V. Matijošaitis rado patalpas Kauno rajone, kur bus galima izoliuoti didelį skaičių žmonių | Kas vyksta Kaune

V. Matijošaitis rado patalpas Kauno rajone, kur bus galima izoliuoti didelį skaičių žmonių

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Saulėtą pirmadienį Kauno valdininkai pakvietė apsilankyti kvepiančiuose Kulautuvos pušynuose. Šalyje ėmus fiksuoti vis daugiau užsikrėtimo koronavirusu (COVID-19) atvejų, savivaldybė į buvusį kurortą Kauno rajone ketina nukreipti nesunkia ligos forma sergančius asmenis.

Kaip specialioje spaudos konferencijoje pristatė Kauno mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Jarusevičius, darbininkai Pušyno g. 1 esančiame pastate zuja jau ne pirmą dieną. Buvusi ligoninė trejus metus stovėjo uždaryta, tačiau šalyje įvedus griežtus apribojimus ir paskelbus karantiną, savivaldybė nutarė panaudoti patalpas pacientų izoliacijai ir gydymui.

Tvarko pastatą ir perka naują inventorių

Kaip žurnalistams tvirtino Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, surasti žmonėms, kur izoliuotis – pati menkiausia ir lengviausia problema. „Didžiausia – ligos, rimtos ligos“, – pastebėjo V. Matijošaitis.

Pasiteiravus, kokia bus atvykimo į Kulautuvą procedūra užsipildžius didesnėms gydymo įstaigoms mieste, meras siūlė „nekurti juodo scenarijaus ir toli neiti“: „Čia yra didelė ligoninė, mes džiaugiamės ją atradę ir ateity galbūt pritaikysime ne tokiam kritiniam atvejui. Savaitės operatyvus darbas grįžtantiems kauniečiams ir kitiems atvykėliams čia leis ramiai praleisti ligos periodą.“

V. Matijošaitis nurodė, kad visas inventorius superkamas naujai. Šiuo metu tvarkomas ligonių patekimas, srautai, kad jie nesikirstų, koordinuojamas medikų darbas, kad čia dirbsiantis personalas ir aplinkiniai gyventojai jaustųsi saugūs.

Gydytų nesunkiai sergančius ligonius

Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro koordinatorius Paulius Keras pridėjo, kad Kulautuvoje baigiamos ruošti ligoninės patalpos, kurios galėtų pagelbėti medikams.

„Šiame pastate galėtų būti gydomi nesunkių ligos formų pacientai tam, kad pagrindinėms gydymo įstaigoms krūvis sumažėtų ir ten būtų gydomi tik itin sunkūs pacientai. Pastatas ruošiamas pastarąsias dvi savaites, iki šios savaitės pabaigos čia bus įrengta 50 vietų koronavirusu apsikrėtusiems asmenims, pagal poreikį pajėgumus galima išplėsti iki 200 vietų“, – kalbėjo P. Keras.

Anot jo, statinys neeksploatuotas trejus metus, nors tokiai funkcijai tinkamas, tad reikėjo atlikti nemaža darbų: sutvarkytos lietaus nuotekos, įrengiamas teritorijos apšvietimas, pertvaros palatose, reikalingos gydant infekuotus pacientus. Atkurtas vandentiekis, suremontuota santechnika, elektros instaliacija – padaryta viskas, kad korpusas galėtų vėl funkcionuoti.

„Kaip minėjau, būtų gydomi lengviau sergantys asmenys, kuriems nebūtina intensyvi medikų priežiūra, specifinė įranga, jų paprastesnis režimas“, – sakė P. Keras, pažymėjęs, kad pacientai bus maitinami, o pastato parengimas itin didelių investicijų nereikalavo.

Suteikė patalpas izoliuotis keturiems asmenims

„Kalbant apie kitus mieste atliktus darbus, šiuo metu pagrindinis etapas – pacientų saviizoliacija. Turime parengę apie 30 patalpų saviizoliacijai, iš kurių užimtos keturios. Jau yra sutartys su viešbučiais ir kitomis įstaigomis, tad tą skaičių lengvai galima išplėsti iki 60“, – informavo Ekstremalių situacijų komisijos operacijų centro koordinatorius.

Šnekamasi ir su kitomis įstaigomis, kurios reikalui esant galėtų priimti asmenis saviizoliacijai, tačiau P. Keras pabrėžė, kad pirmiausia visi turi siekti izoliuotis savarankiškai, ir savivaldybė patalpas suteikia išskirtiniais atvejais, kai kitų galimybių nėra.

„Patalpos, atitinkančios saviizoliacijos reikalavimus, yra keliose vietose, konkrečių įvardyti negalime. Sulaukėme pirmų pasiūlymų ir iš verslo, bet kol kas tai išsprendžiame savo jėgomis, savo turtu. (…) Koks bus poreikis, tokiam būsime pasiruošę. Naudosime visus resursus, jų turime“, – patikino P. Keras.

Pažeidusių karantiną laukia griežtos sankcijos

Kaip priminė savivaldybės atstovas, taip pat intensyviai kontroliuojama, kaip laikomasi karantino reikalavimų. Jeigu ketvirtadienį-penktadienį Viešosios tvarkos tarnybos nustatytos vaikų pasilinksminimo įstaigos, sporto klubai buvo tik įspėjami, nuo sekmadienio visi pažeidimai fiksuojami ir taikomos nuobaudos.

Juridiniams asmenimis jos gali siekti iki 3 tūkst. eurų. Savivaldybės Viešosios tvarkos tarnyba aiškindamasi pažeidėjus bendradarbiauja su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnais.

„Kalbant apie viešąjį transportą, gyventojų patekimo į jį riboti neketiname. Užtikriname transporto intensyvumą pagal sumažėjusius srautus, bet natūraliai jau šiandien stovinčių keleivių neturėjome“, – nurodė P. Keras.

Apie specialias vietas, kur bus galima pasitikrinti dėl koronaviruso, Kauno savivaldybė paskelbė vėliau pirmadienį – karantino „Drive-in“ tyrimų punktas artimiausiu metu atsiras Jonavos gatvėje.

Šiuo metu Lietuvoje yra patvirtinta 16 koronaviruso atvejų, ištirti 624 ėminiai. Sergamumo koronavirusu Lietuvoje statistika pateikiama čia. Naujausiais globalaus koronaviruso paplitimo žemėlapio duomenimis, pasaulyje patvirtintų susirgimo atvejų yra 162 687, iš kurių pasveiko 75 620 ir mirė 6 065 žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA