronavirusas yra lyg banga – per 2-3 mėnesius užkrečia visus“, – teigė jis.

M. Gudelis papasakojo apie tai, kaip viskas vyksta Ispanijoje. Kiek procentaliai visų Ispanijos gyventojų pajaus viruso simptomus ir kiek jų pateks į ligonines.

„Ispanijoje yra apie 200 tūkst. vietų ligoninėse ir 3,8 tūkst. vietų intensyvios terapijos skyriuose. Todėl tikroji problema yra ne pats virusas, o jo epidemiologinės savybės. Tai gali sukelti sveikatos apsaugos sistemos griūtį. Tai, kas nutiko Italijoje, kur bent šiuo metu yra pritaikomos karo ligoninės taisyklės. Kai atsilaisvina viena vieta ligoninėje, jos laukia net 7 žmonės“, – apie galimą kritinę situaciją šalyje šnekėjo M. Gudelis.

Nepanikuokime, būkime ramiai namuose, nevažinėkime viešuoju transportu, traukiniais, neskraidykime, neikime į susirinkimus, kur daug žmonių. Tiesiog, būkime atsakingi“, – perspėja jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA